Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun Schyman lämnar posten som partiledare

Gudrun Schyman lämnar som partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: STINA STJERNKVIST/TT NYHETSBYRÅN
Gudrun Schyman.Foto: LISA MATTISSON EXP

Gudrun Schyman lämnar posten som partiledare för Fi, rapporterar DN. 

Hon tänkte först att det var fel tillfälle att lämna som partiledare nu efter partiets dåliga valresultat  – men ändrade sig. 

– För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare, säger hon till tidningen.  

Gudrun Schyman var med och grundade Fi 2005 och har varit partiledare sedan dess. 

I valet 2014 gick partiet framåt kraftigt och fick 3,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. 

Men i årets val gick det mycket sämre. Feministiskt initiativ gjorde ett dåligt val och fick bara 0,45 procent av väljarstödet i valet. 

Gudrun Schyman säger i en intervju med Dagens Nyheter att hon först tänkte att det var fel att sluta som partiledare nu – men att hon sedan ändrade sig. 

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger Schyman till tidningen. 

"Vi hamnade i medieskugga" 

Vid nästa kongress ställer Gudrun Schyman inte upp för omval. Hon kommer dock inte att lämna partiet, eller sluta som kommunpolitiker i Simrishamn. 

Gudrun Schyman beskriver en ond cirkel som gjort det svårt för partiet att komma fram under valrörelsen:

– När vi tappar i en opinionsmätning, leder det till att vi utesluts från debatter. Vi bjuds inte in, tidningarna slutar redovisa våra ståndpunkter i genomgångar. Vi hamnade i  medieskugga och för ett parti utan pengar, som vårt, är det inte lätt att nå ut då, säger hon till DN. 

Schyman: Vi har påverkat andra partier

Gudrun Schyman hävdar att Fi varit en blåslampa – som fått de andra partierna att lyfta feminism och jämställdhet. 

 – Andra partier tvingas förhålla sig till oss. Titta hur det var inför EU-valet 2014, då kampanjade Liberalerna för ”feminism utan socialism”; Vänsterpartiet kontrade med ”feminism och fett med socialism” – vi hade: ”feminism - extra allt!"

Schyman säger också att hon tror att Fi bidragit till att S-ledaren Stefan Löfven kallat sin regering för feministisk och utrikesminister Margot Wallström menar att man bedriver en feministisk utrikespolitik. 

Gudrun Schyman hävdar vidare i DN-intervju att hon inte blir ledsen över bakslagen. Hon påpekar bland annat att kampen för kvinnlig rösträtt tog lång tid. 

Schyman säger också att hon kommer att stå kvar på Fi:s riksdagslista, ifall ett extraval blir aktuellt.  

Gudrun ska jobba med fortbildning 

Gita Nabavi, som i knappt ett år har delat partiledarskapet med Gudrun Schyman, säger i Expressen TV att det känns tråkigt för henne personligen att förlora "en så fantastisk partiledarkollega". 

– Jag känner att det är väldigt tråkigt och ledsamt för mig, eftersom vi har varit ett så fantastiskt bra team. Men vi behöver trappa upp när det gäller fortbildningen inom partiet och det är det som Gudrun kommer att jobba med nu – den här Fi-akademin vi startar – för att stärka att våra ledare inom partiet som nu vågar kliva fram och visa att vi tar plats i politiken, säger Gita Nabavi.  

Vad gjorde ni för fel när ni inte nådde ett bättre resultat i valet? 

– Om vi ska vara självkritiska tror jag att vi inte tog tillvara på de tre sista veckorna av valrörelsen där det var många som faktiskt fick upp ögonen för de här frågorna igen. Valrörelsen har dominerats av en väldigt nationalistisk och auktoritär syn på politik, men under det sista tre veckorna började svenska folket få upp ögonen för jämställdhet igen. Då hade vi behövt vara lite mer på hugget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.