Grundvattennivån
den lägsta på 20 år

Publicerad

Grundvattennivån i södra Sverige är den lägsta på omkring 20 år och många lantbrukare har problem. Nu krävs ordentlig nederbörd så att grundvattnet hinner fyllas på innan vintern är här.

Både Götaland och Svealand har drabbats av mycket låga grundvattennivåer på grund av för lite regn. Värst är det i västra Skåne, Halland, delar av Småland och Uppland. Så här låga nivåer brukar det bara vara runt var tjugonde år, enligt hydrogeolog Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi har en besvärande nivå som är en halv till en meter under det normala. Det här är svårt för den som har egen brunn och är lantbrukare.

"Läget akut"

Marianne Andersson, regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skåne, håller med.

– Jag vet att det finns de som just nu får köra och hämta vatten till sina djur. Har man stora djurbesättningar och en tom brunn så blir läget akut.

SGU följer utvecklingen, och länsstyrelser uppmanar brunnsägare att vara sparsamma. Bo Thunholm ser ingen risk för att vattenbristen drabbar fler än så länge, eftersom kommunala vattentäkter ofta använder större grundvattenmagasin. Däremot krävs det minst 100 milliliter regn före vintern.

– I annat fall kommer grundvattnet att sjunka undan ända fram till våren, och då blir det besvärligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag