Gruppen Proud Boys terrorstämplas i Kanada

Se mobbens egna film från stormningen
Från vänster, Enrique Tarrio ledare i högerextrema Proud Boys, och Proud Boys grundare Gavin McInnes från Kanada.
Enrique Tarrio ledare i högerextrema Proud Boys
Foto: JOHN RUDOFF / AFP TT NYHETSBYRÅN
Proud Boys grundare Gavin McInnes från Kanada
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GAMAL DIAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska myndigheter har åtalat ett antal medlemmar ur den högerextrema gruppen Proud Boys efter stormningen av Kapitolium.

Nu går grannlandet Kanada steget längre och terrorstämplar organisationen.

– Kanada tolererar inte ideologiskt, religöst eller politiskt våld, säger Kanadas minister för krisberedskap Bill Blair.

Flera medlemmar ur högerextrema Proud Boys, som grundades av kanadensaren Gavin McInnes, har gripits och åtalats för inblandning av stormningen av Kapitolium 6 januari, där fem personer dog.

Enligt Kanadas minister för krisberedskap Bill Blair så har landets underrättelsetjänst under den senaste tiden kommit att oroa sig allt mer för den högerextrema gruppen – än har inga attacker skett i landet.

Nu terrorstämplas Proud Boys

– Det har förekommit seriösa och oroväckande tecken på eskalerande våld, inte bara retoriskt utan i form av planering, det är därför vi agerar som vi gör i dag, säger Kanadas minister för krisberedskap Bill Blair, enligt Reuters.

När gruppen terrorstämplas innebär det att det deras banktillgångar kan frysas, och det blir olagligt för kanadensare att hantera finansiella tillgångar hos gruppen. Det innebär också att terrormedlemmar förbjuds från att resa in i landet. 

Förutom Proud Boys terrorstämplades ytterligare tre nynazistiska organisationer, samt åtta organisationer kopplade till al-Qaida, IS och Hizbul Mujahideen.

Så planerar de att åtala Donald Trump

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.