Jan Guillou har länge följt utredningen runt mordet på Olof Palme. Foto: Anna-Karin NilssonJan Guillou har länge följt utredningen runt mordet på Olof Palme. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jan Guillou har länge följt utredningen runt mordet på Olof Palme. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det går inte att avfärda" säger Guillou om vapenfyndet."Det går inte att avfärda" säger Guillou om vapenfyndet.
"Det går inte att avfärda" säger Guillou om vapenfyndet.

Guillou om GW:s fynd: "Går inte att avfärda"

Publicerad

Författaren Jan Guillou inväntar med spänning beskedet om det nya vapenspåret.

– Det går inte att avfärda, säger han.

Besked väntas när som helst.

I fortsatt väntan på provskjutningssvaret från NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, kom i går den första bilden på det möjliga Palme-vapen som Leif GW Persson lämnat in till polisen.

Författaren Jan Guillou, som är vän till GW Persson och länge följt Palme-utredningen, följer nu utvecklingen.

Guillou och Leif GW Persson har tidigare tampats om vem som kan ligga bakom mordet.

Medan Leif GW Persson varit inriktad på att poliser och militärer, har Guillou menat att det solklart är Christer Pettersson som är mannen bakom mordet.

"Är intressant"

Men på en punkt är de överens - Jan Guillou följer med intresse det nya vapenspåret.

– Jag tycker att det är intressant och går åtminstone inte att avfärda. Så visst är det intressant.

Guillou menar dock fortsatt att det nya vapenspåret, om det skulle visa sig stämma, bör vara kopplat till Christer Pettersson.

– Sen återstår att se om detta går att koppla till bombmannen Lars Tingström eller Christer Pettersson, säger Guillou.

Det är de enda två alternativ som finns, menar han.

– Och det tycker nog Leif GW Persson också, åtminstone kriminologen Leif GW Persson.

Guillou vill inte utveckla närmare hur vapnet skulle kunna kopplas till Pettersson och Tingström.

– Det tar för lång tid att förklara men det är det som framkommit i diverse böcker.

Uppgiften om att bombmannen Lars Tingström legat bakom mordet ingick bland annat i Riksåklagarens resningsansökan mot Pettersson 1997. Det var advokaten Pelle Svensson som under tysthetslöfte från bombmannen Tingström fick uppgiften att han gett i uppdrag till Pettersson att utförda mordet.

"Kommit längre än någonsin tidigare"

Jan Guillou har tidigare varit engagerad i Palme-mordet och gick bland annat ut med ett julbrev, direkt till mördaren, i Expressen den 20 december 1987:

"Jag bjuder dig 25 miljoner kontant för följande: att du anger dig till mig så att jag kan ta hand om de 50 miljonerna, att du ger mig publicistisk ensamrätt på hela din historia, och copyright på den."

Det var inget napp.

Leif GW Persson har nu erbjudit sin tipsare, i det nya vapenspåret, att anonymt förmedla belöningssumman för Palme-vapnet som är tio miljoner kronor.

– Ja, det finns ju meddelarfrihet så det borde gå att lösa, säger Guillou.

Han menar också att GW Perssons nya vapenspår, oavsett vad som framkommer i provskjutningarna, är av intresse i Palme-utredningen.

– Oavsett vad som händer har man här kommit längre än någonsin tidigare eftersom man inte kunnat avfärda det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag