Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldspade för Expressens Guillou-avslöjande

Frilansmedarbetaren Mikael Hylin och Expressens Micke Ölander. Foto: Patrik Jonsson /Stella Pictures
Expressens Micke Ölander och frilansmedarbetaren Mikael Hylin belönades på lördagen med en guldspade för sitt avslöjande om att Jan Guillou varit KGB-agent. Motiveringen löd: "För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt".
- Att få en sådan här utmärkelse av sina kolleger är något av det finaste man kan få som reporter, säger Micke Ölander.

FAKTA

Övriga guldspadar:

Mindre dagstidning: Lotta Lindqvist, Östran " Byggeboaffären"
Tidskrift: Marcus Derland, Elinor Torp, Marie Edholm, Dagens Arbete, " Återvinningsindustrin"
Lokalradio: Andreas Hedfors, SR P4 Gotland, " Avslöjandet Marianne Samuelsson".
Webb: Alexandra Hernadi. Tobias Olsson, Kristian Lindquist, Svd.se, " Kommunala biståndsprojekt".
Bok: Lena Sundström " Världens lyckligaste folk".
Riksradio: Daniel Öhman, Malin Olofsson, SR Ekot, " Grisindustrin".
Rikstv: Hannes Råstam, SVT Dokument Inifrån, " Thomas Quick- att skapa en seriemördare".
Lokaltv: Sophia Djiobaridis, SVT Västnytt, " Allmänhetens bana blev en kassako".

Expressens Micke Ölander och frilansmedarbetaren Mikael Hylin belönades på lördagen med en guldspade för sitt avslöjande att Jan Guillou varit KGB-agent.
Prisutdelningen skedde vid seminariet Gräv-10 som arrangeras av Föreningen för grävande journalister. Juryns motivering löd: " För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt".
- Det känns fantastiskt roligt och var är jätteglad och stolt. Att få en sådan här utmärkelse av sina kollegor är något av det finaste man kan få som reporter, säger Micke Ölander som trodde att Svenska Dagbladets Matilda E Hansson och Josef el Mahdi skulle vinna.
- De andra bidragen imponerade på olika sätt, men speciellt bra tyckte jag att Svenska Dagbladets bidrag var. När de läste upp våra namn blev jag faktiskt totalt överraskad, säger Micke Ölander som nu har vunnit sammanlagt tre guldspadar.
- Varje gång känns det lika stort att få en. Guldspadar är som barn, man tröttnar aldrig på dem. Nu ska jag fira med dricka upp mitt kaffe, prata med några goda vänner och sedan ta en lång promenad hem, säger han.

"Fjolårets stora scoop"

Även Mikael Hylin var glad efter utmärkelsen.
- Det här är jättestort, sade han.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var naturligtvis också mycket nöjd efter prisutdelningen.
- Ett klassiskt avslöjande som redan när det publicerades startade en diskussion om inte stadgarna för Stora Journalistpriset borde ändras, eftersom det inte hann prisas av den juryn redan i höstas. Men en gissning är väl att Guldspaden i kväll kommer att följas av Journalistprisets "Årets avslöjande" i höst. Stort grattis till " dubbel-Micke" som vår grävchef Christian Holmén döpt dem till. Guillou och KGB var förstås fjolårets stora scoop, och jag vill ge ett extra grattis till Micke Ölander som nu fått Guldspaden hela tre gånger, säger Thomas Mattsson.
Övriga nominerade i gruppen var Svenska Dagbladets Matilda E Hanson och Josef el Mahdi med " De falska fixarna", Aftonbladets Claes Petersson och Camilla Sundell med "Jobbcoacherna" och Sydsvenska Dagbladets Tobias Barkman, Katia Wagner och Jens Mikkelsen med " Polisens förtroendekris".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!