Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundvattennivån
den lägsta på 20 år

Grundvattennivån i södra Sverige är den lägsta på omkring 20 år och många lantbrukare har problem. Nu krävs ordentlig nederbörd så att grundvattnet hinner fyllas på innan vintern är här.

Både Götaland och Svealand har drabbats av mycket låga grundvattennivåer på grund av för lite regn. Värst är det i västra Skåne, Halland, delar av Småland och Uppland. Så här låga nivåer brukar det bara vara runt var tjugonde år, enligt hydrogeolog Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi har en besvärande nivå som är en halv till en meter under det normala. Det här är svårt för den som har egen brunn och är lantbrukare.

"Läget akut"

Marianne Andersson, regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skåne, håller med.

– Jag vet att det finns de som just nu får köra och hämta vatten till sina djur. Har man stora djurbesättningar och en tom brunn så blir läget akut.

SGU följer utvecklingen, och länsstyrelser uppmanar brunnsägare att vara sparsamma. Bo Thunholm ser ingen risk för att vattenbristen drabbar fler än så länge, eftersom kommunala vattentäkter ofta använder större grundvattenmagasin. Däremot krävs det minst 100 milliliter regn före vintern.

– I annat fall kommer grundvattnet att sjunka undan ända fram till våren, och då blir det besvärligt.