Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun Schymans ärliga ord – om sina tidigare relationer

Gudrun Schyman med sin nuvarande sambo Jaques Öhlund. Foto: ROBIN BENIGH
Gudrun Schyman, 70. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gudrun Schyman, 70, har varit länge i politikens värld och är nu avgående partiledare för Feministiskt initiativ.  

Men att få ihop sitt politiska engagemang med sina relationer har varit svårt, berättar hon i ”Söndagsintervjun” i P1. 

– Det har inte gått att förena det där, säger hon i intervjun. 

I dag lever Gudrun Schyman tillsammans med sambon Jacques Öhlund och för första gången har hon kunnat kombinera sitt politiska engagemang med sin relation, berättar hon i ”Söndagsintervjun” i P1. 

– Förut har jag inte fått ihop det. Med de män jag har levt med under längre perioder, under någon form av ärktenskapsliknande relationer, har det aldrig funkat. Med mina barns pappa, med Lasse, var det så att det var jättebra det jag gjorde, men det var inte nödvändigtvis jag som skulle göra det. Med nästa relation var det jag gjorde idiotiskt, men jag gjorde det bra som person. Det har inte gått att förena det där, säger hon i ”Söndagsintervjun”. 

Men när hon träffade Jacques Öhlund mötte hon en människa, berättar hon. 

– Vi för resonemang om alltifrån det mest intima till den internationella arenan. Vi rör oss fritt där. För mig blir helheten allt viktigare, att vi förstår att det hänger ihop. Vi som människor är oerhört sårbara och starka samtidigt, vi är beroende av varandra. Men för att kunna bygga en relation där vi inte utnyttjar varandra, där vi inte har behov av makt och kontroll, måste vi samtidigt vara självständiga, säger hon i intervjun. 

 

Gudrun Schyman lämnar partiledarposten för Feministiskt initiativ vid partiets kommande kongress. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

1996 la Gudrun Schyman in sig själv på behandlingshem för alkoholism. I ”Söndagsintervjun”, som görs av Martin Wicklin, pratar hon om hur det påverkat relationen till sina barn och närstående. 

– Vi lever ju med det här. Det är en del av de erfarenheter vi har, de försvinner ju inte. Men det går att bygga upp en relation, det går att återfå tilltro, det går att återfå respekt och det går att återfå kärlek. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.