Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gui Minhais dotter: Utvisa diplomaterna

Hör Moderaternas utrikespolitiska talesperson om spända läget med Kina.
Angela Minhai vill se konkreta åtgärder från staten. Foto: SVERIGES RADIO
Kinesiska ambassadören Gui Congyou riktade hot mot Sverige när Svenska PEN delade ut pris till fängslade förläggaren Gui Minhai.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska ambassadören Gui Congyou riktade hot mot Sverige när Svenska PEN delade ut pris till fängslade förläggaren Gui Minhai. 

Nu tycker Minhais dotter Angela att regeringen ska fundera på att utvisa kinesiska diplomater som svar. 

– Om det är så här det ska vara, då ska det i alla fall övervägas som ett alternativ, säger Angela Gui till Ekot. 

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015 för att ha gett ut förbjuden litteratur i landet. Svenska PEN valde att hedra Minhai genom att dela ut sitt stipendium Tucholskypriset till 55-åringen – ett beslut som upprörde Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. 

Ambassadören skickade ett budskap till Sverige: ställ in prisutdelningen, annars kommer Kina att ”vidta åtgärder”. Ceremonin blev dock av och kulturminister Amanda Lind närvarade vid den. 

Minhais dotter

Nu har Angela Gui, dotter till Gui Minhai, kommenterat utspelet som kom från kinesiskt håll. 

– Jag tyckte att det kändes otäckt när en ambassadör så öppet uttrycket hot mot svenska civilsamhället och svenska politiker. Jag har förstått det som att vi inte sett det tidigare, säger Angela Gui till Ekot. 

Angela Gui har i flera år kampanjat för att få sin pappa frisläppt. Hon vill att svenska staten tar till fler konkreta åtgärder för att så blir fallet. 

– Jag tycker att man kan börja med att tillsammans med EU öppet kräva att min pappa släpps fri. Det räcker inte att fördöma, säger hon.

”Ska övervägas”

Angela Gui är öppen för att Sverige utvisar kinesiska diplomater, om det skulle fungera som sanktion. 

– Om det är så här det ska vara, då ska det i alla fall övervägas som ett alternativ, säger hon. 

Expressens Karin Olsson om när Gui Minhai försvann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.