Sveriges förhoppning: EU-hjälp till Gui Minhai

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.
Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015.
Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX
Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Foto: OLLE SPORRONG

Den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina i flera år, har dömts till tio års fängelse. 

Sverige kräver fortsatt att han ska släppas fri.

– Vi har varken haft tillträde till eller kännedom om någon rättegång, säger utrikesminister Ann Linde (S).

I fem år har Gui Minhai suttit fängslad utan rättegång av den kinesiska diktaturen. Gui Minhai är bokförläggare och hade tidigare drivit bokförlag och bokhandel i Hongkong med regimkritisk litteratur. 

På måndagen kom ett pressmeddelande från domstolen i staden Ningbo, utanför Shanghai, att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Enligt pressmeddelandet döms han för att ha tillhandahållit information till främmande makt. Enligt domstolen ska Gui Minhai ha meddelat att han inte överklagar domstolens beslut.

I domen står också att Gui Minhai, som har svenskt medborgarskap, ansökte om kinesiskt medborgarskap 2018. I Kina är inte dubbla medborgarskap tillåtet.

Den kinesiska domstolens dom om Gui Minhai där man också påstår att han 2018 ansökte om kinesiskt medborgarskap igen.

Dottern Angela Guis ord om domen

Dottern Angela Gui togs med överraskning av domstolens besked. Hon har under mycket lång tid väntat på någon form av livstecken från sin pappa.

– Jag visste ingenting, säger hon. 

Frågan är om domen kan vara ett första tecken på att Kina är på väg att benåda Gui Minhai? Angela Gui är inte optimistisk.

– Nej, jag tror inte det.

Jojje Olsson, Kinakännare och medarbetare på Expressens kultursida, tror inte heller att domen kommer att leda till en benådning. 

– Det här fallet har fått så stor uppmärksamhet så det vore ett svaghetstecken från kinesiskt håll att benåda Gui Minhai.

Dottern Angela Gui visste inte att domen skulle komma.
Foto: PRIVAT

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige fortsatt kräver att Gui Minhai släpps fri. Sverige har varken haft kännedom om eller tillgång till varken åtal eller rättegång. 

– Vi har inte kunnat granska åtalet eller kunnat erbjuda tillgång till juridiskt biträde.

– Vi kräver tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd han har rätt till, säger Ann Linde vidare. 

Under dagen har Kinas ambassadör Gui Congyou kallats upp till svenska utrikesdepartementet, meddelar Ann Lindes pressekreterare. Expressen har dock uppgifter om att UD:s ursprungsplan, när domen blev känd, var att vänta med att kalla upp ambassadören för att avvakta ett gemensamt uttalande från alla EU-länder. Men så blev det alltså inte. 

– Att vi kunde kalla upp ambassadören i Stockholm och direkt framföra våra krav visar nyttan av att ha ambassadören i Stockholm, säger Ann Linde till SVT.  

Enligt Expressens uppgifter planerar EU att skicka ut ett gemensamt krav på att Gui Minhai ska släppas och få åka hem till Sverige. 

Svenska utrikesdepartementet vill framöver att frågan om Gui Minhai ska hanteras gemensamt av EU. Sveriges förhoppning är att alla EU-medlemmar ska kalla upp respektive lands ambassadör för att framföra kraven om Gui Minhai. Enligt Expressens uppgifter beskrivs flera EU-länder som tveksamma till en sådan gemensam aktion.

EU-kommissionen kommer med ett uttalande om fallet Gui Minhai under tisdagen. Det säger Peter Spano, talesman för EU:s utrikeschef Josep Borrell på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel, rapporterar TT. 

– Vi håller nära kontakt med svenska myndigheter som vi stöder fullt ut i deras försök att lösa det här fallet. 

Gui Minhai tilldelades Tucholskypriset

I november tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av den ideella yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen. Priset delas varje år ut till en förföljd, fängslad eller hotad publicist. 

Jesper Bengtsson, ordförande för svenska Pen, säger till TT att det finns många oklarheter i domen. 

– Rättsprocessen har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden. 

– Det låter också väldigt osannolikt att han ska ha avsagt sig rätten till att överklaga, som det hävdas i det här meddelandet från domstolen så det finns väldigt många oklarheter och det är en smått chockerande uppgift skulle jag säga, säger han till TT. 


Detta har hänt i fallet med Gui Minhai

• Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpps ur häkte och beordras till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

• I augusti 2018 fick han träffa svensk läkare. 

TV: Karin Olsson om domen mot Gui Minhai

Karin Olsson om domen mot Gui Minhai.

TV: Journalisten Jojje Olsson starkt kritisk till domen mot Gui Minhai

Journalisten Jojje Olsson starkt kritisk till domen mot Gui Minhai.

Kinaforskare: ”Domen en förolämpning mot Sverige”

Magnus Fiskesjö om att Gui Minhai döms till tio års fängelse.

TV: Wallenberg i samtal om Gui Minhai med Kina

Fallet togs upp i Jacob Wallenbergs samtal med Kinas vice premiärminister.

Detta är fallet Gui Minhai: 

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

Fakta: Sveriges handel med Kina

Kina är i dag Sveriges största handelspartner i Asien. Handeln med Kina har ökat stadigt de senaste åren. Förutom de cirka 10 000 svenska företag som bedriver handel med Kina finns drygt 600 svenska företag med verksamhet på plats.

2017 uppgick Sveriges totala varuexport till Kina till 58 miljarder SEK, en ökning med 27 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 4,5 procent av Sveriges totala export och gör Kina till Sveriges åttonde största exportmarknad. Maskiner och apparater var den enskilt största posten, motsvarande 33 procent. Även andra varor såsom medicinska och farmaceutiska produkter och transportmedel utgör stora delar av exporten. Tjänsteexporten minskade med 11,7 procent 2017 och uppgick till ett värde av 15,2 miljarder SEK.

KÄLLA: UTRIKESDEPARTEMENTET

TV: Svenska PEN: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”

Ordförande Jesper Bengtsson om domen mot Gui Minhai.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.