Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix
 Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix

Gunilla Herlitz: "Ringde som för att hota mig att agera"

Publicerad
Uppdaterad
Konflikten mellan Dagens Nyheter och Moderaterna har blossat upp till ett öppet bråk.
Tidningens chefredaktör Gunilla Herlitz sade i en debatt med partisekreterare Sofia Arkelsten i P1 Morgon att hon fått ett samtal som hon upplevde som hotfullt från pressekreterare Roberta Alenius.
- Hon ringde mig några minuter innan hon skulle skicka pressmeddelandet som för att hota mig att agera, säger Gunilla Herlitz.
Artikeln om Fredrik Reinfeldts synsätt på hyresrätter i Stockholms innerstad har fått stort genomslag. I ett pressmeddelande skrev Stadsrådsberedningen i går att Fredrik Reinfeldt tillskrivs åsikter han inte framfört och att DN satt rubriker som inte har täckning i texten.
I dag möttes DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz och partisekreterare Sofia Arkelsten i en debatt i P1 Morgon. Då berättade Herlitz om ett samtal från Reinfeldts pressekretare Roberta Alenius som hon upplevde som hotfullt.

Aldrig krav

- Regeringskansliet har ringt flera gånger och uttryckt missnöje med rubriken, men det har aldrig framförts krav på rättelse, säger Gunilla Herlitz i P1 Morgon.
Men enligt Sofia Arkelsten har chefredaktören inte gått att nå.
- Vi har sökt dig, men du har valt att inte ringa tillbaka, säger Sofia Arkelsten.
Gunilla Herlitz svarar:
- Pressekreteraren ringde mig några minuter innan pressmeddelandet skulle skickas ut för att hota mig att skicka ut ett pressmeddelande för att jag skulle agera, säger Herlitz. 
Partisekreterare Sofia Arkelsten svarar:
- Det har jag väldigt svårt att tro. Jag kan konstatera att vi har kontaktat nyhetschefen både måndag och tisdag för att ställa allt till rätta.

"Stämmer inte"

Enligt Moderaterna saknar DN:s rubrik om att Reinfeldt ”dömer ut hyresrätten” täckning i texten.
- Det stämmer inte med det vi tycker och Reinfeldt sade att han tycker att det är bra med hyresrätter, säger Sofia Arkelsten.
Men Gunilla Herlitz står fast vid att rubriken har täckning.
- Vi skriver vad statsministern säger i intervjun inte vad Moderaterna tycker, säger Herlitz. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag