Gudrun Schyman lämnar sitt uppdrag som talesperson för FI. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Gudrun Schyman lämnar sitt uppdrag som talesperson för FI. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Gudrun Schyman hoppar av som FI-ledare

Publicerad
Uppdaterad
Gudrun Schyman avgår.
Expressen kan nu avslöja att FI-ledaren väljer att kliva åt sidan som partiledare.
Själv tror hon att hennes efterträdare får en svår uppgift.
- Det är svårt för någon att växa i skuggan av mig eftersom jag redan är så bekant för många. Det är bra att vi får ett skifte, säger Schyman.
Gudrun Schyman har meddelat partiets valberedning att hon inte tänker ställa upp för omval till partiets talesperson vid partiets kongress i Malmö 26-27 mars. Det betyder att Schyman avgår som partiledare.
– Jag har tänkt mig att väldigt odramatiskt lämna posten som talesperson, men i övrigt vara kvar i partiledningen.
– Jag har suttit på den posten hela tiden sedan vi började - det är fem år vid det här laget. Jag tycker att det är bra att vi har lite omsättning på poster, säger Schyman.
En bidragande orsak till att Schyman kliver åt sidan är FI:s valframgång i hennes hemkommun Simrishamn där partiet fick 8,9 procent.
– Vi blev tredje största parti här i Simrishamns kommun. Det kräver en väldigt hög närvaro här. Vi har representation i alla styrelser och nämnder och själv sitter jag i kommunstyrelsen. Jag kommer inte att kunna vara på lika mycket resande fot som tidigare.


"Inga hemligheter"

Schyman har varit det överlägset mest kända namnet i partiet och FI:s enda dragplåster. Hennes avgång - som kan bli ett hårt slag mot partiet - är i nuläget inte känd bland många ute i partiet.
Hur väl känt är detta?
– Det vet jag inte. Var har du fått informationen ifrån? Det finns inga hemligheter om det här. Jag har informerat valberedningen och valberedningen håller på att arbeta nu. I vilken grad de pratat om det här och med hur många vet jag inte.
Gudrun Schyman upprepar däremot flera gånger att hennes avgång är ”odramatisk” och betonar att hon kommer att finnas kvar i partiet.


"Duktiga medlemmar"

Vad kommer att hända med FI när du inte längre är partiets främsta ansikte utåt?
– Jag tror att det kommer att bli väldigt bra. Jag är den person som är väl känd utanför FI:s gränser. Jag kommer att fortsätta med allt jag håller på med politisk så jag tror inte att det kommer att bli några dramatiska förändringar.
– Det har funnits en tendens att människor tror att det bara är jag, och så är det verkligen inte. Vi har mängder med duktiga medlemmar. Det behöver vi visa att det är på det sättet.
Men Gudrun Schyman vill inte nämna några ”duktiga medlemmar” som skulle kunna axla hennes mantel.
– Jag vill inte nämna namn. Valberedningen håller på och jobbar, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag