Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gruppvåldtäkten i Uppsala inte unik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Gruppvåldtäkten mot en minderårig pojke i Uppsala är inte unik.

De senaste åren har en rad pojkar och unga män från Afghanistan dömts för våldtäkt mot yngre pojkar.

Mujtaba Attai, ordförande för Ensamkommandes förening, som själv kommer från Afghanistan menar att många afghanska pojkar själva utsatts för övergrepp i hemlandet.

– Det här är fruktansvärt. Vi måste ha mer information på boendena, säger han.

Fredagens dom för en gruppvåldtäkt i Uppsala har fått stor uppmärksamhet.

En oktobernatt sökte de fem pojkarna i övre tonåren upp en pojke under 15 år. De slog i huvudet och på kroppen, höll för hans mun och tvingade in honom i ett skogsparti i stadsdelen Gottsunda. Där våldtog de honom – samtidigt som en av dem höll i en kniv och dödshotade honom.

På fredagen dömdes de till drygt ett års sluten ungdomsvård. Alla fem är medborgare i Afghanistan liksom offret.

Att pojkarna slipper fängelse beror på deras låga ålder. En av dem är enligt Migrationsverket 18 år men ses som en 17-åring av tingsrätten och får alltså samma straffrabatt som de andra.

Tingsrätten ogillar åklagarens yrkande om att tonårspojkarna skulle utvisas eftersom Afghanistan anses vara allt för farligt. Åklagaren Magnus Berggren är missnöjd med det, men har ännu inte beslutat om han ska överklaga domen.

– Vi kommer att titta noggrant på domen. Sen får vi ta ställning efter helgerna, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Målsägandebiträdet Johan Mellgren säger till SVT Nyheter Uppsala att hans klient har flyttat från stan.

– Han befinner sig nu långt från Uppsala, säger Johan Mellgren.

"Många har utnyttjats i Afghanistan"

Gruppvåldtäkten i Uppsala är det senaste i en rad fall de senaste åren där tonåringar och unga män med ursprung i Afghanistan döms för våldtäkt mot yngre pojkar.

Mujtaba Attai är ordförande för Ensamkommandes förening och kom till Sverige från Afghanistan.

Han säger att många afghanska pojkar har blivit våldtagna i hemlandet eller på vägen till Sverige men att få vågar berätta om det. Han understryker dock att han inte känner till bakgrunden i fallet i Uppsala.

– Vissa berättar men många vågar inte berätta. De är väldigt blyga. Det är ett problem, säger han.

I en intervju med DN:s Lasse Wierup tidigare i år sa Mujtaba Attai att var tionde afghansk flyktingpojke kan ha utnyttjats.

– Det kan vara så, tyvärr, säger han.

Unga pojkar köps av rika män

Han berättar om en sedvänja som kallas "bacha bazi". Unga pojkar kläs ut till flickor, tvingas dansa för äldre män och utnyttjas ofta sexuellt, enligt Mujtaba Attai .

– Det betyder "pojklek" eller "pojkdans". Rika människor som har mycket makt tar en pojke som inte har någonting och som ibland säljs av sina fattiga föräldrar.

Mujtaba Attai tror att det utbredda sexuella våldet mot pojkar i delar av Afghanistan kan vara en förklaring till de våldtäkter som har begåtts av afghanska pojkar och unga män mot pojkar i Sverige.

– Där de kommer ifrån fanns det människor som gjorde så här. Det påverkar väldigt mycket. Jag blir hemskt ledsen över att höra om det här. Varje gång jag föreläser på boenden och i skolor att det här inte är okej. Men tyvärr finns det ungdomar som gör så här.

Mujtaba Attai har tagit upp frågan med Migrationsverket, säger han.

– Det här är fruktansvärt. Vi måste ha mer information på boendena. Vi måste förklara för dem att man inte ska göra så i det här landet. De som själva har blivit utnyttjade måste få psykologstöd.

Andra våldtäktsdomar

De senaste åren har flera tonårspojkar och unga män från Afghanistan dömts för våldtäkt mot yngre pojkar

• Den 27 december dömdes en 17-åring Hovrätten för övre Norrland för att ha våldtagit en pojke i Piteå. I tingsrätten dömdes han för grov våldtäkt mot barn, men hovrätten anser det inte bevisat att offret var under 15. Straffet som också gällde en misshandel, blev 3 månader. Hovrätten upphävde tingsrättens beslut om utvisning.

• Den 22 december dömdes en 17-åring i Ångermanlands tingsrätt till 5 månaders sluten ungdomsvård för att ha våldtagit en minderårig pojke och sexuellt ofredat en annan i en simhall i Härnösand.

• Den 1 december dömdes en 18-årig man i Hudiksvalls tingsrätt till fängelse i 1 år och 3 månader för att ha våldtagit och dödshotat en annan an i Delsbo. Däremot ogillades utvisningsyrkandet eftersom rätten ansåg att han riskerar att dömas till döden i Afghanistan om det kommer fram att han begått en våldtäkt "med homosexuellt inslag".

• I augusti dömdes en 25-årig man i Hovrätten för nedre Norrland till 3 års fängelse och utvisning för att ha våldtagit en pojke under 15 år på ett asylboende i Kramfors.

• I maj dömdes två unga män i Göta hovrätt för att ha våldtagit en 12 årig pojke från samma flyktingboende i Alvesta. Straffet blev 2 års fängelse och utvisning. De båda uppgav att de var 15 år gamla, men rätten gick på åklagarens linje och slog fast att de var över 18.

• I december 2015 dömdes tre tonårspojkar i Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård för grov våldtäkt mot en 15-årig pojke i närheten av det transitboende i Trelleborgs kommun där de bodde. DN uppmärksammade fallet i en lång artikel.

• I juni 2015 dömdes en då 16-årig pojke i Göteborgs tingsrätt till ungdomsvård för att ha våldtagit en 9-årig pojke i Göteborg.

• I april 2015 dömdes en 33-årig man i Örebro tingsrätt till 10 månaders fängelse för att ha begått grova sexuella övergrepp och sexuellt ofredande mot tre pojkar under 15 år. Han friades dock från åtalet om våldtäkt mot barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.