Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU uppmanas erkänna Guaidó som president

Oppositionsledaren Juan Guaido.Foto: LEONARDO MUNOZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Guaidó-anhängare i Venezuela.Foto: CRISTIAN HERNáNDEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Guaidó-anhängare.Foto: FERNANDO LLANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett makskifte i Venezuela tycks vara inom räckhåll och nu hävdar oppositionsledaren Juan Guaidó att hemliga möten har hållits med enskilda individer från militären.

Samtidigt uppmanar EU-parlamentet att EU erkänner Guaidó som president, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

– En majoritet av de tjänstgörande håller med om att situationen med landets senaste plågor är ohållbar, skriver Juan Guaidó på New York Times debattsida. 

En hetlevrad strid om makten pågår i Venezuela efter att oppositionsledaren Juan Guiadó svor in sig själv till president för drygt en vecka sedan. Huvudmotståndaren, Nicolás Maduro, motsätter sig utfästelsen och anklagar Guaidó för att initiera en kupp. 

Landets president Nicolas Maduro.Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

"Vi har haft hemliga möten"

Hittills har landets betydelsefulla militär stöttat den sittande presidenten Nicolás Maduro. Väljer militären att stödja Guido skulle det vara helt avgörande, skriver oppositionsledaren Juan Guaidó på The New York Times debattsida.

"Skiftet kommer att kräva stöd från nyckelinstanser inom militären. Vi har haft hemliga möten med medlemmar från militären och säkerhetsstyrkorna.", skriver Guaidó. 

Guido har erbjudit amnesti till alla de i militären som inte kan ställas till svars för brott mot mänskligheten. 

"En majoritet av de tjänstgörande håller med om att situationen med landets senaste plågor är ohållbar", skriver han. 

EU-parlamentet vill se ett erkännande

USA:s president Donald Trump var först ut med att erkänna Juan Guaidó som Venezuelas president. När EU-parlamentet i dag tog ställning i frågan kom de fram till uppmaningen att EU bör erkänna Guaidó som president, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

– EU-parlamentet kan inte stå tysta bredvid. EU-parlamentet ger sitt stöd till Juan Guaidó, sa parlamentets ordförande Antonio Tajani vid sammanträdets öppnande i dag i Bryssel, skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.

Fram tills nu har EU låtit bli att erkänna Maduro men de har heller inte erkänt Guaidó. 

https://twitter.com/AFP/status/1090938240327139329

Guaidó får inte lämna landet

Samtidigt som flera länder erkänner oppositionsledaren Juan Guaidó som president har en utredning inletts mot honom. Venezuelas högsta domstol har även hindrat Guaidó från att lämna landet.

Mot kravet att internationella medlare kallas in har Nicolás Maduro sagt sig vara redo för samtal.