Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Babian-expeditionen: ”Bland det underligaste”

Foto: Alex Ljungdahl
Foto: /IBL / /IBL

– En av de underligaste expeditioner av en svensk kändis någonsin.

Det säger Jan Guillou i ”Lägg ut!”-podden om Felix Herngrens jakttroféer från Sydafrika – och han förvånas inte över att Herngren jagar tillsammans med Leif GW Persson.

https://embed.radioplay.io/?id=82032&country_iso=se

Författaren Jan Guillou är en av Sveriges mest kända jägare. Han vill dock inte sammanblandas med troféjakt på ”inlåsta djur på små områden där tama djur nedläggs” utan säger att han själv skjutit äldre handjur under långa jakter i sällskap av polis som ska säkra att allt går lagligt till.

– Jag är lika indignerad som er över den sydafrikanska shoppingjakten där man kan beställa vilka djur man vill skjuta på förmiddagen och vilka på eftermiddagen, säger han till Expressens Karin Olsson och Magnus Alselind i ”Lägg ut!”-podden.

Jan Guillou själv förekommer i granskningen, men även Anders Borg, Zlatan Ibrahimovic och Felix Herngren. Den sistnämnde som beställt högst personliga certifikat för att exportera två babianer och en cibetkatt till Östermalm men själv säger att han inte skjutit babianer utan att en jaktkompis kan ha gjort det.

Leif GW Persson försvarade i veckan sin jaktkompis Herngren ”som gett honom en rimlig förklaring”.

– Jag har inte så mycket till övers för folk som håller på och skjuter babianer ska du veta, men Felix är en omdömesgill och försiktig jägare och han är välkommen att fortsätta jaga hos mig, sa GW.

”Tror att GW samlar på kändisar”

Tidigare var GW och Guillou nära jaktkompisar, bland annat i SVT-programmet ”Grabbarna på Fagerhult”. Att GW och Herngren nu jagar ihop förvånar inte Guillou.

– Jag tror att GW samlar på kändisar som han bjuder in till jakt och eftersom en hel del kända män har börjat jaga sent i livet, så har han en fantastisk ingång att samla bekantskaper. 

– Felix började jaga sent och uppfattar det som en manlig grej man kan briljera med, vilket jag tycker är den obehagliga sidan av jakt.

I ”Lägg ut!”-podden har Jan Guillou också tittat på den nya Knutbydokumentären på HBO Nordic. Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson som gjort den har tidigare fått Kaj Linna friad för mord genom sin journalistik och är nu centralfigurer i tv-serien tillsammans med Helge Fossmo, Sara Svensson, Åsa Waldau och offren.

– Narcissismen har slagit igenom på bred front, enerverande att se, säger Guillou.

Guillou om SVT:s Soran Ismail-dokumentär

När han i ”Lägg ut!” blir påmind om att han själv tog minst lika mycket plats i tv-reportagen från 1983 som friade Keith Cederholm för raggarmordet, blir svaret:

– Keith Cederholm-programmet var första exemplet på att tv kan upphäva ett justitiemord, sen har den pendeln slagit över så att varenda j-l är oskyldig och ska ha ett tv-reportage.

Jan Guillou ger i ”Lägg ut!”-podden sin syn på Soran Ismail-dokumentären på SVT och säger att Ismail får ”fruktansvärt dåliga råd av en humorkollega” (Kristoffer Appelquist) som uppmanar honom att göra en jättepudel som Gudrun Schyman.

– Gudrun Schyman erkände alkoholism, en sjukdom, det var synd om Schyman. Det som Soran Ismail ska bekänna är en våldtäkt och sexuella övergrepp, säger Guillou.

Förutom recensionerna av samtiden i ”Lägg ut!” berättar Jan Guillou personligt om operationen som gjort att han börjat skriva på en ny bok – trots att den förra skulle varit hans sista.

https://embed.radioplay.io/?id=82032&country_iso=se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.