Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gruvanställda fuskade sig till flera miljoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gruvan i Kiruna.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

KIRUNA. 25 anställda vid statliga LKAB har under flera år fuskat till sig lön motsvarande mångmiljonbelopp. En person har stämplat in åt de andra i skiftlaget, som stannat hemma med full lön, enligt SVT:s Nordnytt.

– Det handlar om ett allvarligt missbruk av arbetstid på en arbetsplats under jord i Kiruna och vi ser mycket allvarligt på det här, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör.

Enligt uppgifter till SVT:s Nordnytt uppdagades fusket när LKAB jämförde tidskorten med data från de personliga inpasseringskorten som arbetarna använder för att ta sig in på arbetsplatsen. Då visade det sig att ett stort antal anställda inte varit på arbetsplatsen - utan i stället varit hemma med full lön.

Lindrar efterverkningarna

Den lokala fackrepresentanten ville inte ställa upp för en intervju i Nordnytt, men ska ha sagt att facket ska försöka lindra efterverkningarna för fuskarna.

Företagets informationschef Lotta Fogde säger till Expressen.se att det ännu inte är bekräftat att det rör sig om 25 anställda.

– Vi håller på och utreder det här nu. Vi måste undersöka hur det här har gått till och hur det har varit möjligt, säger hon.

 Har ni haft dålig kontroll? 

– Det är för tidigt att uttala sig om hur det har gått till. Vi måste undersöka det och få återkomma.

Expressen.se har sökt det lokala facket för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.