Guldspaden till Expressen

Publicerad
Uppdaterad
Nu har tidningens reportrar belönats med prestigefyllda journalistpriset Guldspaden.
- Jag är stolt över de som jobbat med detta. Det grävande jobbet är ofta tungt och kräver tålamod, säger Otto Sjöberg, chefredaktör på Expressen.
Återigen har Expressen prisats för sin journalistik. I går kväll belönades Christian Holmén, Mikael Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg och Johan Wallqvist med den prestigefyllda Guldspaden.
– Otroligt roligt att Expressens satsning på att jobba med egna nyheter uppmärksammas på det här sättet, säger Otto Sjöberg.

”Ett nyhetsrace”

De fick priset, som delas ut av Föreningen grävande journalister, för den granskning av svartarbetande tjänstefolk, miljonlöner och lyxbostäder som ägdes via bolag i skatteparadis som ledde till att Maria Borelius tvingades lämna sin ministerpost.
– Det var ett nyhetsrace där ett antal reportrar och researchavdelningen på några dagar gjorde det arbete som annars kan ta ett par veckor, säger Christian Holmén.

Duktiga researchers

– Fast det var den ovanligt pigga socialdemokratiska bloggen Magnus tankar som var först med uppgiften, men juryn såg till helheten.
Cecilia Garme var på plats på Guldspadeutdelningen i Örebro i går kväll.
– Det som dröjer kvar hos mig är nog förvåningen över att de hade kollat upp henne så dåligt.
– Men framför allt ser jag det här som ett pris till grupparbetet på Expressen och till tidningens duktiga researchers Tomas Karlsson och Peter Thunborg.
Är det några nya avslöjanden på gång?
– Det är det alltid, det är det alltid, säger Mikael Ölander till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag