Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gun-Britts son blev offer för nazistvåldet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Såret som aldrig läker. Det har gått 27 år sedan Gunn-Britt Landins son Ronny misshandlades till döds. "Vissa av syskonen mår fortfarande dåligt och har mardrömmar", säger hon.
Foto: Robban Andersson
Klas Lund dömdes i tingsrätten till åtta år. Straffet kortades av hovrätten till fyra års fängelse.
Hälsningen. Vid Ronny Landins kista ligger blommor från invandrarminister Anita Gradin
Foto: Torbjörn Selander
Här dog Ronny. Nickstabadet i Nynäshamn utanför Stockholm.
Foto: Cornelia Nordström
Dömdes. Klas Lund, då bara 18 år gammal, vallas runt av poliser på Nickstabadet.
Foto: Torbjörn Selander

RIDDARHYTTAN. Midsommarafton 1986 misshandlas 21-årige Ronny Landin till döds av ett gäng skinnskallar.

I gänget fanns Klas Lund - i dag ledare för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR.

Mordet på Ronny Landin skapade enorma rubriker och åren som följde ökade våldsdåden bland rasistiska grupperingar. Nu senast förra helgen då SMR:s medlemmar attackerade barnfamiljer i Kärrtorp under en demonstration.

- Ronny var väldigt omtänksam. Han ville alltid hjälpa alla, minns hans mamma Gun-Britt Landin.

Det var sommaren som började så bra. Ronny Landin hade fått jobb på ett städbolag i Nynäshamn. Han var kvitt sitt drogmissbruk och ägnade ledig tid åt musiken och sina vänner. En värmebölja var på väg in över landet med temperaturer på över 30 grader. Polisen arbetade febrilt med utredningen av Palmemordet, som skett fyra månader tidigare, när ytterligare ett mord väcker starka känslor i Sverige.

"Ronny 21, dödad när han hjälpte invandrare" lyder rubriken på Expressens förstasida. Förövaren, 18-årige, Klas Lund var mannen bakom våldsdådet. Han har sedan dess gäckat polisen och utmålats som Sveriges farligaste nazist.

Hans historia börjar där 21-årige Ronny Landins liv tar slut.

Midsommaraftonskvällen 1986 är rejält stökig vid Nickstabadet i Nynäshamn, utanför Stockholm. Berusade ungdomar håller till på stranden och olika gäng provocerar varandra.

"Aldrig sett något så fruktansvärt"

Tillsammans med sina vänner Ronny Rejsten och Kent Sandin, då 23 respektive 21 år, passerar Ronny Landin badet vid 22-tiden. Vännerna har inga planer på att stanna när deras uppmärksamhet riktas mot ett gäng med skinnskallar som förföljer tre invandrare i 13-årsåldern.

Vännerna känner sig tvungna att ingripa. Ett beslut som kom att kosta Ronny Landin livet.

Ett par meter från dödsmisshandeln står ögonvittnet Elise Norlin, då 63 år.

- En skinhead mosade grabben till oigenkännlighet - under alla mina år som sjuksköterska har jag aldrig sett något så fruktansvärt, sa hon till Expressen efter händelsen.

Hon var fortfarande i chocktillstånd och talade med stockande röst när hon beskrev hur förövaren, iförd stövlar med stålbeslag, sparkade på Ronny Landin och slog honom i huvudet med en trasig glasflaska.

Vännerna Ronny Rejsten och Kent Sandin lyckas fly för sina liv och klarar sig med lättare skador.

Sekunderna går. Förövaren sparkar hårdare. Ronny Landins puls slutar slå. Ögonen är vidöppna. Elise Norlin sätter sig på marken vid den medvetslöse 21-åringen samtidigt som förövaren försvinner bort i folkmängden.

Tre timmar senare ringer telefonen hemma hos familjen Landin i Fellingsbro i Västmanland. Gun-Britt Landin och hennes make Lars har varit ute på logdans på midsommarafton och precis kommit innanför dörren när beskedet från Lindesbergspolisen når dem.

- Vi ringde alla Ronnys syskon och satte oss i en taxi och åkte till Karolinska sjukhuset. Men då var det redan för sent. Han var hjärndöd och senare på söndagen dog han, berättar Gun-Britt Landin.

Fem misstänkta häktades

Det har gått 27 år. Men den hemska natten tär fortfarande på familjen.

- Det är svårt att beskriva känslan i dag. Det är klart att sorgen på sitt sätt har mattats av men vissa av syskonen mår fortfarande dåligt och har mardrömmar. Vi väljer oftast att inte prata om Ronny vid familjemiddagar.

Gun-Britt Landin försöker minnas. Dagarna som följde. Då sorgen mest låg som ett dovt töcken kring henne.

- Det blev mycket skriverier eftersom den här typen av våldsdåd inte var vanliga då. Vi hade medierna hemma hos oss och det var nästan som att jag var blockerad med skygglappar den första tiden.

Under vinjetten "Det meningslösa våldet" bevakar Expressen Ronny Landins öde noga följande sommarveckor. Den 2 juli 1986 häktas fem misstänkta gärningsmän. Åklagare Erik Sternbeck ville häkta alla fem för dråp. I stället blir fyra av dem häktade för grov misshandel och en för grov misshandel och vållande till annans död. Den sistnämnde är Klas Lund.

"Såg väldigt hård ut"

Tre dagar senare tar ett hundratal människor farväl av Ronny Landin. Invandrarminister Anita Gradin skickar röda rosor till begravningen Fellingsbro med hälsningen: "Vi måste alla se till att det höga pris som Ronny Landin fick betala inte glöms bort."

Ceremonin är fylld av smärta och saknad.

Systern Emmy spelar flöjt, precis som Ronny brukade göra. Bästa vännerna hyllar musikälskaren Ronny med en blomkrans formad som en gitarr som läggs på kistan. Ronny Rejsten och Kent Sandin, som lyckades fly från det våldsamma skinnskallegänget, vädjar till hela befolkningen om att stoppa våldet.

Senare inleds rättegången. Gun-Britt Landin berättar om några omtumlande veckor när hon mötte Klas Lunds blick i rättegångssalen.

- Han såg väldigt hård ut. Som en militär med stenansikte. Jag minns hur Klas Lunds mamma ringde till oss under rättegången och sa att hennes son minsann inte haft något att göra med Ronnys död.

Klas Lund döms i tingsrätten till åtta år men straffet förkortas av hovrätten till fyra års fängelse. För Gun-Britt Landin är det som att livet rasar samman.

- Jag grät och grät på jobbet. Till slut orkade jag inte vara kvar. Det var otroligt jobbigt. Jag jobbade på Posten i ett litet samhälle där alla känner alla. Det blev för mycket att möta grannarnas ansikten hela tiden och jag sjukskrevs ett halvår.

Hyllades som en hjälte av vännerna

Redan två år efter den brutala misshandeln av Ronny Landin är Klas Lund en fri man. Han hyllas som en hjälte av sina vänner och fortsätter sin kamp för den vita rasen. 1990 åtalas han för grov misshandel men frikänns. Därefter beslutar Klas Lund, tillsammans med två vänner, att grunda den rasistiska rörelsen Vitt Ariskt Motstånd, VAM, som var ett nätverk inom nationalsocialismen i Sverige.

Året innan VAM inleder sin vita revolution, där demokratin ska krossas med våld och terror, drar publiceringen av tidningen Storm i gång. Den nazistiska tidsskriften blir medelpunkten bland unga rasister i Sverige. Klas Lund fortsätter på sin kriminella bana och från en polisstation på Lidingö i Stockholm lyckas han stjäla vapen.

Våren 1991 grips Klas Lund och ytterligare sex personer i ett militärt mobiliseringsförråd i Upplands Väsby. De försätts sedan på fri fot men det dröjer bara några månader innan Klas Lund grips igen. På sommaren rånar han och en kompanjon Föreningssparbanken i Vemdalen, Härjedalen. Tingsrätten i Sveg dömer Klas Lund till sex års fängelse, bland annat för bankrån.

Tillsammans med två andra interner försöker Klas Lund fly från Tidaholmsanstalten året därpå, men misslyckas. Utanför murarna pågår konflikter inom rörelsen. Hur de unga männen ska hålla ihop på både ett ideologiskt och personligt plan verkar emellanåt vara mycket svårt.

1993 meddelar VAM att det slutar existera som offentlig rörelse och publiceringen av tidsskriften Storm upphör.

I början av 90-talet sker flera uppmärksammade mord med förövare från nazistiska kretsar.

Bland annat mördas hockeyspelaren Peter Karlsson av en 19-årig man med koppling till nazistiska Riksfronten. Nazisten tror att Peter Karlsson är homosexuell och har av den anledningen ihjäl honom. För 14-årige John Hron tar livet slut vid Kode, utanför Kungälv, när han misshandlas av fyra tonåringar.

1997 bildas Svenska motståndsrörelsen, SMR. Ledare blir Klas Lund. Första gången de uppmärksammas av medierna blir 1998 då de täcker valaffischer i Göteborg med nazistiska budskap.

SMR står för nationalsocialistisk propaganda via tidningen Folktribunen och lierar sig med organisationerna Nationell Ungdom och Alternativ media. Runt millenniumskiftet är gruppen relativt anonym. Men inom Säpo pågår under åren en stor granskning av SMR och Nationalsocialistisk front, NSF. Under lång tid avlyssnar Säpo ledarnas telefonsamtal och 2003 genomförs en razzia över hela Sverige. Det omnämns som ett av de största tillslagen mot den svenska extremhögern i modern tid.

"Han är ingen mästerhjärna"

Klas Lund grips i sin bostad utanför Skövde där polisen hittar en pistol. Han erkänner vapeninnehavet och året därpå döms han till sex månaders fängelse. Efter bara några veckor på Mariestadsanstalten lyckas han rymma.

Men historien med den svenska kriminalvården är inte över. Han påträffas på rymmen i Norge och återförs bakom galler.

För att använda historikern Mats Delands ord: "Han är en riktig kåkfarare".

Mats Deland har under åren kartlagt svenska högerextrema rörelser. Trots att Klas Lund har pekats ut som en av Sveriges farligaste nazister och att rykten påvisar att han styr SMR med järnhand tonar Mats Deland ner Klas Lunds betydelse för SMR i dag.

- Han är ingen mästerhjärna. Jag tror inte att han styr gruppen diktatoriskt. Han lever sitt familjeliv i Dalarna numera och tas emot med vördnad när han talar eller skriver långa inlägg på nätet. Men han är ingen gudfadersgestalt.

I stället tror Mats Deland att det är några andra personer som varit frontfigurer de senaste åren, kanske de tre unga män som begärdes häktade efter attackerna vid demonstrationen i Kärrtorp förra söndagen. Mats Deland spår nu två scenarier. Ett där ett vakuum uppstår inom organisationen och den har svårt att stärka sitt grepp.

Men ett mer troligt scenario är en början på en ny våldsvåg.

- Man kan säga att det här är tredje våldsutbrottet. Det första inträffade i början av 90-talet och då hamnade i stort sett alla i fängelse. Sedan var det ett nytt runt 1999 då Björn Söderberg mördades. Även det ledde till att en stor del av SMR hamnade i fängelse. Om samhället nu mobiliserar sig är det mycket troligt att SMR tar ytterligare ett steg och beväpnar sig, säger Mats Deland.

"Stor inverkan på en liten grupp"

Hädanefter har polisen en stor roll i SMR:s fortsatta aktivitet, menar Mats Deland.

- Det som hänt, med tre häktade förra helgen, har stor inverkan på en liten grupp. Om polisen lyckas göra tillslag och sätta tryck på SMR kan de gå under jorden igen.

Hemma i Riddarhyttan i Västmanland tänker Gun-Britt Landin tillbaka på oroligheterna som varit och hon tycker sig se ett ökat våld i samhället. Radio- eller tv-inslag om nazistiska gäng gör henne påmind om sorgens dag.

För henne kommer Ronny Landin alltid att vara den mjuka och tillbakadragna sonen.

- Vi hade dagbarn hemma när Ronny var yngre och de små tydde sig alltid till honom. Han brydde sig så mycket om dem och hade enormt tålamod. Det var väl därför det blev som det blev.

Gun-Britt Landin röst stannar upp en kort stund.

- Ronny förstod inte allvaret i situationen och ville bara hjälpa invandrarbarnen.

- Ronny ville alltid hjälpa till.

Fotnot: Expressen har försökt nå Klas Lund utan att lyckas.

Klas Lund är dömd för dråp, rån och grovt vapenbrott

45-årige Klas Lund växte upp på Lidingö men bor numera i Ljusnarsberg i Dalarna.

Är den främsta ledaren inom SMR. Rörelsen upptar större delen av hans tid och han har under 2012 inte tjänat en enda krona på förvärvsarbete.

Är dömd för bland annat dråp, rån och grovt vapenbrott.

Har i en intervju med tidningen Nationellt Motstånd berättat om hur han radikaliserades som tonåring och då började ifrågasätta om Förintelsen av judar under andra världskriget verkligen skett.

Svenska motståndsrörelsen

Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, är en del av vit maktrörelsen och grundades 1997.

Målet är att etablera ett totalitärt styre genom revolution och stiftelsen Expo beskriver gruppen som Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Organisationen är hierarkisk och medlemmar har utsatts för disciplinära åtgärder när de betett sig på ett sätt som inte överensstämmer med gruppens ideologi.

Källor: Expo, Säpo, TT

SMR:s inblandning i Kärrtorp

30-40 personer gick till attack mot en grupp demonstranter i Kärrtorp i södra Stockholm förra söndagen. Tre personer, varav en polisman, skadades och 28 personer greps. Av dessa stöder sju män öppet SMR.

Bland annat har SMR:s tidigare ansvarige utgivare för nätsajten Nordfront Emil Hagberg, 29, häktats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.