Gudrun Persson om Putin och ryska utvecklingen i Sommar i P1

Överstelöjtnant om kriget.
Gudrun Persson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

I många år var det få som ville höra om Ryssland. 

Efter den 24 februari är Rysslandsexperten Gudrun Persson en av landets mest eftertraktade experter. 

I sitt Sommarprogram vänder hon sig mot bilden av ett Ryssland som är dömt att leva under en brutal härskare.

– Det finns mängder av tillfällen när Vladimir Putin kunde valt en annan väg, säger hon.

Gudrun Persson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har ägnat stora av sitt liv med att studera ryska militärhistoriska arkiv. 

Hon berättar i sitt Sommarprogram om spännande ryska boktitlar i barndomshemmet och matematikläraren som ibland la stapeldiagrammen åt sidan för att lära eleverna det ryska alfabetet.

– Det är inte i första hand slagfältet jag är intresserad av utan hur man tänker om kriget. Synen på ofred och konflikter, idéerna bakom, helheten, säger Gudrun Persson i sitt Sommarprogram.

”Ryssland var helt ute, det fanns inte”

Hennes kunnande är mer relevant än på många år. Innan kriget beskriver hon många år av ointresse.

– Jag minns middagsbjudningar där jag möttes av beklagande blickar och samtalet fördes snart in på något annat. Ryssland var helt ute, det fanns inte.

Invasionen kom inte som någon överraskning för Gudrun Persson – men hon vänder sig mot bilden av Ryssland som hon ibland får höra: Landet är dömt att leva med en brutal självhärskare.

– Jag vänder mig starkt mot denna ytliga och förenklade syn. Varför blev det revolution? Varför upplöstes Sovjetunionen?

Dagens läge är ett resultat av politiska beslut

Hon menar att dagens läge är ett resultat av den ryska ledningens politiska val där Vladimir Putin de senaste 20 åren rensat ut ”varje form av politiska motståndare”.

– Det finns mängder av tillfällen när han kunde valt en annan väg men inte gjorde det utan satsade på det auktoritära, det nu allt mer totalitära, Ryssland.

Hon ifrågasätter uppmaningar att bojkotta rysk kultur på grund av landets invasion av Ukraina, specifikt tanken att en kultur alltid finns på bekostnad av en annan kultur.

– Jag läser i tidningen en uppmaning om att vi i väst inte ska spela Tjajkovskij eller läsa Dostojevskij för att det tydligen minskar syretillförseln för de ukrainska konstnärer som vi inte känner till.

– Synsättet stämmer in mycket väl på den ryska ledningens världsbild. Allt västerländskt ses som ett hot mot det man kallar traditionella, ryska, andliga och moraliska värderingar. Ska vi börja göra samma sak? Som jag brukar säga, måste vi alltid bli en spegelbild av vårt studieobjekt?

G7-ledarnas gliring mot Putin efter machobilderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.