Gruppvåldtäkten i Uppsala inte unik

Publicerad

Gruppvåldtäkten mot en minderårig pojke i Uppsala är inte unik.

De senaste åren har en rad pojkar och unga män från Afghanistan dömts för våldtäkt mot yngre pojkar.

Mujtaba Attai, ordförande för Ensamkommandes förening, som själv kommer från Afghanistan menar att många afghanska pojkar själva utsatts för övergrepp i hemlandet.

– Det här är fruktansvärt. Vi måste ha mer information på boendena, säger han.

Fredagens dom för en gruppvåldtäkt i Uppsala har fått stor uppmärksamhet.

En oktobernatt sökte de fem pojkarna i övre tonåren upp en pojke under 15 år. De slog i huvudet och på kroppen, höll för hans mun och tvingade in honom i ett skogsparti i stadsdelen Gottsunda. Där våldtog de honom – samtidigt som en av dem höll i en kniv och dödshotade honom.

På fredagen dömdes de till drygt ett års sluten ungdomsvård. Alla fem är medborgare i Afghanistan liksom offret.

Att pojkarna slipper fängelse beror på deras låga ålder. En av dem är enligt Migrationsverket 18 år men ses som en 17-åring av tingsrätten och får alltså samma straffrabatt som de andra.

Tingsrätten ogillar åklagarens yrkande om att tonårspojkarna skulle utvisas eftersom Afghanistan anses vara allt för farligt. Åklagaren Magnus Berggren är missnöjd med det, men har ännu inte beslutat om han ska överklaga domen.

– Vi kommer att titta noggrant på domen. Sen får vi ta ställning efter helgerna, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Målsägandebiträdet Johan Mellgren säger till SVT Nyheter Uppsala att hans klient har flyttat från stan.

– Han befinner sig nu långt från Uppsala, säger Johan Mellgren.

"Många har utnyttjats i Afghanistan"

Gruppvåldtäkten i Uppsala är det senaste i en rad fall de senaste åren där tonåringar och unga män med ursprung i Afghanistan döms för våldtäkt mot yngre pojkar.

Mujtaba Attai är ordförande för Ensamkommandes förening och kom till Sverige från Afghanistan.

Han säger att många afghanska pojkar har blivit våldtagna i hemlandet eller på vägen till Sverige men att få vågar berätta om det. Han understryker dock att han inte känner till bakgrunden i fallet i Uppsala.

– Vissa berättar men många vågar inte berätta. De är väldigt blyga. Det är ett problem, säger han.

I en intervju med DN:s Lasse Wierup tidigare i år sa Mujtaba Attai att var tionde afghansk flyktingpojke kan ha utnyttjats.

– Det kan vara så, tyvärr, säger han.

Unga pojkar köps av rika män

Han berättar om en sedvänja som kallas "bacha bazi". Unga pojkar kläs ut till flickor, tvingas dansa för äldre män och utnyttjas ofta sexuellt, enligt Mujtaba Attai .

– Det betyder "pojklek" eller "pojkdans". Rika människor som har mycket makt tar en pojke som inte har någonting och som ibland säljs av sina fattiga föräldrar.

Mujtaba Attai tror att det utbredda sexuella våldet mot pojkar i delar av Afghanistan kan vara en förklaring till de våldtäkter som har begåtts av afghanska pojkar och unga män mot pojkar i Sverige.

– Där de kommer ifrån fanns det människor som gjorde så här. Det påverkar väldigt mycket. Jag blir hemskt ledsen över att höra om det här. Varje gång jag föreläser på boenden och i skolor att det här inte är okej. Men tyvärr finns det ungdomar som gör så här.

Mujtaba Attai har tagit upp frågan med Migrationsverket, säger han.

– Det här är fruktansvärt. Vi måste ha mer information på boendena. Vi måste förklara för dem att man inte ska göra så i det här landet. De som själva har blivit utnyttjade måste få psykologstöd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag