Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gruvbolag betalade vit makt-konferens

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Friberg blir tillrättavisad av en polis under "Folkets demonstration".
Foto: David Lagerlöf/Expo
Amerikanska högerextremisten Richard Spencer skulle tala på konferensen.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP/ TT

Vit makt-konferensen "Identitär idé" som skulle hållas i helgen i Stockholm ställdes in.

Sist hölls konferensen 2015 på Armémuseum. Bakom arrangemanget står nyfascisten Daniel Friberg, en förgrundsgestalt inom svensk högerextremism.

Notan spåras till Fribergs gruvbolag, där runt 1 000 aktieägare fått betala för tillställningen, skriver Aftonbladet/SvD.

Den amerikanske huvudtalaren Richard Spencer ställde in. Därför kommer den högerextrema konferensen "Identitär idé" inte bli av i helgen som planerat, meddelade arrangören Daniel Friberg i veckan.

Som en av extremhögerns förgrundsgestalter har han ambitionen att Sverige ska bli en hub för den internationella extremhögern. Redan 1999 fanns Daniel Friberg med på en lista över 62 nazister, som publicerades gemensamt av SvD, Aftonbladet, DN och Expressen.

Daniel Friberg fanns bland högerextremisterna i den våldsamma demonstrationen i Charlottesville. Arkivbild.
Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS IMAGES

I dag är han vice ordförande för Nordisk alternativhöger och reste bland annat till Charlottesville i USA för att delta i vit makt-demonstrationerna, som ska ha inspirerats av de svenska nazisterna Nordiska motståndsrörelsen och leddes av Richard Spencer.

För att sprida sin propaganda har Friberg det högerextrema förlaget Arktos media och tankesmedjan Motpol. Tidigare i år kunde Expressens David Baas avslöja att Sverigedemokraterna vid flera tillfällen i hemlighet tagit hjälp av Daniel Friberg.

Fribergs gruvbolag finansierade högerextrem verksamhet

Nu skriver Aftonbladet och SvD att gruvbolaget Wiking Mineral, där Daniel Friberg är vd, har finansierat hans högerextrema verksamhet i flera år.

Huvudägare för Wiking Mineral är Patrick Brinkmann, en inflytelserik finansiär inom högerextrema kretsar. Utan erfarenhet av gruvindustrin kom Friberg in som ordförande 2013 och blev vd 2015. 

2014 betalades 223 000 kronor från gruvbolaget direkt till Motpol, vilket motsvarar tankesmedjans totala intäkter det året, skriver Aftonbladet/SvD.

2015 nästan dubblerades summan till Fribergs egna bolag. Men Motpols intäkter stannade på 200 000. Enligt Friberg bokfördes resterande summa hos tankesmedjan året därpå.

På Motpols hemsida beskrivs Wiking Mineral, som i dag heter Svenska Bergsbruk, som ett börsnoterat bolag, men det har gått tre år sedan gruvbolaget avnoterades från Aktietorget. 

Kassan i gruvbolaget användes bland annat för att betala konferensen "Identitär idé", när den återkommande konferensen hölls 2015 på Armémuseum i Stockholm.

Konferensen "Identitär idé" betalades av Wiking Mineral 

Fakturan för att ha hyrt hörsalen en heldag, en väktare i sju timmar, samt en extra timme i hörsalen bokades av Wiking Minerals dotterbolag Nordic Resources, enligt Aftonbladet/SvD.

Men fakturan betalades sedan av ett konto som tillhörde gruvbolaget. De runt 1 000 aktieägarna i Svenska Bergsbruk, som redan förlorat mycket pengar på att bolaget var nära konkurs, stod alltså för notan.

Daniel Friberg nekar dock till uppgifterna och menar att betalningen av misstag skedde genom gruvbolaget. 

"Nordic Resources kompenserades sedermera av Motpol för hela hyresfakturan. Om något betalats "från Wiking Minerals konto" beror det på att Wiking Mineral betalade ett större antal fakturor för intressebolaget Nordic Resources i form av ett kortfristigt lån", skriver Friberg i ett mejl till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.