Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun Schyman erkänner skattebrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter avslöjandet och bred kritik inom vänsterpartiet avgick hon som partiledare.
Foto: JONAS

Det blir inget åtal mot vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman för skattebrott. Gudrun Schyman godtar ett strafföreläggande på 50 dagsböter för vårdslös skatteuppgift.

Gösta Ivarsson, vice överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, fick på torsdagsmorgonen beskedet om att bötesbeloppet godtas från Schyman och hennes advokat Tomas Nilsson.  - Det betyder att Gudrun Schyman erkänner gärningen. Jag kan inte styrka uppsåtligt brott. - Men däremot är det frågan om vårdslös skatteuppgift och det har Gudrun Schyman accepterat, säger Gösta Ivarsson till Expressen.se. Sammanlagt ska den före detta vänsterledaren betala statsverket 21 750 kronor.

Ville undvika rättegång Förundersökningen mot Gudrun Schyman gällde taxeringsåret 2002 då Schyman yrkade avdrag för resekostnader som egentligen hade betalats av riksdagen och vänsterpartiet.  Beloppet uppgick till 70 787 kronor vilket medförde en skattereducering med 38 760 kronor.  Gudrun Schyman har hela tiden bedyrat att hon inte medvetet gjort något fel och förklarat att hon fått hjälp med deklarationen. Men efter avslöjandet och bred kritik inom vänsterpartiet avgick hon som partiledare.  Chefsåklagare Gertrud Holm inledde en utredning om att eventuellt åtala Schyman men ville i somras lägga ned undersökningen. Men då tog Gösta Ivarsson, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Malmö, över eftersom ärendet enligt honom hade stort principiellt intresse.  I valet att bestrida eller godta strafföreläggandet - i praktiken neka eller erkänna - har Schyman vägt in de påfrestningar och den tidsutdräkt som en rättegång i kanske flera domstolar skulle ha inneburit.  Antalet dagsböter kan bestämmas till minst 30 och högst 150. Bötesstraffet för Gudrun Schyman stannade vid 50 dagsböter.  Advokat Tomats Nilsson skriver i ett pressmeddelande:  ''Antalet dagsböter ska bestämmas så att det. . . avspeglar en gradering av den vårdslösa skatteuppgiften. Åklagarens beslut - 50 dagsböter - innebär en relativt ringa gradering''.  Gösta Ivarsson togs på sängen av att Nilsson på torsdagsmorgonen gick ut med uppgiften om att Schyman godtagit ett strafföreläggande. Han planerade själv att distribuera ett pressmeddelande först under fredagen.

Flera avdrag ifrågasätts Åklagaren delar inte advokat Nilssons bedömning att 50 dagsböter skulle utgöra en ''relativt ringa gradering'' av brottet. Tvärtom.  - Femtio dagsböter tyder på att det är ett kvalificerat bötesbrott. Det finns möjligheter att utfärda fler dagsböter men då handlar det om brott som är synnerligen allvarliga, säger Ivarsson. Påföljden är alltså mycket kännbar, det räcker ju att bara bedöma efter ens egna förhållanden.  Den före detta vänsterledarens namnteckning på strafföreläggandet innebär ett erkännande av åklagarens bedömning. Det framgår klart att föreläggandet har samma kraft som en dom i en domstol.  TT: Torsdagens beslut gäller taxeringsåret 2002. Har du gått tillbaka till tidigare års deklarationer?  Gösta Ivarsson:  - Skattemyndigheten har tittat på dem och funnit andra avdragsyrkanden som man ifrågasätter och vill titta närmare på. Men beloppen är inte av den storleksordningen att jag tycker att de påverkar min utredning.  Enligt skattemyndighetens uppgifter till åklagaren handlar de andra årens ifrågasatta avdrag om cirka 20 000 kronor under två taxeringsår.  - Då är skatteeffekten inte så väldigt stor, säger Ivarsson.

Kan fortsätta i riksdagen tror Hoffman Saken är utagerad och Gudrun Schyman har erkänt att hon gjort fel. Hon kan fortsätta sitt arbete i riksdagen för vänsterpartiet.  Den bedömningen gör Schymans efterträdare som v-ledare, Ulla Hoffmann. - Nu är det här utklarat anser jag, säger Hoffmann till TT i en kommentar till att Schyman godtagit ett strafföreläggande för vårdslös skatteuppgift i samband med självdeklarationerna.  V-ledaren anser inte att Schyman har några skäl att ompröva sin riksdagsplats.  - Man kan döma ut mellan 30 och 150 dagsböter och åklagaren har lagt sig på 50, det säger väl lite grand, säger Ulla Hoffmann men konstaterar att det inte betyder att Schyman har handlat korrekt.  - Hon har slarvat med sin deklaration, säger Hoffmann.  TT: Vad betyder det här för synen på vänsterpartiet?  - Jag tror att det har betytt en del, men jag vet inte om just det som sker nu gör det, svarar v-ledaren och konstaterar att det inte är bra för ett parti att ledande företrädare förekommer i skatteaffärer när partiet agerar för hög skattemoral och höga skatter.

Zethraeus: Lindrig upplösning Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus ser uppgörelsen mellan Schyman och åklagaren som en ''lindrig och snabb upplösning'' för alla inblandade, inklusive vänsterpartiet. Den förra vänsterledaren kan nu fortsätta arbetet med det ''feministiska projektet'', som Zethraeus framställer det.  - Det är konstaterat att hon inte hade något brottsligt uppsåt och att hon inte är någon myglare, säger Zethraeus och hoppas att det nu ska vara slut på spekulationerna om Schymans riksdagsplats.  - Hon har gjort något hon inte fick göra och därför lämnade hon som partiledare, framhåller Zethraeus, som inte ser någon anledning till att hålla någon slags ''inkvistitionsprocess'' med henne igen.  - Beslutet är positivt för partiet, det hade inte gynnat oss om det hade blivit en långdragen process.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.