Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guillous far, Charles,  om uppgifterna

Charles Guillou, i basker, längst till vänster när han var stationerad i Audrieu i norra Frankrike i augusti 1945.

Jan Guillou anklagas för att inte berätta sanningen om sin familjs historia i författaren Paul Frigyes nya bok "Höjd över varje misstanke".
Bland annat ifrågasätts om Guillous far och farfar ingick i de franska fria styrkorna under andra världskriget.
Så här säger Jan Guillous far Charles själv.

FAKTA

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou

Ålder: Fyller 70 år 17:e januari
Gift med: Ann-Marie Skarp
Barn från tidigare förhållande: Ann-Linn och Dan
Föräldrar: Charles Guillou och Marianne Botolfsen

 

VAD VAR VICHYREGIMEN

Efter Tyskland erövrat Frankrike i juli 1940 tillsattes den så kallade Vichyregimen ledd av marshall Philippe Pétain, som var nära de Hitlerledda ockupationsmakten. General Charles de Gaulle ledde senare de Fria Franska Styrkorna till seger mot Hitler tillsammans med de allierade.

1 ...om Luciens (Jans farfar) avhopp från Hitlerlojala franska ambassaden i Stockholm:
"I och med att legationen blev Vichy, den officiella alltså, hoppade mängder av. Även min far som då var sekreterare åt handelsattachén. De grundade då de fria franska styrkornas delegation som representerade det fria Frankrike. Den var knappt godkänt av den svenska regeringen. Jag blev anställd på handelsavdelningen som var på Arsenalgatan i Stockholm som maskinskrivare. Sen fanns det en press- avdelning på Karlavägen, en tvärgata nära Sturegatan. Där arbetade jag också med att översätta dessa telegram som kom in, som behandlade kriget då och tillståndet i Frankrike, och vad de fria franska styrkorna åstadkom."


2 ...om fadern Luciens insats för de fria franska styrkorna:
"Min far fick den franska Hederslegionen mycket som tack för att han ordnade en fransk utställning i Helsingfors 1948. Men han fick den också, antar jag, för att han 1944 gjort den där flygresan, först till Prestwich, och sedan till London. Från London flög han i ett Mosquito-plan som var snabbt, det måste gå över norra Frankrike på hög höjd för att komma över till Alger, huvudstad i Algeriet som alltså var huvudkvarter för de fria franska styrkorna. Där fick han instruktioner om hur han skulle sköta saker och ting i Stockholm. Sen kom han tillbaka samma väg."

3 ...om huruvida Jan Guillous morfar Oscar Botolfsen var nazist eller inte:
"Han var tyskbeundrare, men inte nazist. Det tror jag inte. Jag tror till och med att han lyckades ordna så att flyktingar från Danmark kunde komma till Skåne. Han var tyskbeundrare för att han hade fått sin skolning i Dresden där han blev ingenjör så småningom."