Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guillou: "Går ut och skämmer ut sig igen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Lambertz och Jan Guillou.

Justitieråd Göran Lambertz fortsätter att försvara morddomarna mot Thomas Quick.

Jan Guillou tycker agerandet är obegripligt:

- Han går ut på arenan och skämmer ut sig igen, säger han.

Mejlkonversationen mellan Göran Lambertz och flera av de andra huvudpersonerna runt Thomas Quick-utredningen har väckt reaktioner hos många av de som är insatta i fallet.

Författaren Jan Guillou har länge hävdat att Thomas Quick är oskyldig.

Han är mycket förvånad över att den tidigare justitiekanslern fortsätter att argumentera för att de åtta domar - som Göran Lambertz granskade och fann korrekta 2006 - inte är felaktiga.

"Det är tragiskt"

- Jag inte kan förstå att inte Lambertz svalde förtreten. Okej, han läste domarna och blev lurad som alla andra. Han skulle bara sagt att han var hemskt ledsen för misstaget - och så skulle han ha varit ute ur historien, säger Jan Guillou.

- Men i stället vänder han sig nu till huvudskurkarna - Penttinen, van der Kwast och Borgström - för att få hjälp med en debattartikel. Det är ju tragiskt, det är svårbegripligt.

Jan Guillou menar att de andra huvudpersonerna övertalar Lambertz att gå ut i offentligheten, eftersom de själva skulle bli allt för ifrågasatta om de lät sig intervjuas.

- Det är en väldig uppmuntran i de här mejlen. De är desperata och det massmediala trycket får dem att totalt tappa omdömet.

"Sitter och myglar"

Sättet att använda en offentlig mejladress för diskussion är också något som förvånar:

- Det är en sådan aningslöshet parterna emellan. Här sitter de och myglar på kvällarna för att skicka fram Lambertz som en sorts trojansk häst för de andra. Mygel ska ju ske i det tysta, inte i offentliga handlingar och det misstaget är ju både komiskt och obegripligt, säger jan Guillou.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.