Guddottern som lockar kungapar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Willem-Alexander gästade Estelles dop i maj 2012.
Foto: Leif R Jansson

Kung Willem-Alexander är i Sverige för sin Eriksgata.

Men huvudskälet är något annat:

Prinsessan Estelle - guddottern.

Hollands nye kung Willem-Alexander reser nu runt Europa på en Eriksgata. Han ska under året tillsammans med sin hustru drottning Máxima besöka alla andra kungahus.

I dag när de gör Sverige är hela förmiddagen vikt åt besök på Stockholms Slott och svenska kungafamiljen, alla förutom prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, ska vara med på det officiella mötet.

- Vi välkomnar alla utrikesbesök, självklart även detta högnivåbesök, säger talman Per Westerberg via pressekreteraren Karin Flygare till Expressens Henrietta Johansson.

Blev utsedd till gudfar

För Willem-Alexander och Máxima är besöket i Stockholm väldigt speciellt.

I april i år blev han kung och som nära vän till kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev han utsedd till gudfar åt prinsessan Estelle när hon döptes i Slottskyrkan i maj 2012. Victorias gudmor är Willem-Alexanders mor Beatrix och det var en självklarhet för vårt kronprinsesspar att göra Willem-Alexander till gudfar åt Estelle.

Estelle har vid två tillfällen varit nere i Holland med sina föräldrar och hälsat på sin gudfar och under besöket i Stockholm har Willem-Alexander och Máxima lagt in två extradagar för att kunna umgås extra mycket med svenska kronprinsessparet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.