Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundskolorna övergår till distansundervisning

Folkhälsomyndigheten om uppdraget att utöka testningen.
Alla grundskolor i Haninge kommun övergår till distansundervisning på eftermiddagen, enligt uppgifter till Expressen.Foto: Pressbild

Alla kommunala grundskolor i Haninge övergår till distansundervisning på eftermiddagen. 

Enda undantaget är årskurs nio.

Grundskolorna har mindre bemanning än vanligt”, står det i ett utskick som Expressen tagit del av. 

Huruvida Sverige ska stänga skolorna med anledning av coronaviruset har varit forum för debatt de senaste veckorna. 

Hittills har regeringen fattat beslut om att universitet och högskolor ska ha distansundervisning – och tidigare i mars röstade riksdagen igenom ett förslag som ger regeringen rätt att stänga grundskolor. 

Men grundskolorna har förblivit öppna. 

Nu kommer dock kommunala grundskolorna i Haninge kommun – med årskurs nio som enda undantag – att övergå till distansundervisning från klockan 13 på eftermiddagarna.  Distansundervisningen börjar gälla den 14 april, bekräftar Haninge kommuns utbildningsdirektör Henrik Lindh.

För att kunna fortsätta att bedriva verksamhet och undervisning av god kvalitet kommer undervisningen att övergå till distansundervisning från och med klockan 13.00 varje dag. Detta gäller på samtliga grundskolor och årskurser, med undantag för årskurs 9”, skriver han i en kommentar.  

Fritids anordnas från kl. 13, även för barn som inte haft fritids tidigare. Det är främst mellanstadie- och högstadieelever som påverkas av beslutet. Lågstadieeleverna går i dag som längst till 13.15-13.30.

Grundskolor i Haninge ska ha distansundervisning

Expressen har tagit del av ett utskick till elevernas föräldrar på en av skolorna. 

Grundskolorna har mindre bemanning än vanligt. Genom att införa distansundervisning på eftermiddagarna får lärarna mer tid till att genomföra undervisningen – både i skolan och på distans – vilket också gynnar eleverna”. 

Vidare står det i utskicket: 

Distansundervisningen kan genomföras på flera sätt, genom fjärrundervisning där läraren undervisar sina elever i realtid eller genom att eleverna genomför uppgifter digitalt eller genom ”analoga” arbetsuppgifter som eleven tar hem eller som genomför på skolans läxstöd”. 

För de som har behov av omsorg fram till skoldagens ordinarie sluttid kommer erbjudas fritids fram till ordinarie sluttid, står det i utskicket. 

”Vi kommer alltid kunna garantera omsorg på plats till barn och elever med särskilda behov samt till barn till vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet”, skriver Henrik Lindh.

Beslutet gäller fram till 15 maj. 

Matematikprofessorn Tom Britton: ”Bättre av två skäl”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.