Foto: Linsley Brennan
 Foto: Linsley Brennan

Guantanamofångar återgår till terror

Publicerad
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon hävdar att 61 tidigare fångar i Guantanamolägret har återvänt till terrorverksamhet.
Antalet är betydligt större än i föregående studie av Pentagon.
Pentagons pressekreterare Geoff Morrell använde de nya uppgifterna för att belysa svårigheterna med att snabbt stänga fängelset.
- Det finns helt klart människor som hålls på Guantanamo som fortfarande är benägna att skada Amerika, amerikaner och våra allierade. Så det måste bli någon sorts lösning för sådana som dem, sade Morrell.
Han sade att Pentagon tror att 61 släppta fångar nu har återgått i strid. Vid förra beräkningen i mars 2008 var antalet 37.

520 fångar överlämnade

I de 61 aktuella fallen sägs det vara bekräftat att 18 återfallit i terrorhandlingar. De övriga 43 misstänks ha återgått i strid – rapporterna antyder att det handlar om terrorverksamhet.
Omkring 520 fångar har överlämnats till andra länder antingen för att friges eller sättas i fängelse sedan fånglägret upprättades 2002 efter USA:s invasion av Afghanistan.
Blivande presidenten Barack Obama har sagt att han vill stänga det skandalomsusade fånglägret snarast. Men i en intervju i söndags medgav han att det kanske inte skulle gå att stänga Guantanamolägret under hans första 100 dagar vid makten.

250 inhysta fångar

Morell sade att alla är införstådda med att fånglägret ska stängas. Frågan är bara hur det ska gå till.
Försvarsminister Robert Gates har tagit fram olika alternativ ifall Obama vill gå raskt till verket.
Lägret, som inrättats på marinbasen Guantanamo på Kubas sydöstra spets, har för närvarande omkring 250 inhysta fångar. Omkring 60 fångar som inte längre bedöms utgöra någon fara ska flyttas eller friges men deras hemländer har varit ovilliga att ta emot dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag