Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudrun Schyman tänkte på självmord efter krisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SVÅRA TIDER. När Gudrun Schyman berättat att hon hade alkoholproblem följde en tid när Gudrun Schyman funderade på att begå självmord. Det avslöjas i en ny bok av journalisten Anders Pihlblad.
Foto: Olle Sporrong

Gudrun Schyman funderade allvarligt på att begå självmord när det blev känt att hon var alkoholist. Det berättar journalisten Anders Pihlblad i nya boken "Drevet går".  

- Jag nådde en punkt där ingenting var självklart i mina funderingar om livet, bekräftar Schyman för Expressen.

Sommaren 2007 uppmärksammades TV4-journalisten Anders Pihlblad stort när det avslöjades att han och dåvarande statssekreteraren Ulrica Schenström varit på krogen -   samtidigt som hon hade jouren i regeringskansliet. Nu har Pihlblad skrivit en bok om mediedrev. En av dem som intervjuas är partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman. I september 1996 gick hon ut offentligt med sin alkoholism. Dagarna efter var ett mörker, enligt boken:

 "Nu kände hon att hon svikit och i sina mörkaste stunder, när tidningsrubrikerna om möjligt var ännu svartare, blev tankarna destruktiva. Hon funderade allvarligt på att begå självmord", skriver Pihlblad.

 Gudrun Schyman, då partiledare för Vänsterpartiet, berättar i boken:

 "Det har att göra med min relation till mina barn. Jag tycker att jag har svikit dem så mycket. Att jag inte har funnits där för dem alltid. I och med min alkoholism fick de lägga ned så mycket energi på att oroa sig för mig, i stället för att lägga energin på sig själva. Som alkoholist har jag även utsatt mina barn för allt detta. Men min drivkraft blev att jag valde livet."

 När Expressen når Gudrun Schyman befinner hon sig i Skåne där hon bor sedan tio år tillbaka. Hon bekräftar uppgifterna om att hon funderat på att ta livet av sig:

 -  Så är det att vara alkoholist, man når en botten där man måste ta ställning till livet. Jag nådde en punkt där ingenting var självklart i mina funderingar om livet.

Hittade livslusten

 Men hon gick aldrig så långt att hon funderade på metoder för att avsluta livet.

 -  Nej, det gjorde jag inte. Men när jag var i behandling handlade det om att försöka hitta något hopp om att det skulle gå, och en drivkraft för att överhuvudtaget orka med arbetet som det innebär att komma tillbaka.

 Och det var just i behandlingen som hon hittade livslusten igen, berättar hon i dag. De destruktiva tankarna och skandalrubrikerna för tio år sedan har hon sedan länge lagt bakom sig.

 - Det känns inte angeläget att lyfta upp det igen, konstaterar hon.

 Efter sin uppmärksammade medverkan i "Let's dance" ägnar hon nu all kraft åt valrörelsen. 

 Siktet är inställt på riksdagen i höst.

FAKTA

Hon kommer berusad till filmpremiär


Augusti 1996:
Schyman gör skandal när hon uppträder berusad på filmpremiär.
2 september 1996:
Schyman går ut och berättar om sina alkoholproblem i Rapport.
5 september 1996:
Gudrun Schyman skriver in sig på på Ewa-enheten på Karolinska sjukhuset i Solna för att få hjälp att hantera sitt missbruk.
16 september 1996:
Gudrun Schyman är tillbaka på jobbet efter att ha genomgått en två veckor lång behandling.
4 september 1997:
Gudrun Schyman bryter nykterhetslöftet och anländer kraftigt berusad till galapremiären av ”Fever Pitch”.
5 september 1997:
Berättade om återfallet i Rapport och meddelade att hon ska återuppta behandlingen mot alkoholism.
9 september 1997:
Tar time-out och skriver in sig på behandlingshem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.