Foto: Bertil Ericson
 Foto: Bertil Ericson

Gummesson om sitt möte med diplomaten

Publicerad

Sovjet-diplomaten förnekade allt.

Vladimir Nezjinskij slog tillbaka mot anklagelserna i en intervju med TV4:s Jonas Gummesson 1993:

– Han skrattade åt det.

– Men efter intervjun slog han om och var väldigt öppen, han bjöd på champagne och vodka.

Expressen har avslöjat de nya förhören kring Palme-mordet:

De tidigare Säpo-männen Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling berättar att de på Palmegruppens initiativ vill få sin sekretess hävd för att berätta om den så kallade diplomatbuggningen och kopplingen till Palme-mordet. Avlyssningen mot en sovjetisk diplomat och underrättelseofficier under 1980-talet ska ha visat att Sovjetunionen kände till mordet i förväg.

Sovjet-diplomaten i affären kring diplomatbuggningen var länge okänd.

Men den sjätte februari 1993 kunde TV4 Nyheterna, och senare även andra medier, berätta att det var Vladimir Nezjinskij som var den buggade diplomaten.

"Undrade vem jag var"

Reporter var Jonas Gummesson som här berättar om sitt möte med Nezjinskij:

– Jag träffade Nezjinski i samband med ett besök som Carl Bildt gjorde i Moskva när han var statsminister. 

– Vid ett tillfälle skulle de till ett krigsmomument och jag åkte då i stället till Nezjinskij. Han undrade ju givetvis vem jag var, men släppte in mig. Jag hade grävt fram adressen via olika kontakter i både Moskva och Stockholm. Anledningen var ju att han var en person som var i hetluften och beskrevs som en person som hade uppgifter med koppling till Palme-mordet. 

Nezjinskij, som först trodde att Gummeson kom från Säpo, ställde till slut upp på en intervju.

– Han förnekade att han var någon form av sovjetisk underrättelseofficer och han förnekade att han hade något med Palme att göra. Han skrattade åt det. 

– Men efter intervjun slog han om och var väldigt öppen, han bjöd på champagne och vodka. Han och frun beskrev sig som stora Sverige-vänner och hade ett fotografi av svenska kungaparet i lägenheten. 

"Var ingen höjdare"

Gummesson fick inte intrycket att Nezjinskij var en framstående officer. 

– Det var ingen höjdare som jag bedömde det. Det var ett enkelt hem, en trea kanske, typisk Moskva-förort. Det är svårt att veta säkert men det var ingen högt uppsatt officer i mina ögon. 

Gummeson grävde i diplomatbuggningen under 1990-talet och har bland annat gjort en intervju med Tore Forsberg, tidigare chef för Säpos ryssrotel, där han bekräftat att det var Nezjinskij som var den buggade diplomaten.

– Att det var Nezjinskij som buggades i diplomatbuggningen är helt klart. Vad exakt han gjorde, om han hade en central roll, det vet jag inte. Men någon fick ju för sig att det här var en central person.

Gummesson menar att det är Sveriges kontakter med CIA som är det känsliga i affären kring diplomatbuggningen, som präglats av stort hemlighetsmakeri från politiker och polischefer.

"Samma hyckleri"

I TV4:s Nyheterna har han tidigare slagit fast att det var CIA som låg bakom avlyssningen mot Nezjinskij - och sedan överlämnade materialet till Säpo.

– Det här är precis lika känsligt som på den tiden. Samma hyckleri i botten. Det handlar om samarbete med amerikanarna men man vill inte prata om det.

– Det är det som är politiskt omöjligt att hantera för då måste man gå in på det, att man byter information med amerikanarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag