Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gruppens angrepp på svenska forskare

Facebook-gruppen kritisk mot hur Sverige hanterat pandemin.
Emma Frans
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Ludvigsson
Foto: GUNILLA SONNEBRING
Gruppens ledare Keith Begg.

Den dolda Facebookgruppen Mewas är djupt kritisk mot Sveriges coronastrategi och anklagas för att försöka påverka svenska intressen utomlands i coronadebatten, avslöjade Sveriges Radio.  

Gruppen, som består av både svenska läkare och forskare, har en hård ton på sociala medier och några av de som fått utstå angrepp är professorn Jonas Ludvigsson och forskarna Emma Frans och Agnes Wold. 

De sistnämnda anklagas för brott mot mänskligheten och Jonas Ludvigsson har nu slutat att forska om corona. 

Förra veckan rapporterade Sveriges Radio om en dold Facebookgrupp, vid namn Media Watchdogs of Sweden, där forskare, läkare och opinionsbildare försöker påverka svenska intressen utomlands i coronadebatten.

Majoriteten av gruppens medlemmar är aktiva i Sverige, men dialogen förs på engelska och tonläget är hårt.

En av forskarna som fått utstå gruppens påhopp är forskaren och barnläkaren Jonas Ludvigsson.

Slutat forska

Aftonbladet kunde i helgen berätta att en högt uppsatt professor kallat barnläkaren för en sjuk människa i den dolda gruppen.

Ludvigsson hade tidigare fått både hat och hot riktat mot sig efter sin forskningsrapport som visade att barn löper lägre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Efter det valde han att sluta forska om sjukdomen då ”hälsa och välmående går först”.

– När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova då är det inte värt det. På sätt och vis är det ändå tråkigt för det betyder att den andra sidan har vunnit, säger han till SVT Örebro.

Expressen har tidigare pratat med gruppens ledare Keith Begg, som inte anser att tonen är förd hård i Facebookgruppen.

– Jag kommer från Irland och där är vi mycket mer direkta. Folk är inte så känsliga för tonen. I Sverige verkar det vara en metod för att avväpna någon i debatten, att utmåla dem som galna, problematiska och emot svenska värderingar. Jag tycker inte att tonen har varit hård, sa han.

Hotas på Twitter

Två av de forskarna som gruppen riktat in sig på är Agnes Wold och Emma Frans. På Twitter skriver gruppen att forskarna bör dömas för brott mot mänskligheten.

– Det var någon som ville ställa mig inför en tribunal för brott mot mänskligheten. Jag tar det inte så allvarligt – tror inte att jag skulle dömas ifall jag skulle dras dit, och dessutom tror jag inte det kommer att hända, säger Agnes Wold.

Emma Frans har i sin tur delat inlägget på Twitter där hon riktar kritik mot gruppens försvarare.

”Andra favoriter från förra veckans försvar av dem som anklagat mig och andra för att stödja brott mot mänskliga rättigheter: 'fri åsiktsbildning', 'kritik' och 'en del av ett öppet samhälle'”, skriver Emma Frans på Twitter.

https://twitter.com/DrEmmaFrans/status/1361231269913382912?s=20

Har börjat blockera

Trots påhoppen säger Agnes Wold att hon inte känner sig speciellt utsatt – men hon har börjat blockera de konton som skickar värst påhopp.

– Tidigare blockerade jag aldrig någon som princip men nu när någon börjar skriva att jag eller någon annan orsakat människors död så har jag börjat blockera, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit inom forskningsvärlden tillräckligt länge för att veta om hur svårt det är att förutspå hur något kommer att se ut i framtiden och det gäller inte minst en pandemi med en ny mikroorganism.


SE MER: 

WHO:s specialgrupp hoppas hitta svar på coronagåtor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.