Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gummesson om sitt möte med diplomaten

Foto: Bertil Ericson

Sovjet-diplomaten förnekade allt.

Vladimir Nezjinskij slog tillbaka mot anklagelserna i en intervju med TV4:s Jonas Gummesson 1993:

– Han skrattade åt det.

– Men efter intervjun slog han om och var väldigt öppen, han bjöd på champagne och vodka.

Expressen har avslöjat de nya förhören kring Palme-mordet:

De tidigare Säpo-männen Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling berättar att de på Palmegruppens initiativ vill få sin sekretess hävd för att berätta om den så kallade diplomatbuggningen och kopplingen till Palme-mordet. Avlyssningen mot en sovjetisk diplomat och underrättelseofficier under 1980-talet ska ha visat att Sovjetunionen kände till mordet i förväg.

Sovjet-diplomaten i affären kring diplomatbuggningen var länge okänd.

Men den sjätte februari 1993 kunde TV4 Nyheterna, och senare även andra medier, berätta att det var Vladimir Nezjinskij som var den buggade diplomaten.

"Undrade vem jag var"

Reporter var Jonas Gummesson som här berättar om sitt möte med Nezjinskij:

– Jag träffade Nezjinski i samband med ett besök som Carl Bildt gjorde i Moskva när han var statsminister. 

– Vid ett tillfälle skulle de till ett krigsmomument och jag åkte då i stället till Nezjinskij. Han undrade ju givetvis vem jag var, men släppte in mig. Jag hade grävt fram adressen via olika kontakter i både Moskva och Stockholm. Anledningen var ju att han var en person som var i hetluften och beskrevs som en person som hade uppgifter med koppling till Palme-mordet. 

Nezjinskij, som först trodde att Gummeson kom från Säpo, ställde till slut upp på en intervju.

– Han förnekade att han var någon form av sovjetisk underrättelseofficer och han förnekade att han hade något med Palme att göra. Han skrattade åt det. 

– Men efter intervjun slog han om och var väldigt öppen, han bjöd på champagne och vodka. Han och frun beskrev sig som stora Sverige-vänner och hade ett fotografi av svenska kungaparet i lägenheten. 

"Var ingen höjdare"

Gummesson fick inte intrycket att Nezjinskij var en framstående officer. 

– Det var ingen höjdare som jag bedömde det. Det var ett enkelt hem, en trea kanske, typisk Moskva-förort. Det är svårt att veta säkert men det var ingen högt uppsatt officer i mina ögon. 

Gummeson grävde i diplomatbuggningen under 1990-talet och har bland annat gjort en intervju med Tore Forsberg, tidigare chef för Säpos ryssrotel, där han bekräftat att det var Nezjinskij som var den buggade diplomaten.

– Att det var Nezjinskij som buggades i diplomatbuggningen är helt klart. Vad exakt han gjorde, om han hade en central roll, det vet jag inte. Men någon fick ju för sig att det här var en central person.

Gummesson menar att det är Sveriges kontakter med CIA som är det känsliga i affären kring diplomatbuggningen, som präglats av stort hemlighetsmakeri från politiker och polischefer.

"Samma hyckleri"

I TV4:s Nyheterna har han tidigare slagit fast att det var CIA som låg bakom avlyssningen mot Nezjinskij - och sedan överlämnade materialet till Säpo.

– Det här är precis lika känsligt som på den tiden. Samma hyckleri i botten. Det handlar om samarbete med amerikanarna men man vill inte prata om det.

– Det är det som är politiskt omöjligt att hantera för då måste man gå in på det, att man byter information med amerikanarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.