Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gruppen #jagärhär rycker in mot rasismen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hatstormen mot Åhléns luciareklam möts av en ännu större kärleksvåg. Flera av de positiva kommentarerna är märkta #jagärhär.

– Där var det bara hat när vi kom in, säger Mina Dennert, grundare av den snabbt växande Facebookgruppen bakom hashtaggen.

Bilden på en lätt leende lucia, ett barn, väckte ilska och hat på Åhléns sida och i olika grupper på Facebook i veckan. Dels för att barnet är mörkhyat, dels för att det inte går att se om det är en flicka eller pojke.

Men snart kom en motreaktion. Valet av lucia hyllades och barnet överöstes med nätkärlek.

I skrivande stund har bilden fått lite över 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och över 20 000 gilla- och kärleksreaktioner.

– Den är väl en sådan fråga som engagerar många. Det är så lätt att se vad som är rätt och fel här, säger journalisten och författaren Mina Dennert.

Gruppen #jagärhär tar ställning mot rasism

I våras skapade hon gruppen #jagärhär, vars syfte är att i kommentarsfält på nätet säga ifrån och ta ställning mot bland annat rasism och sexism. Gruppen har växt explosionsartat den senaste tiden och har nu närmare 27 000 medlemmar.

Gruppens samlade aktioner måste vara opolitiska, säger Mina Dennert. Det handlar sällan om sakfrågor utan om att motarbeta hat i trådar som redan förstörts. Som i fallet med Åhléns lucia.

– Det handlar om rasism, det handlar om sexism, det handlar om personhat. Då är det en bra #jagärhär-aktion. När det redan har havererat, då vänder vi det kommentarsfältet. Så att när man går in slipper man se skit, säger Mina Dennert.

Känner sig attackerade av #jagärhär

– Det är en demokratifråga egentligen. Alla röster måste få komma till tals. Så länge folk aktivt arbetar med att sprida saker som inte stämmer, och så länge de ska hata och tysta alla röster som står upp för alla människors lika rättigheter, så måste det också finnas en motreaktion.

Gruppens framfart har väckt skepsis hos människor som uppenbarligen känner sig attackerade av de samlade kärleksaktionerna mot näthat. "PK-trams", "dynga" och "godhetsrunkare" är några av orden som använts för att beskriva #jagärhär på forumet Flashback – och gruppen anklagas även för att trolla och försöka tysta meningsmotståndare.

– Ja, det här med "omvänd rasism" är så tröttsamt. Vi går aldrig in i en tråd som inte redan är förstörd. Det handlar tvärtom om att ge kraft och mod, säger Mina Dennert.

Tonen är särskilt viktig i #jagärhär-aktionerna, säger hon. Det gäller att inte bidra till hat, ilska och hån.

– Man pratar lugnt och sakligt och försöker förstå vad andra säger. Sedan är det skillnad på olika trådar. Som med lucian, där är det bara att ösa på med kärlek.

Så funkar #jagärhär

• Medlemmarna uppmanas att i gruppen dela länkar till sidor där hat förekommer (alla inlägg granskas före publicering). De uppmanas även att klicka sig vidare till de länkade sidorna och:

• Skriva egna kommentarer och avsluta dessa med #jagärhär.

• Gilla kommentarer där det står #jagärhär.

• Anmäla hat.

• Gruppen har en huvudregel: Inga personliga påhopp eller nedlåtande kommentarer.

• "Man kan säga att någonting är dåligt eller värdelöst. Men man kan inte säga att NÅGON är dålig, ful, ointelligent eller andra variationer på dessa teman. Detta gäller även inne i gruppen."

Källa: #jagärhär

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.