Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gryningsräden chockade Löfven

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tio timmar efter beskedet om att de gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och kräver tre ministrars avgång meddelade Stefan Löfven att han inte hade något att säga – förrän i dag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Alliansledarnas gryningsräd chockade statsministern och hans medarbetare. 

Tio timmar efter beskedet om att de gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och kräver tre ministrars avgång. 

Men SD ställer krav.

– Man kan inte få igenom misstroendeförklaringen utan vårt stöd och utan vårt stöd kan man inte regera landet. Jag utgick från att man hade en plan, säger partiledare Jimmie Åkesson till Gomorron Sverige under torsdagsmorgonen. 

Stefan Löfven var beredd att sparka infrastrukturminister Anna Johansson efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Men han hade inte räknat med att allianspartierna skulle enas om att även rikta en misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. 

Beslutet chockade statsministern och hans medarbetare.

 

LÄS MER: Regeringen kan avgå efter krisen 

 

Partidistrikt kallade också till möte

Strax efter lunch på onsdagen anlände Anna Johansson och en rad andra ministrar till regeringshögkvarteret Rosenbad för krismöte med Stefan Löfven. S-gruppledaren Tomas Eneroth förklarade samtidigt att ett besked från Löfven skulle komma senare under dagen – och flera partidistrikt runtom i landet kallade till egna möten för att diskutera den allvarliga krisen. 

Strax efter lunch anlände Anna Johansson och en rad andra ministrar till regeringshögkvarteret Rosenbad för krismöte med Stefan Löfven. Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter hölls också en telefonkonferens i verkställande utskottet, där partiets mäktigaste företrädare sitter. 

Ett par timmar senare uppgav SVT att ett av alternativen som övervägs i regeringskansliet är att "regeringen avgår redan i dag". 

Men så blev det inte. 

tatsrådsberedningens presschef Odd Guteland pratar med journalister utanför Rosenbad där ministrarna samlats efter Alliansens besked om en misstroendeförklaring i kölvattnet av turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Odd Guteland: "Ingen brådska"

Vid 19-tiden på onsdagskvällen meddelade i stället regeringens presschef Odd Guteland att en presskonferens ska hållas i Rosenbad klockan 10.45 i dag. 

– Vi har ingen brådska. Det får ta den tid det tar, förklarade han. 

 

LÄS MER: Så går en misstroendeförklaring till 

 

Under torsdagsmorgonen medverkade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Gomorron Sverige.

– Alliansen kan inte få igenom misstroendeförklaringen utan vårt stöd och utan vårt stöd kan man inte regera landet. Jag utgick från att man hade en plan, säger Jimmie Åkesson.

Och Sverigedemokraterna har krav för att stöda en eventuell alliansregering. 

– Dels handlar det så klart om migrationspolitiken där det krävs ytterligare skärpningar. Men det handlar även om vården och trygghetsfrågor. Vi blir någon sorts garant för att en borglig regering inte går för långt högerut - med pensionärers villkor och vårdpersonal. 

Ingvar Carlsson riktade skarp kritik

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson valde att rikta skarp kritik mot alliansen för beslutet om misstroendeförklaring mot tre ministrar. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson valde att rikta skarp kritik mot alliansen för beslutet om misstroendeförklaring mot tre ministrar. 

– Det är helt unikt i Sverige att man gör på det sättet. Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd. Och den är ju inte det. KU har inte börjat behandla den. Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga, säger han till Dagens Nyheter. 

 

LÄS MER: Ingvar Carlsson, Carl Bildt och Göran Persson om IT-skandalen 

 

Han menar samtidigt att beslutet kan "äventyra landets stabilitet". 

Göran Persson är i kontakt med statsråd

Den tidigare statsministern Göran Persson säger till Expressen att han haft kontakt med statsråd som tvingats avbryta semestern och bege sig till Stockholm. Han vill dock inte kommentera regeringskrisen i övrigt. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver att infrastrukturminister Anna Johansson avgår – men han är inte beredd att stödja allianspartiernas misstroende mot inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver att infrastrukturminister Anna Johansson avgår – men han är inte beredd att stödja allianspartiernas misstroende mot inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. 

 

LÄS MER: Experten: Löfven kan bli krisens vinnare 

 

Ingen av de berörda ministrarna ville under onsdagen kommentera avgångskraven. 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin har ännu inte kommenterat skandalen kring Transportstyrelsen eller kritiken mot ministerkollegorna. De valde även under gårdagen att ducka alla frågor.