Grupperna inom de svenska IS-krigarna

Walad Yousef från Malmö, Omar Shahadeh från Göteborg, Abdeljalil Joumane från Göteborg och Otman El Khamlichi från Stockholm.

Ensamvargar och elitstyrkor. Det är terrorsekten Islamiska statens två strategier för att slå till mot Europa.
Här är Expressens nya kartläggning av kända jihadister som dött eller strider för IS, men också de som återvänt till Sverige.

IS nya strategi mot Sverige: Ensamvarger och elitsoldater. Läs vår granskning här.

BORÅS

 Runt tio personer har lämnat Borås för att kriga för IS eller liknande extremistgrupper i Syrien och Irak, enligt Tomas Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås. Två poliser i Borås har under ett halvår jobbat med att motverka våldsbejakande extremism. Mellan 80 och 100 individer som sympatiserar med olika former av våldsbejakande extremism har identifierats. Kommunen ska jobba mer förebyggande för att stoppa fler jihadistresor.

Monzer El Hassan, född 1990.

Avliden i strid 20 juli 2014. Logistikchef inom IS, enligt libanesiska underrättelsetjänsten. Bakgrund i Borås.


Foto: - - / PRIVAT/INTERNET

Hassan El Hassan, född 1993

Skriven i Borås.

Dog i en eldstrid 2013 när han krigade för den islamistiska gruppen Jund al-Sham som kopplas till al-Qaida.


Foto: - - / PRIVAT/INTERNET

Moatasem El Hassan, född 1994.

Skriven i Borås. Stred för den islamistiska gruppen Jund al-Sham, kopplad till al-Qaida. Dog 2013 när han sprängde sig till döds med en bilbomb vid en vägspärr i provinsen Homs.


■■■


GÖTEBORG

Göteborg har flest IS-resenärer av alla svenska städer. Drygt hundra IS-sympatisörer tros ha åkt ner. Många utan att komma tillbaka igen.

Två av göteborgsjihadisterna dömdes nyligen till livstids fängelse för terroristbrott i samband med en  Syrien.
– Sedan 2011 när vi började vakna tyder statistiken på att fler har kommit hem. Men man har också åkt ner igen, säger Ulf Boström, integrationspolis i Angered i Göteborg.


Abdul Ghameed Abbas, född 1991. 

Varit skriven i Göteborg. Dog 2014 tillsammans med ett 30-tal utländska IS-jihadister i ett flyganfall i irakiska provinsen al-Ramadi i slutet av november. En av de första svenska jihadisterna som anslöt sig till IS i Syrien. Han gifte sig i landet och fick barn med den brittiska medborgaren Khadijah Dare. De båda trädde fram sommaren 2014 i ett reportage om deras liv i brittiska Channel 4. Har gått Jensen gymnasium i Göteborg. En nära anhörig bekräftade i Expressen dödsfallet med orden: ”Vi sörjer inte martyren. Våra martyrer dör aldrig”.


Hassan Al-Mandlawi, född 1983. 

Skriven i Göteborg. Dömd till livstids fängelse för terrorbrott genom mord i Syrien 2013.

Var prickskytt i Syrien och hade ledande funktioner i islamistiska grupperingar under åren 2012 till 2013. Enligt Säkerhetspolisen sköts han i huvudet under stridigheter i Syrien under 2013 och fördes till Turkiet och senare till Sverige. Tidigare framstående boxare på internationell nivå. I dag är han rullstolsburen med allvarliga hjärnskador.


Foto: - -

Mohammed Ali al-Hasan, född 1991. 

Död 2013. Skriven i Angered, Göteborg. Smeknamn: Abu Hammour & Abu Dharr.

Beskrivs ha blivit upprörd över alla krigsbrott i Syrien och åkte ned för att bekämpa orättvisor, enligt egen uppgift. Uppges, enligt journalisten Per Gudmundson, ha varit ledare för svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham då han dog i april 2013. Hans barndomsvän Muhamed Kopriva valde att följa efter honom ner till Syrien. Även han dog i strider.


Jonas Aref El Hassan, född 1989. 

Skriven i Bergsjön, Göteborg. Död i juni 2013.

Stred för Kataeb al-Mujahereen som senare anslöt sig till IS. Beskrivs efter sin död som martyr i sociala medier. Smeknamn: "Abu Abdur-rahman".


Foto: - -

Kamal Badri, född 1990.

Död i januari 2013.

Skriven i Bergsjön, Göteborg.

Stred för Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. Avled enligt uppgift av granatsplitter från en pansarvagn. Smeknamn: Abu Kamal.


Mirsad Bektasevic, född 1987.

Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp.

Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo. Häktad i Grekland misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial" i ett misstänkt försök att ta sig till Syrien.


Foto: - -

Yassin Ben Salah, född 1986. 

Död i december 2013. Var tidigare skriven i Göteborg.  Smeknamn: Abu Amin Elmuhajer.

Poserade på bild framför IS högkvarter i Raqqa. Hyllades som martyr på nätet efter att dödats.


Abdeljalil Joumane, född 1990.

Skriven i Angered, Göteborg. Förekom på en mängd bilder från Syrien med kända medlemmar i IS. Hans anhöriga skrev i december 2014 på Facebook att han dödats. Avregistrerades av folkbokföringen juni 2015. Säkerhetspolisen pekar ut honom som närvarande vid avrättningen av två män i Aleppo, Syrien våren 2013.


Abdelkarim Khsassi, född 1997

Lillebror till Anas Khsassi. Dödades vintern 2014. De växte upp i Angered, samma Göteborgsförort som flera av jihadisterna som valt att åka till Syrien och Irak för att kriga för terrorgruppen Islamiska staten.


Anas Khsassi, född 1995. 

Från Angered, Göteborg. Tydligt kopplad till IS på egna Facebook-sidan. Han figurerar med gipsad arm i Islamiska statens propagandafilm som släpptes i november förra året. Har av mamman hyllats som en martyr på nätet. I början av februari 2016 uppgav anhöriga att de fått besked att han dödats. ”Vi vet inget mer än att han är död”, berättade en anhörig.


Muhamed Kopriva, född 1991.

Död april 2013. Skriven i Angered, Göteborg.

Stred för al-Nousrafronten. Ses på bilder på sociala medier med en flagga som används av al-Qaida-länkade grupper.


Khalid Osman Timayare, född 1990.

Skriven i Göteborg. Pentagon meddelade nyligen att han dödats vid flyganfall ar-Ragnina i Irak 16 mars 2016. Han beskrevs av Pentagon som vice emir över ”Anwar al Awlaki”-brigaden och en betydelsefull man vid IS-ledaren Omar al-Shishanis sida. Smeknamn: Abu Khalil Al-Somali. Började studera till kemiingenjör på högskolan i Borås hösten 2009. Han tog bara sex poäng. Enligt en anhörig var han en festkille och inte särskilt religiös. När studierna upphörde jobbade han bland annat som fotbollsdomare, enligt en anhörig.


Yasser Sadek, född 1988.

Växte upp Västra Frölunda, Göteborg. Var internationellt efterlyst som misstänkt för inblandning i terroristbrott genom mord i Syrien våren och sommaren 2013. I samma utredning dömdes Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan till livstidsfängelsestraff. Familjen fick ett anonymt samtal med dödsbeskedet hösten 2015. Flera källor uppgav för Expressen att Sadek sprängdes till döds tillsammans med sin hustru och sitt barn under en flygräd i närheten av Raqqa i Syrien. Är yngre bror till Nabil Sadek som anslöt sig till IS våren 2014 och dog kort därpå.


Foto: - -

Nabil Sadek, född 1983.

Skriven i Tuve, Göteborg.

Död maj-juni 2014. Han befann sig, enligt journalisten och Jihad-kännaren Per Gudmundson, i Dayr az-Zawr dagarna innan han dödades. Poserade i militärkläder och skrev lovord till Allah.


Taha Shade, född 1987.

Skriven i Bergsjön, Göteborg. Smeknamn: "Abu Ibrahim". Dödades våren 2014 i intern strid mot islamistiska rivalgruppen al-Nousrafronten. Publicerade IS-propaganda på sitt Facebook-konto. Enligt flera uppgiftslämnare ingick han i den grupp från IS som sändes för att medla med al-Nousrafronten, men valde att spränga sig själv när han hamnade i ett bakhåll. Säkerhetspolisen pekar ut honom som närvarande vid avrättningen av två män i Aleppo, Syrien våren 2013. Misstanke: medhjälp till terroristbrott.


Foto: - -

Mostafa Shade, född 1989.

Varit skriven i Bergsjön, Göteborg. Smeknamn: Abo Steff Steff. Hoppade av läkarstudier i Tjeckien för att strida i Syrien. Lade under 2014 ut en bild på sig själv när han satt i ett irakiskt militärfordon efter att IS stormat Mosul i Irak. Har via sin Facebook-sida uppgett att han tillhör terrorgruppen. Det är oklart om han lever. Hans bror Taha Shade och kusiner Omar Shahadeh och Jonas Aref El Hassan har dödats i Syrien. Ytterligare en kusin, Khaled Shahadeh, har återvänt till Sverige. Mostafa fick ett strafföreläggande för bruk av cannabis 2011.


Khaled Shahadeh, född 1990.

Göteborgare som stred för IS i Syrien eller Irak. Förekommit på en rad bilder tillsammans med andra svenska IS-soldater. Ska ha splitterskadats och var förra våren i Sverige. Khaled Shahadeh försökte i februari förra året ta sig till Turkiet med falskt syriskt pass, men skickades tillbaka till Landvetter av turkisk gränspersonal.

Expressen har sökt Shahadeh. Mamman säger sig inte veta någonting.


Foto: - -

Omar Shahadeh, född 1987.

Växte upp i Angered, Göteborg. Tog studenten på NTI-gymnasiet i Göteborg flera MVG och VG. Sa till sin hustru, som han har ett barn med, att han skulle till Spanien, men åkte han till Syrien. Dödades i november 2013 under strider mot regimstyrkorna i Aleppo. Bror till Khaled Shahadeh, kusin med Taha och Mustafa Shade samt Josef Aref El Hassan. Omar och kusinerna Taha och Mostafa Shade tog lån på 260 000 kronor innan de åkte för att kriga.


Liridon Shasha, född 1985. 

Växte upp i Tibro, men var sedan flera år skriven i Göteborg. Shasha och en storebror är registrerade som utvandrade till Syrien. Enligt en anhörig är båda gifta, har familj och flyttat någonstans i Asien där de driver eget företag. Personen har avböjt att hjälpa oss nå bröderna. Liridon läste barn- och fritidsprogrammet på Fågelviksgymnasiet i Tibro. Han fick IG i en rad kurser, bland annat kurserna Idrottsskador, Svenska B, Samhällskunskap A och psykosocialt arbete. I religionskunskap fick han godkänt och VG i idrott. Han var en duktig målskytt i Tibro AIK FK.


Michael Skråmo, född 1985.

Hösten 2014 flyttade han från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS och uppmanat människor att ansluta sig till terrorgruppen i olika sociala medier. Efter de senaste Paris-attackerna gick han till angrepp på sociala medier mot muslimer som tog avstånd från dåden. Konvertit som 2005 efter avslutade kockstudier på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg åkte till Egypten för att studera arabiska och islam. Då började han predika den extrema salafistiska riktningen inom islam och radikaliserades snabbt.


Al Amin Sultan, född 1985.

Skriven i Göteborg. Dömd till livstids fängelse för terroristbrott, tillsammans med Hassan Al-Mandlawi, genom mord i Syrien 2013. Förekommer på bild från Syrien med bland annat Taha Shade, Jonas Aref El Hassan och Tarkhan Batirashvili, en georgier som varit högt uppsatt befäl inom IS. Truckförare på Volvo som plötsligt försvann då han greps av polisen misstänkt för terroristbrott i Syrien.


Aala Yasin, född 1990.

Född och uppvuxen i Göteborg. Stred för Mujahedeen Fi Ash-Sham som stod under IS-befäl. Han ska ha dödats i februari 2014 mot en annan motståndsgrupp. Förekommer i IS propagandafilm som släpptes i höstas. Har hyllats på Facebooksidor som martyr. Smeknamn: "Abu Nooh". Yasin studerade på samhälls- och ekonomiprogrammet på Movit-gymnasiet i Göteborg. Säkerhetspolisen pekar ut honom som närvarande vid avrättningen av två män i Aleppo, Syrien våren 2013. Misstanke: medhjälp till terroristbrott.


Ahmad Yama Shahab, 1990.

Dödades i november 2014 några månader efter att ha medverkat i IS propagandafilm. Gick gymnasiet i Göteborg och fick studiemedel för att studera på institutionen för beteende- och sociala studier på universitetet i Groningen i Nederländerna 2011-2012. Efter det var han inskriven på flera kurser vid Göteborgs universitet, men lyckades bara ta tre poäng av 7,5 på kursen ”engelska, muntlig och skriftlig språkfärdighet och uttal”. Säger i propagandavideon att han och de andra svenskarna just kommit från strider ”där vi varit hårda mot kuffar, som Allah vill att vi ska vara”.


■■■


MALMÖ

 Malmöbon Osama Krayem, 23, misstänks ingå i Islamiska statens terrorcell som ligger bakom attackerna i Paris och Bryssel. Han har nu häktats i Belgien.


Osama Krayem, född 1992. 

Skriven i Malmö. Gripen i Bryssel i april 2016, misstänks för inblandning i terrordåden. I januari 2015 postade han en bild på sig själv klädd i kamouflagejacka och beväpnad med en kalasjnikov. En IS-flagga är synlig i bakgrunden. En bekant säger att han var ”en vanlig kille” men ”ett halvår innan han åkte ner började han klä sig mer religiöst och lät skägget växa”. En dag fick han och andra som vuxit upp i samma område höra att han åkt till Syrien för att kriga med Islamiska staten. Tog sig med falskt syriskt pass med flyktingar till Grekland, vidare till Tyskland och anslöt till terrorcellen i Belgien.


Walad Yousef, född 1990. 

Skriven i Malmö. Ska enligt uppgift ha anslutit till Islamiska staten förra sommaren. När en vän sa att Yousef blivit hjärntvättad och att han borde återvända, fick han bara till svar han var där han hör hemma. "Jag vänder mig mot den som vänder sig mot Allah", sa Yousef och försökte rekrytera vännen. Han har i samtal med bekanta beskrivit sig själv som elitsoldat hos IS. I samtal med Expressen bekräftar han att han sedan två år varit i Syrien och bott i den IS-kontrollerade staden Raqqa, men hävdar att han bara jobbat med hjälparbete. Han har dock poserat på bild med vapen.


■■■


STOCKHOLM

 IS-anhängare i Stockholmsregionen har få saker gemensamt, förutom sin övertygelse om att strida för en ultrafanatisk sekt. Det finns enstaka vänner och syskon som valt att ansluta till Islamiska staten, andra har rest ner själva. När terrorgruppen växte användes redan etablerade IS-svenskar för att locka fler. En av kontaktpersonerna i Syrien var Ahmed Hassan, tidigare eldsjäl i förorten Fisksätra.


Moqtar Ahmed Mohammad, född 1996. 

Bodde i Stockholmsförorten Botkyrka. Reste till Syrien med sin 15-åriga flickvän. Har publicerat ett videoklipp på nätet där han säger att flickvännens familj kan glömma att hon ska återvända till Sverige. "Jag kan inte bo med rasister”, säger han i videon och ”The fighting has just begun”. I februari fritogs flickan av kurdiska specialstyrkor. Hans tillstånd är oklart.


Nur Ali Aydamirov, född 1990. 

Son till tidigare rebelledare från Tjetjenien. Familjen flyttade till Sverige 2007 och under 2013 reste han till Syrien och anslöt till jihadistiska grupperingar. Pappan, som är åtalad i Sverige för terroristbrott, ska enligt åklagaren gett sonen instruktioner på hur man tillverkar en sprängladdning för att inta ett fängelse i Aleppo. Han dödades i strid i januari 2014.


Akar Saman Ali, född 1989. 

Uppges vara plats i Syrien. Har uttryckt IS-sympatier på sociala medier. Vän med Ahmed Hassan.


Foto: Polisen

Aydin Sevigin, 1995. 

Lärarstudenten från Sollentuna i Stockholm åtalades nyligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Försökte enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål tillverka en självmordsbomb för att detonera i Sverige.

”Han säger själv att han vill bli martyr. Det finns information i utredningen att han till andra skulle ha uttryckt att han vill explodera och dö i Guds namn och är öppen för att göra något i Sverige”, säger åklagaren.

Aydin Sevigin försökte ta sig till Syrien vid två tillfällen för att ansluta till Islamiska staten, men blev båda tillfällena avvisad från Turkiet, enligt åtalet.

Säpo har lyckats återskapa flera raderade dokument på terrormisstänkte Aydin Sevigins telefon. Bland dem finns en manual över hur en jihadistkrigare ska agera i Västvärlden med omfattande instruktioner för att bygga bomber och leva dubbelliv utan att bli upptäckt.

I guidens förord förklaras syftet:

”Kortfattat så kommer denna guidebok att lära dig bli en sovande cell som aktiveras vid rätt tidpunkt när den islamiska gemenskapen behöver dig”.


Foto: - -

Otman El Khamlichi, född 1979.

Död i Syrien december 2013. Smeknamn: Abou Tesnim.

Skriven i Spånga, Stockholm. Hyllas efter sin död på nätet av jihadister.


Ahmed Hassan, född 1989.

Ahmed Hassan var en partykille i skolans festkommitté. Han var också en av eldsjälarna i Stockholmsförorten Fisksätra. Han var med och bildade ett ungdomsråd som fick ett lokalt demokratipris. Efter att han slutade med fotbollen 2011 tog det religiösa engagemanget över. I november 2014 lades uppgifter ut på Twitter att han som IS-krigare dött i Kobane efter ett amerikanskt flyganfall. Hans smeknamn som IS-terrorist var Abu Bilal Swedi.


Bilal Sellman, född 1994.

Dödad i november 2013. Skriven i Alby, Stockholm.

Krigade med Kataeb al-Muhajereen. Lade innan dödsfallet ut IS nationalsång på sin Facebook-sida. Smeknamn: "Abu Ismael".Foto: / FACEBOOK

Mohamed Belkaid, född 1980. 

Sköts till döds i en polisräd i Bryssel i mars och pekas ut som befälhavare bakom terrordåden i Paris och Bryssel. När Belkaid sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom, samt DNA från den numera gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam i lägenheten. Belkaid bodde i Sverige i flera år - bland annat var han gift med en svensk kvinna. I maj 2014 registrerade Belkaid sig till terrororganisationen IS och anmälde sig frivilligt som självmordsbombare. I Sverige åkte han fast för att bland annat ha stulit fyra parfymflaskor.


■■■


ÖREBRO

 Örebroförorten Vivalla utmärker sig genom att ha relativt många IS-anhängare. Mer än tio personer har rest ner till Syrien och Irak, minst tre har dödats i striderna. En familj har fyra söner som anslutit till kriget.
Våren 2015 anslöt ytterligare tre personer, trots att kommunen jobbat med åtgärdsprogram.
– Jag har aldrig träffat någon förälder som delar de här barnens sympatier, säger Mahdi Warsama, tidigare ordförande i föreningen Afrikas horn där flera av IS-anhängarnas föräldrar är medlemmar.


Ahmed Barre, född 1990. 

En av flera i Vivalla i Örebro som åkte till Syrien. Han åkte först hösten 2013 med en större grupp vänner men återvände. Sedan åkte han ner igen hösten 2014. Dödades i slutet av januari 2015. Döden tillkännagavs av en bror till andra IS-krigare.

I kommentarerna önskar vännerna i Örebro att den döde ska accepteras som martyr av Allah. Hans död bekräftas också av andra kontakter med insyn i Örebros jihadistresor.


Farah Mahamed Osman, född 1990. 

Skriven i Vivalla i Örebro. Död i januari 2015.

Anslöt till terrorgruppen Islamiska staten hösten 2014. Han ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.


Liban Qadar, född 1991. 

Skriven i Vivalla i Örebro. Död i januari 2015.

Åkte till Syrien med sin äldre bror redan hösten 2013 och återvände till Örebro. Hans pappa försökte övertala honom att studera, men det gick inte. Han valde att ta sig till Syrien igen.


■■■


ÖVRIGA

 Anhängare till Islamiska staten finns utspridda över landet. Terrorsektens nya strategi är att uppmana personer som delar den fanatiska ideologin att utföra terrordåd där de bor. En rapport från Norska försvarets forskningsinstitut 2015 visar att 21 attentat eller attentatsförsök genomförts efter talet av personer som klassas som IS-sympatisörer utan kontakter med organisationen.


Foto: - -

Bherlin Dequilla Gildo, född 1978.

Tidigare skriven i Karlskrona. Varit i Syrien från hösten 2012 till våren 2013, greps i oktober på flygplatsen Heathrow utanför London när han var på väg till Filippinierna och ställdes inför rätta för terrorism. Hans advokat hävdade att Gildo stred för en grupp som fick stöd av England. Han släpptes i brist på bevis och återvände till Sverige. Expressen har sökt honom bland annat genom en nära släkting som uppger att hans nuvarande hemvist är okänd.


Jiro Mehho, född 1976.

Var skriven i Halmstad. Dödades sommaren 2013. Smeknamn: "Abu Omar Kurdi".

Drev en våldsbejakande islamistisk sajt fram till sommaren 2013 då han dog i samband med stormningen av en militär flygplats utanför Aleppo. Född i Beirut kom han till Sverige som fjortonåring. Radikaliserades tidigt och anslöt sig till jihadistgrupper i Syrien. Svenska Skatteverket fick den 13 april 2015 information från Försäkringskassan och CSN om att Jiro Mehho avlidit i utlandet.


Haris Karichanin, 1989

Skriven i Norrköping. Smeknamn: Abu Zubary al-Bosni. Dödades i ett bombanfall av amerikanska styrkor i närheten av Bajar den 16 mars. Åkte som 20-åring till Saudiarabien för att studera islam. I en intervju då sa han att kvinnoförtryck och terrorism är "tvärtemot relgionens egentliga lära."

Fem år senare befinner han sig i Syrien och berättar i en stor intervju i Expressen han deltagit i en lång rad strider på IS sida i Syrien.

– Att få leva under en riktig islamisk stat samt utföra Jihad är något jag alltid drömt om, förklarade han då.

”Han ville göra något gott och IS såg inte ut som nu då han anslöt sig”, säger en närstående och bekräftar att budskapet om hans död kom kort efter flyganfallet i mitten av mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.