Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gudrun Schyman:
"Ingen urspårning"

Omkring 2000-3000 personer samlades i dag på Medborgarplatsen för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke.

- Det är ingen feministisk urspårning, det är tvärtom feminismens genombrott, sa Gudrun Schyman, talesperson för FI, och fick massiv respons med applåder från publiken.

Det var vid 13-tiden på lördagen minus sex grader kallt, men den mänskliga värmen på Medborgarplatsen segrade över kylan när uppskattningsvis 2000-3000 personer samlades på Medborgarplatsen på söder i Stockholm för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke.

Plakat med ord som "Mot sexuellt våld - för samtycke" och "Stoppa våldtäkt" syntes i hela havet av de som var med och manifesterade. En av alla dem på plats var Hidjate Spahija, 23, som hade en skylt med orden "It´s a dress, not a yes" ("Det är en klänning, inte ett ja", reds anm).

- Det är självklart för mig att vara här i dag och det är fantastiskt att det är så många starka talare och att så många samlats för att göra sina röster hörda, säger hon till Expressen.se som var på plats.

"Ingen urspårning"

Flera friande våldtäktsdomar har under senare tid väckt kraftiga protester och gett spridning åt kravet på en så kallad samtyckeslag. En av dem är förra veckans uppmärksammade friande dom i Lunds tingsrätt, där en 27-årig man i Lund friades från våldtäktsanklagelser trots att kvinnan sagt nej flera gånger.

Bakom dagens aktion i Stockholm stod ett femtontal olika organisationer och nätverk. Flera kända ansikten bidrog med tal, sång och närvaro, däribland Gudrun Schyman.

– Jag är oerhört glad över att det är så många här. Det sker överallt, det sker internationellt. Stora samlingar som kräver respekt för kvinnors liv, kroppar, självständighet. Det är ingen feministisk urspåring, det är tvärtom feminismens genombrott! sa hon.

Även EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) vill se en lag för samtycke.

– Våldtäkter och sexualbrott rör vårt innersta. Alla här känner någon. En älskad syster, mamma, bror eller arbetskamrat, som fått sin kropp, frihet kränkt genom sexuellt våld, sa hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.