Guldtjuvarna greps efter kuppen i Norrköping. Foto: Google earth
Guldtjuvarna greps efter kuppen i Norrköping. Foto: Google earth

Guldtjuvar lämnade spår i snön – greps

Publicerad

Inbrottstjuvarna smög sig in i guldbutiken genom taket – och slog sig ut genom entrédörren med slägga.

Männen flydde sedan platsen till fots längs järnvägen och lämnade tydliga spår i snön för polisen att följa.

Efter nästan sex timmars spårning – där polisen stoppade tågtrafiken – kunde de två 23-åringarna gripas.

Det var under natten mot lördag som de två 23-åriga männen slog till mot Guldfynd i gallerian Ingelsta Shopping i Norrköping i en så kallad rififikupp.

Männen klättrade upp på taket och lyckades därifrån ta sig in i gallerian och guldbutiken. Samtidigt som inbrottstjuvarna började krossa montrarna som skyddade det tilltänkta bytet gick larmet som gjorde att både polis och väktare skyndade till platsen.

Det trängda läget gjorde att männen inte hade möjlighet till samma finess vad gällde att ta sig ut från butiken, som när man kom in.

– De hade en stor slägga med sig och har slagit sig ut genom entrédörren. Det kan vara så att de flyr när vi kommer. Både väktare och patrull befann sig i närheten och var snabbt på plats, säger Jan Fryksén, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

I brist på flyktfordon flydde de två inbrottstjuvarna till fots.

Polisen stoppade tågtrafiken

Den snötäckta marken gjorde dem till ett tacksamt mål för polisens hundpatruller att spåra - men det en ordentlig stund innan de fick fatt på männen.

Först klockan 07.45 kunde männen gripas, nästan sex timmar efter att larmet utlösts på gallerian.

– Vi fick visuell kontakt med dem. Då försökte de springa från polisen men det lyckades de inte med. Det var inget våldsamt ingripande utan det gick ganska lugnt till när det väl hände, säger Jan Fryksén.

Männen greps i Graversfors, nio kilometer norr om brottsplatsen.

– Det är nio kilometer fågelvägen, men sträckan som spårades är säkert två mil, säger Jan Fryksén.

Under jakten stoppade polisen tågtrafiken under en halvtimme, eftersom de två misstänkta gärningsmännen bland annat flydde längs med rälsen.

De två 23-åringarna misstänks för grov stöld och kommer att förhöras senare under lördagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag