Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudrun Schymans besked om skatterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

Skatterna kommer att höjas, ROT och RUT avskaffas.

En ny EU-skatt ska finansiera gratis förskola och gratis kollektivtrafik till alla.

Efter Expressens granskning av kostnaderna för Feministiskt initiativs förslag ger Gudrun Schyman nu -  för första gången - klara besked om vad som väntar ifall partiet får bestämma.

Schyman medger samtidigt att det finns "fog för att undra varifrån pengarna ska tas".

Expressen publicerar i dag beräkningar, gjorda av nationalekonomen Stefan Fölster på tankesmedjan Reforminstitutet, som visar att tre av förslagen från Feministiskt initiativ skulle kosta minst 68 miljarder kronor att genomföra.

Arbetstidsförkortningen

Dyrast är arbetstidsförkortningen, enligt Fölster - som hänvisar till erfarenheter från Frankrike där arbetstiden tidigare förkortats. Även Konjunkturinstitutet har gjort motsvarande beräkningar.

Gudrun Schyman har tidigare inte velat - eller kunnat - uttala sig om finansieringen av partiets förslag.

Till SVT:s Agenda sa hon nyligen:

– Vi har alltså inte haft resurser att lägga en skuggbudget. Vi jobbar ju alla som volontärer, vi har inga utredningstjänster och anställda som kan göra det här. Men vi ser ju väldigt enkla saker. Vi ser till exempel att vi vill återställa restaurangmomsen, det är ett par miljarder där, vi vill återställa arbetsgivaravgiften som var tidigare för gruppen unga också, det är några miljarder.

– Vi kommer att omfördela och vi kommer att återkomma, ska jag säga.

Räknat

Med anledning av Expressens granskning i dag har nu Gudrun Schyman och partiets ekonom Kenneth Hermele själva räknat på förslagen - och ger nu flera nya besked:

En arbetstidsförkortning behöver inte leda till höjda skatter, konstaterar de.

- Fi:s förslag om kortad arbetsdag kommer inte att leda till minskade skatteintäkter för vi vill se rimligare arbetstider med bibehållen lön, säger de.

Enligt Schyman och Hermele finns det "mycket att tjäna på en rimligare arbetsbörda, sjukfrånvaron kommer att gå ner, utbrändheten minskar, personalomsättning likaså, kvalitén på levererade varor och tjänster kommer att öka."

- Det är i alla fall erfarenheten från Toyotas verkstad i Göteborgs som haft sextimmarsdag i över tio år. Som marknadschefen säger: det gav friskare personal, ökad försäljning och bättre service. Alltså hela lönen och samma lönsamhet, men mindre jobb, en vinn-vinn situation.

Gratis förskola och kollektivtrafik

När det gäller förslagen om gratis förskola för alla och gratis kollektivtrafik får Stefan Fölsters beräkningar godkänt av Gudrun Schyman och Kenneth Hermele.

- När det gäller de övriga exemplen ur Fi:s program som Fölster tar upp finns det mer fog för att undra varifrån pengarna ska tas. Gratis förskola och kollektivtrafik kommer att kosta, förstås, men de 23 miljarder Expressen räknat fram är trots allt inte svårfinansierade om en bara vill erkänna att vi måste höja skatterna igen efter åratal av urholkning av skattebaserna och subventionering av rika människors livsstil.

- Det är ingen hemlighet att Fi vill höja skatterna, och vi vill slopa ROT och RUT som inte är något annat än en orättvis subvention av rika människors livsstil.  Bara det skulle ge 17 miljarder kronor till statskassan.

Gudrun Schyman och Kenneth Hermele konstaterar samtidigt att partiet vill ta in pengar på andra sätt.

- Vi vill också se nya smarta skatter. Exempelvis vill vi att Sverige inför den skatt på finansmarknaden som 11 EU-länder redan ställt sig bakom – inklusive Tyskland och Frankrike – och som skulle ge Sverige skatteintäkter på beräknade 19 miljarder kronor.

- Det betyder att vi faktiskt kan betala för gratis förskola och gratis kollektivtrafik utan att höja skatterna i övrigt, bara genom att slopa en orättvis subvention och införa en vettig finansskatt.


Missa inga nyheter under valet – ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.