Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunde: "Jag kände inte igen mig mentalt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gunde Svan.
Foto: Mikael Sjöberg

Gunde Svan, 50, har fått en ny relation till döden.

I ”Nyhetsmorgon” berättar han om de mentala förändringarna under det senaste året när han kämpat mot twar.

– Att jag kan tänka så många negativa tankar så många gånger per dag, det var nästan mer skrämmande än att kroppen inte följde med, säger Gunde i programmet.

Expressen har flera gånger berättat om Gunde Svans mystiska sjukdom det senaste året – skidlegendaren och programledaren visste inte vad han drabbats av.

Först efter flera månader och mängder av tester kunde läkarna konstatera att han drabbats av twar.

"Fick lägga mig ständigt"

I ”Nyhetsmorgon” i TV4 i dag berättade Gunde Svan om den svåra sjukdomstiden.

– Jag har fått tänka ”hur ska jag disponera krafterna i dag för att vara med till kvällen utan att behöva lägga mig för många gånger och vila”. Jag menar, jag har ju aldrig lagt mig någonsin mitt på dagen. Det fick jag göra ständigt nu för att orka med eftermiddagen, säger han i programmet.

När programledaren Steffo Törnquist frågar Gunde om han fått en annan relation till döden efter sjukdomstiden svarar han:

– Definitivt. När jag var som sämst, det tog ganska många månader innan jag kunde lägga ifrån mig mobiltelefon. Jag ville ha den tillgänglig i fall det skulle hända något, så orolig var jag. Och psyket, mentalt kände jag inte alls igen mig.

"Skrämmande"

– Att jag kan tänka så många negativa tankar så många gånger per dag, det var nästan mer skrämmande än att kroppen inte följde med.

Sedan i våras är Gunde Svan frisk från twar och han arbetar nu på att träna upp sin kropp igen. Han är just nu aktuell som programledare för ”Fångarna på fortet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.