Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gui Minhais ord i intervjun ifrågasätts: "Inte frivilligt"

Nu framträder svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai i en intervju med tidningen Oriental Daily – där han uppmanar Sverige att sluta uppmärksamma hans fall rapporterar Hongkong Free Press.
Förläggaren Gui Minhai

Han var på väg till Peking med svenska diplomater när han greps av kinesisk polis.

Nu framträder svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai i en intervju med tidningen Oriental Daily – där han uppmanar Sverige att sluta uppmärksamma hans fall rapporterar Hongkong Free Press.

Men uttalandet ifrågasätts. 

– Det här är ett sätt för Kina att visa makt, Gui Minhai har inte sagt det här frivilligt, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN.

Det var i slutet av januari som svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai var på väg med tåg till Peking tillsammans med två svenska diplomater från Sveriges generalkonsulat i Shanghai. 

De skulle besöka den svenska ambassaden i Peking där Gui Minhai skulle genomföra ett läkarbesök – men på en station strax innan Peking kom polisstyrkor fram och förde bort honom.

Kinesiska staten medgav tidigare i veckan att de har Minhai i förvar, och på fredagen framträdde förläggaren i en intervju med kinesiska tidningen Oriental Daily där han bland annat uppmanar svenska regeringen att sluta uppmärksamma hans fall.

 

LÄS MER: Svenske förläggaren Gui Minhai gripen av kinesisk polis

 

"Nu ångrar jag verkligen det här"

Intervjun refereras av engelskspråkiga tidningen Hongkong Free Press, som betonar att det är oklart om Gui Minhai tvingats att genomföra intervjun.

I en videoinspelning på en och en halv minut förklarar Gui Minhai enligt Hongkong Free Press hur han blev hämtad i sitt hem i Ningbo av de svenska diplomaterna och satt på ett tåg mot huvudstaden:

– Under resan sa de till mig att inte kliva av, för att inte dra uppmärksamhet från andra eftersom jag behövde ta mig till Peking i tysthet. Det var så jag hamnade på tåget och jag fördes tillbaka av Ningbos säkerhetspolis i förenlighet med lagen.

Gui Minhai fortsätter:

– Nu ångrar jag verkligen det här eftersom den svenska sidan faktiskt inte berättade den exakta anledningen till att jag skulle åka till Peking för behandling, vilken läkare jag skulle träffa.

Den svensk-kinesiske förläggaren ska enligt Oriental Daily även ha skickat ett brev till svenska ambassaden i Kina där han bett dem att sluta hajpa hans situation "men uppenbarligen gjorde de inte det" säger Gui Minhai i intervjun.

UD: Det här förändrar ingenting

Svenska utrikesdepartementet har tagit del av den videoinspelade intervjun.

– Filmen förändrar ingenting från vår sida, vi vill fortfarande att han släpps fri och det är ett krav från vår sida att han ska få träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

Uttalandena i intervjun ifrågasätts av Svenska PEN som kämpar för att Gui Minhai ska släppas fri. De är övertygade om att Gui Minhai tvingats att genomföra intervjun.

– Det här är en känd strategi som Kina har och det är inte första gången som Gui Minhai tvingats göra uttalanden. Det är ett sätt för Kina att visa makt och han är mycket sårbar, säger Elisabeth Åsbrink.

Hon fortsätter:

– Jag litar inte alls på budskapet, men det visar samtidigt att Kina blir störda och det är ett gott tecken – de ska bli störda.

M kritisk till Kinas agerande

M-ledaren Ulf Kristersson är starkt kritisk till Kinas agerande i fallet.

– Det agerande vi nu ser från Pekings sida oroar mig på djupet. Hanteringen av den bortförde svenske medborgaren Gui Minhai är upprörande. Och jag står helt bakom den svenska regeringens självklara krav, så som de har framförts av utrikesminister Margot Wallström.  Jag uppskattar också att även EU har uttryckt sitt stöd för Sverige, säger han.

Gui Minhai är delägare i bokförlaget Mighty Current i Hongkong som har publicerat regimkritiska publikationer om flera kinesiska ledare. Fyra av hans medarbetare har också suttit fängslade, men har sedan tidigare släppts. 

Gui Minhai, född i östra Kina, flyttade till Sverige för att studera 1988. 1992 blev han svensk medborgare.

Expressen har sökt Gui Minhais dotter Angela Minhai.