Frilansmedarbetaren Mikael Hylin och Expressens Micke Ölander. Foto: Patrik Jonsson /Stella Pictures
Frilansmedarbetaren Mikael Hylin och Expressens Micke Ölander. Foto: Patrik Jonsson /Stella Pictures

Guldspade för Expressens Guillou-avslöjande

Publicerad
Uppdaterad
Expressens Micke Ölander och frilansmedarbetaren Mikael Hylin belönades på lördagen med en guldspade för sitt avslöjande om att Jan Guillou varit KGB-agent. Motiveringen löd: "För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt".
- Att få en sådan här utmärkelse av sina kolleger är något av det finaste man kan få som reporter, säger Micke Ölander.
Expressens Micke Ölander och frilansmedarbetaren Mikael Hylin belönades på lördagen med en guldspade för sitt avslöjande att Jan Guillou varit KGB-agent.
Prisutdelningen skedde vid seminariet Gräv-10 som arrangeras av Föreningen för grävande journalister. Juryns motivering löd: " För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt".
- Det känns fantastiskt roligt och var är jätteglad och stolt. Att få en sådan här utmärkelse av sina kollegor är något av det finaste man kan få som reporter, säger Micke Ölander som trodde att Svenska Dagbladets Matilda E Hansson och Josef el Mahdi skulle vinna.
- De andra bidragen imponerade på olika sätt, men speciellt bra tyckte jag att Svenska Dagbladets bidrag var. När de läste upp våra namn blev jag faktiskt totalt överraskad, säger Micke Ölander som nu har vunnit sammanlagt tre guldspadar.
- Varje gång känns det lika stort att få en. Guldspadar är som barn, man tröttnar aldrig på dem. Nu ska jag fira med dricka upp mitt kaffe, prata med några goda vänner och sedan ta en lång promenad hem, säger han.

"Fjolårets stora scoop"

Även Mikael Hylin var glad efter utmärkelsen.
- Det här är jättestort, sade han.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var naturligtvis också mycket nöjd efter prisutdelningen.
- Ett klassiskt avslöjande som redan när det publicerades startade en diskussion om inte stadgarna för Stora Journalistpriset borde ändras, eftersom det inte hann prisas av den juryn redan i höstas. Men en gissning är väl att Guldspaden i kväll kommer att följas av Journalistprisets "Årets avslöjande" i höst. Stort grattis till " dubbel-Micke" som vår grävchef Christian Holmén döpt dem till. Guillou och KGB var förstås fjolårets stora scoop, och jag vill ge ett extra grattis till Micke Ölander som nu fått Guldspaden hela tre gånger, säger Thomas Mattsson.
Övriga nominerade i gruppen var Svenska Dagbladets Matilda E Hanson och Josef el Mahdi med " De falska fixarna", Aftonbladets Claes Petersson och Camilla Sundell med "Jobbcoacherna" och Sydsvenska Dagbladets Tobias Barkman, Katia Wagner och Jens Mikkelsen med " Polisens förtroendekris".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag