Kinas nya kritik mot Sverige: ”Ha mer mod”

Ordförande vid Förläggareföreningen Eva Gedin höll tal till fängslade Gui Minhai
Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen.
Foto: Skärmavbild / Skärmavbild
Gui Minhai

Gui Minhai uppmärksammades under utdelningen av Augustpriset på måndagen.

– Du är inte övergiven, vi är många här som står på din sida, säger Eva Gedin, ordförande för Svenska Förläggareföreningen.

Talet kommer bara dagar efter att Kinas ambassad kritiserat branschorganisationen på sin sajt.

Deras planer kommer aldrig att fungera,” skriver ambassaden.

Under årets utdelning av Augustpriset valde Svenska Förläggareföreningens ordförande att lyfta den fängslade svensk-kinesiske förläggaren, Gui Minhai.

– Vi har en kollega som sedan 1500 dagar, alltså över fyra år, sitter fängslad i Kina, sa Eva Gedin i sitt tal.

För Svenska Förläggareföreningen är det den första gången som man offentligt uppmärksammar den fängslade förläggaren.

I sitt tal beskrev Eva Gedin vad hon hade velat säga till Gui Minhai om hon hade möjlighet att skicka ett brev till honom.

– Vi är många som tänker på dig, som vill ditt bästa och som vill att du ska släppas ut, sa Eva Gedin.

Kinas Ambassads kritik

På fredagen, bara dagar innan talet, publicerade Kinas ambassad i Sverige ett uttalande på sin sajt som var adresserat till Svenska Förläggareföreningen. I uttalandet kritiserades Svenska Förläggareföreningen för dess ståndtagande om fängslade Gui Minhai.

Den kinesiskfödde svenske förläggaren, Gui Minhai, greps av kinesiska myndigheter den 17 oktober 2015 under en semester i Thailand.

Senare, 2016, kom Gui Minhai med ett ”erkännande” i kinesisk television om ett påstått trafikbrott som han ska ha varit inblandad i 2003. I tv-sändningen uppgav förläggaren att han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter.

Efter att ha avsuttit straffet på två års fängelse greps han dock igen. Denna gång anklagades han för att ha röjt kinesiska statshemligheter.

”Gui Minhai är en brottsling som skändat lagar i Kina och det är fullständigt legitimt att den kinesiska polisen hanterar fallet enligt lag, vilket inte har något att göra med yttrandefrihet”, skriver ambassaden i uttalandet.

Ambassaden skriver vidare att vissa krafter i Sverige har försökt blanda sig i, politisera och manipulera Gui Minhais fall.

”Deras planer kommer aldrig att fungera. Vi råder dem till att ha mer mod, att överge Kalla kriget-mentaliteten, att rena deras huvuden från ideologisk partiskhet och fördom, och att sluta leva i en fantasivärld”, fortsätter Kinas ambassad.

”Måste kämpa för honom”

Efter utdelningen av Augustprisen berättar Eva Gedin att uppmärksammandet av Gui Minhai varit planerat sedan länge. Hon har tagit del av kritiken från Kinas ambassad, men säger att den inte påverkade Svenska Förläggareföreningens val att lyfta förläggarens situation.

– De kommer säkert vara missnöjda med det här, men detta är en central fråga för oss. Med tanke på läget i världen och i många europeiska länder, där det fria ordet alltmer hotas och straffas, så kommer vi att fortsätta ha fokus på yttrandefrihetsfrågor, säger Eva Gedin.

Någon som är kritisk mot ambassadens utspel är journalisten och debattören Kurdo Baksi.

– Kina vill hela tiden påstå att han är kriminell och på det sättet undviker man den riktiga diskussionen. Men Men Gui Minhai blev fängslad för sina böcker och sitt tänkande och inget annat.

Han fortsätter:

– Kinas angrepp på Gui Minhai aktualiserar återigen att vi måste kämpa för honom och hans frihet. Kina försöker på alla sätt frånta Gui Minhai hans integritet och frihet. Det ska vi inte acceptera. Vi måste kämpa för hans frihet och yttrandefrihet.

GUI MINHAI

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.

I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.