Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudruns väska åkte taxi i 33 mil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Expressen kan i dag avslöja Gudrun Schymans fräcka taxilögn:

Hon glömde sin väska i Dalarna. Den skickades med taxi till Östersund. Notan gick på 3 304 kronor.

På reseräkningen till riksdagen ljög hon och skrev att hon själv åkte i taxin.

Den 13 september fick taxichauffören Göran Bodén en minst sagt ovanlig taxibeställning: att köra Gudrun Schymans väska från Mora till Östersund. Den taxiresan har hon försökt dra av på sin deklaration. Men hon nekades - riksdagsförvaltningen hade redan ersatt den. - Det var en väska med personliga saker som hon hade glömt kvar, berättar Göran Bodén. Det var under ett kort besök på företaget Dalabuss som Gudrun Schyman tappade bort sin väska. Men i stället för att vänta på den vanliga budgången beställde Gudrun Schyman en taxi som fick köra de 33 milen till hennes hotell i Östersund. Kostnad: 3 304 kronor. - Det var bussbolaget i Mora som kontaktade mig och jag fick besked om att jag skulle få betalt i receptionen på hotellet, säger Göran Bodén, som jobbar på Kjellssons taxi AB i Mora. Träffade du Gudrun Schyman? - Nej det gjorde jag inte. Jag bara hämtade väskan på busskontoret och lämnade den på hotellet. Det taxikvittot har Gudrun Schyman lämnat in till riksdagsförvaltningen med beskrivningen arbetsmaterial. Vad var det för en väska?  - En liten mjuk tygväska, ungefär så stor som en sportbag. Med plats för lite kläder och kanske en necessär. Som man har när man är ute och reser, säger Göran Bodén,

Schymans motivering.Hon glömde sin väska Även Moras kommunpolitiker Rainer Hielle (v) som organiserade Morabesöket bekräftar att taxifärden bara handlade om en väskleverans. - Ja, hon glömde sin väska i Mora. Det var en taxi som kom och hämtade den. Hur tog sig Gudrun Schyman till Östersund? - Om jag minns rätt var det någon med henne som hade bil. Åkte hon taxi? - Nej, det tror jag inte. Inte vad jag minns. På riksdagsförvaltningen, på avdelningen för ledamotsservice dit alla riksdagsledamöters reseräkningar går, är de övertygade om att Gudrun Schyman själv åkte i taxin eftersom det var översvämning i området och kollektivtrafiken avstannat. Schyman har till taxikvittot bifogat en handskriven lapp där hon motiverar taxiresan. På den står angivet "Arbetsmaterial, taxi p g a översvämning (jvg inställd, buss inställd)".

Kvittot för väskresan."Orkade inte bära allt" Expressen ringer upp Anna Söderbärj, som arbetar med ledamöternas reseräkningar för att få en förklaring. Arbetsmaterial, står det. Betyder det att det är handlingar som åkt taxi och inte Gudrun Schyman? - Nej, nej, nej. På grund av arbetsmaterial står det. Så det är alltså Schyman som åkt i taxin? - Ja, ja. Vad menas då med arbetsmaterial? - Hon vill ge en anledning till varför hon tagit taxi. Och det är alltså beroende på översvämningar och att hon haft tungt arbetsmaterial med sig. Hon orkade inte bära på allt helt enkelt. Därför tog hon taxi.

Inga kommentarer För att undvika missförstånd ber vi om en ytterligare granskning av den dyra taxiresan. Vi ber att tjänstemännen på ledamotsservice ska utreda att det verkligen var Schyman som åkte med taxin. Den centrala frågan är: Är det ställt utom allt rimligt tvivel att det verkligen var Gudrun Schyman som åkte, och att hon inte skickade något med taxin?  Eva Ljungstedt vid ledamotsservice återkommer efter en stund. Hon har då diskuterat frågan med sina kolleger och dessutom granskat den aktuella reseräkning som Schyman lämnat in. - Nu har vi tittat på hennes reseräkning för de aktuella datumen. Och där framgår att hon åkt till Östersund 13 september och åkt därifrån 15 september. Vi har alltså ingen anledning misstänka att hon inte åkt taxi mellan Mora och Östersund, eftersom hon egentligen skulle ha åkt tåg eller buss. Expressen träffade Gudrun Schyman i går kväll men fick ingen kommentar till taxiresan. Partiledaren vägrade att svara på frågor över huvud taget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.