FÅR HJÄLP. Offer som Famini, 4, får stöd från bland annat svenska donationer. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FÅR HJÄLP. Offer som Famini, 4, får stöd från bland annat svenska donationer. Foto: JACQUES HVISTENDAHL

Gunde Svan om katastrofen i Haiti: "Vilken jordbävning?"

Publicerad
Uppdaterad
Famini, 4, miste ett ben när huset rasade över henne. Hon är ett av alla de barn som behöver din hjälp.
Svenska folket har hittills skänkt 50 miljoner kronor.
Erik Zachrison på Frivilligorganisationernas insamlingsråd tror att 100-miljonersgränsen är nådd i slutet av veckan.
- Inte sedan Tsunamin har svenskarna skänkt pengar i en sådan takt. Vi är oerhört tacksamma och fulla av beundran inför svenskarnas generositet, säger han.
Foto: Olle Sporrong
Foto: Christer Järeslätt
Foto: Rickard Kilström
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Olle Sporrong
Foto: Petra Jonsson
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Jan Düsing
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ivan Da Silva - Eyepicture
Foto: Olle Sporrong
Foto: Tommy Pedersen
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tommy Schönstedt
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Olle Sporrong
Foto: Sven Lindwall
Foto: Jan Düsing
Foto: Christian Örnberg
Foto: Olle Sporrong
Foto: Ivan Da Silva - Eyepicture
Foto: Olle Sporrong
Foto: Mikael Sjöberg
Foto: Christian Örnberg
Foto: Sven Lindwall
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Mikael Sjöberg

Ska du skänka pengar till Haiti? Har du redan gjort det? Med vilken organisation? Varför? Hur mycket ger du?

GUNDE SVAN, 48, SKIDLEGENDAR:
– Vilken jordbävning?!
Jordbävningen i Haiti.
– Har det varit en jordbävning?
Ja, 150 000 människor misstänks ha dött i katastrofen.
– 150 000! Det låter ju helt otroligt?! När hände det här?
Natten mot onsdag.
– Men det är ju en hel vecka sedan!?
När Gunde kommer över chocken säger han:
– Jag har bara kollat på vädret den senaste veckan och har haft fullt upp med annat. Det låter som att de kommer att behöva pengar så jag kommer nog att skänka en del via Unicef och Röda Korset.

ARNE WEISE, 79, TV-PROFIL, STOCKHOLM:
- Jag har skänkt pengar till Radiohjälpen. Det är ett eländes elände på Haiti. Varje människa med samvete bör skänka pengar för att hjälpa.

JAN ELIASSON, 69, FÖRE DETTA PRESIDENT I FN:S GENERALFÖRSAMLING:
- Jag stödjer både Rädda Barnen och Röda korset regelbundet. När jag håller tal går mina arvoden till de organisationerna.

KARIN MATTSSON WEIJBER, ORDFÖRANDE RIKSIDROTTSFÖRBUNDET:
- Jag har inte gjort det än under kvällen eftersom man inte har mobil med sig. Men jag skänker gärna pengar. Man fattar inte omfattningen av det här.

CHRISTINA SCHOLLIN, 72, SKÅDESPELARE, STOCKHOLM:
- Jag donerar en månatlig summa, en donation som jag startade redan första dagen. Jag skänker pengar genom Nuskin Enterprises - ett företag som jag jobbar med. Där skänker alla de anställda till Haiti.

GUDRUN SCHYMAN, FI:
- Ja, jag tror nog att jag ska skänka via Läkare utan gränser.
Det behövs alla typer av insatser. Jag har inte tagit ställning till hur mycket jag kommer att ge.

HASSE ARO, 52, TV-PROFIL, STOCKHOLM:
- Jag har skänkt 200 kronor till Läkare utan gränser plus att jag har tecknat deras månadsprenumeration. Det är alldeles klart att man måste hjälpa. Haiti, det landet är ju nästan borta nu och de har sämsta möjliga läge att komma tillbaka.


OVE AXELSSON, 65, PROFESSOR, UPPSALA:
- Ja, det ska jag göra. Det finns bara ett ord som kan sammanfatta det som hänt i Haiti - fruktansvärt. Vilken organisation jag skänker till spelar ingen större roll.

CAROLINA KLÜFT, FRIIDROTTS-STJÄRNA:
- Jag har redan skänkt pengar. Det är inte viktigt vilken organisation eller hur mycket, det viktiga är att man ger sitt stöd. Men för mig blev det FN-förbundet och Plan Sverige eftersom jag varit engagerad där.

JAN EMANUEL JOHANSSON, TIDIGARE RIKSDAGSLEDAMOT, S:
- Ja, jag tänker skänka pengar, genom Röda Korset. Eftersom jag inte har någon möjlighet att göra något praktiskt på plats, så blir detta den enklaste vägen. Man ska lägga pengar i kollekten för att man vill, inte för att skryta med hur mycket.

TINA AHLIN,42, MUSIKANT, VÄRMDÖ:
- Jag har skänkt pengar till både Läkare utan gränser och Röda korset. Det känns fullkomligt självklart att göra det. Jag har den här gången skänkt 500 kronor, men varje månad skickar jag också 200 kronor till Läkare utan gränser.

RICHARD STRAND, 39, SÄLJARE, STAFFANSTORP.
- Ja, det är ju en av de svåraste katastroferna enligt FN. Jag ska skänka 500 kronor till någon av de större internationella organisationerna.

ANNETTE KULLENBERG, 71, FÖRFATTARE:
- Nej, det har jag inte gjort ännu. Anledningen är att min dator har strulat. Jag kommer att skänka pengar. Inte till Röda korset där en man i styrelsen har förskingrat pengar. Det får nog bli Frälsningsarmén eller Rädda barnen som pengarna går till.

BERNT FRANCKIE, 70, KONSTNÄR, LOMMA:
- Jag ska skänka 100 kronor till Röda korset. Hjälpbehovet är stort
och Röda Korsets personal på Haiti gör ett enormt arbete.

TOMAS PETERSSON, 47, KOMIKER/SKÅDESPELARE, HALMSTAD:
- Jag har redan skänkt 300 kronor till Unicef och sitter just nu och
försöker ringa in ännu mer pengar. Det är en angelägen fråga. Haiti var redan från början ett av världens fattigaste länder.

CARL SCHLYTER, EU-PARLAMENTARIKER, MP:
- Ja, jag ska skänka pengar.
Jag kommer att ge min donation till Läkare Utan Gränser och ActionAid. De har så otroligt små möjligheter att lösa problemen själva, och behöver extra mycket hjälp. 10 000 kronor till vardera organisationen.

MARIA WASELL, 42, PROGRAMMERARE, DUVED.
- Ja, jag har skänkt till Unicef. Jag fick en uppmaning av en kompis på Facebook och sms:ade in en summa. Det kändes angeläget.

BERT KARLSSON, 49, SKIVBOLAGSDIREKTÖR:
- Nej jag har inte skänkt några pengar. Jag tycker att det är så svårt att lita på de där organisationerna. Man kan inte vara säker på att pengarna kommer fram. Men om jag går förbi Frälsningsarmén så ska de nog få några hundralappar. De litar jag på.

JONAS WAHLSTRÖM, 56, CHEF PÅ SKANSEN-AKVARIET
- Ja, jag skänkte pengar till Frälsningsarmén som stod på Östermalmstorg och samlade in pengar. De fick en hundring. Det kändes bra att ge pengarna till dem i stället för till Röda Korset eftersom de inte har chefer som tjänar 800 000 om året.

GUNNAR AXÉN, RIKSDAGSLEDAMOT, M:
- Ja, jag skänker redan till Röda Korset, så det går till Haiti. Vi alla som kan ska stötta människor som har det tufft. Hur mycket jag kommer att skänka är min ensak.

HENRY BRONETT, 48, REGISSÖR, STOCKHOLM:
- Jag har ännu inte skänkt, men jag ska skänka 200-500 kronor. Men jag vill veta att pengarna kommer direkt till de behövande. Jag tänker på min mamma, som sa, efter en jordbävning när jag var liten, att "jag vet vad det betyder att ha förlorat allt."

TITTI SJÖBLOM, 60, SÅNGERSKA, ULLÅNGER:
- Jag skänker pengar genom Radiohjälpen. Jag hoppas att de etablerade hjälporganisationerna vet hur pengarna bäst kommer fram. Alla behöver hjälpa och det skulle kännas jobbigt att sitta med armarna i kors och inte göra det.

ANNA HEDH, S:
- Jag har redan skänkt pengar, och tänker sätta in hela tiden. Jag kommer att skänka pengarna Genom Lindex och Rädda Barnen. Det här är en katastrof. Vi har så vi klarar oss, men de behöver hjälp nu. Jag börjar med att donera 500 kronor, men det blir mer.

INGEGÄRD GRANLÖV, 54, VINDKRAFTS-PROJEKTÖR, MÅRDSUND.
- Ja, jag har tänkt att jag ska skänka pengar. Men jag kom precis hem från Tyskland och har inte hunnit än. Jag ska skänka till SOS Barnbyar, det är en bra organisation som jag har skänkt till tidigare.

TINA LEIJONBERG, 47, SKÅDE-SPELARE, STOCKHOLM:
- Jag har skänkt 500 kronor till Röda korset och 200 kronor till
Frälsningsarmen. Haitierna har råkat ut för en katastrof som de inte rår för - det känns så fruktansvärt orättvist.

JOHN HOUDI, 45, MAGIKER/ARTIST, ÖSTERVÅLA:
- Jag har skänkt en tusenlapp till Röda korset via Richard Dawkins Non-Believers Giving Aid - då vet jag att pengarna kommer rätt. Att hjälpa är en självklarhet - det måste alla, det är inget att fundera över.

NANNE GRÖNVALL, 47, ARTIST, STOCKHOLM:
- Jag har precis skänkt 5 000 kronor till Läkare utan gränser. De behöver varenda öre. Jag såg bilderna i Expressen - det är så att man gråter.

LARS EKLUND, 64, PENSIONÄR, UPPSALA:
- Ja, jag ska skänka 500 kronor till Röda korset. Jag har varit med i organisationen i tio år och brukar skänka regelbundet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag