Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GUIDE: Så raderar du dig själv från Internet

Vill du försvinna från nätet?

Det är inte helt omöjligt, skriver Gizmodo .

Här är guide till hur du raderar dig själv från Internet.

Kanske vill du inte längre vara kvar på Facebook. Då ska du radera din profil. Guiden till hur du raderar dig från nätet börjar med en genomgång av de fyra stora sociala nätverken: Facebook, Twitter, LinkedIn och Google Plus.

Facebook

Det finns två nivåer för att försvinna från Facebook.

Du kan dels deaktivera dig. Då går du in under Inställningar/Säkerhet/Inaktivera ditt konto.

Sedan ställer Facebook en rad frågor om varför du vill göra det, och sedan klickar du på Bekräfta.

Men – det här raderar inte spåren efter dig.

Vill du helt försvinna måste du gå till facebook.com/help/delete_account.

Processen för att helt försvinna tar sedan någon vecka, eftersom Facebook måste skanna igenom all data som är kopplad till dig, men sedan är processen oåterkallelig.

Vill du ha kvar allt som du gjorde på Facebook under din tid där, kan du ladda ned hela ditt Facebookarkiv, innan du raderar dig.

Twitter

Till skillnad från på Facebook så betyder deaktivera verkligen radera.

Du hittar raderingen under ditt kontos inställningar. När du klickat ja, så är det bara att skriva in ditt lösenord och sen är det klart.

Om du skulle ångra dig, så håller Twitter kvar din information ungefär en månad, men sedan är du borta.

LinkedIn

Klicka på bilden av dig själv i övre högra hörnet i webbläsarens fönster. Välj Privacy & Settings/Account/Close Your Account.

Du får en fråga om varför du vill hoppa av. Sedan är det bara att intyga att du är du, med användarnamn och lösenord, och sedan är du borta. Precis som i de andra fallen tar det några veckor för spåren att försvinna helt.

Google Plus

Här gäller det att se upp så du inte raderar hela ditt Google-konto utan bara tar bort Google Plus.

Klicka på bilden av dig själv i övre högra hörnet i webbläsaren. Klicka på Account. Där finns en länk som heter ”Delete profile and remove related Google+ features”. Den raderar den offentliga delen av ditt liv på Google.

Vill du gå ytterligare ett steg längre, kan du upprepa processen och då välja "Close account and delete all services and info associated with it". Då försvinner även din gmail, din kalender, din Google Drive och så vidare.

Resten av nätet

Sen har du resten av nätet. Du kanske har en gammal MySpace-sida eller liknande. Här finns några verktyg du skulle kunna använda för att fortsätta din väg mot att bli en ickeperson på nätet.

lAccount Killer har en databas med 500 sajter och visar direktlänkar till raderingssidorna på dessa.

Just Delete Me har linkande funktioner.

Knowem hjälper dig hitta sajter du kanske glömt bort att du registrerat dig på. Här kan du söka efter de användarnamn du brukar använda på runt 500 sociala sajter.

Sedan har du telefonkatalogerna, upplysningstjänsterna och alla andra register du hamnar i automatiskt.

Så – för att helt försvinna bör du nog slänga alla telefoner och flytta ut i en husvagn i skogen. Men guiden tar dig en bra bit på vägen.