Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundlösa påståenden om muslimer och våldtäkter

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson saknar grund för sina påståenden om att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara "mycket kraftigt överrepresenterade" bland förövarna. Det framgår av Brottsförebyggande rådets (Brå) rapporter.
Enligt Brå är man inom den etablerade forskningen överens om att det inte går att bedöma och jämföra de faktiska nivåerna av våldsbrott som våldtäkt mellan länderna genom att jämföra antalet polisanmälda brott.
"Skillnaderna mellan ländernas rättssystem och system för att skapa statistik över polisanmälda brott är nämligen inte bara stora – de är mycket stora", skrev Brås generaldirektör Jan Andersson i våras i en kommentar till en EU-studie på området.

Annan definition

"För det första har vi i Sverige en påtagligt vid juridisk definition av vad som är våldtäkt. Det gör att fler gärningar i Sverige bedöms och registreras som våldtäkt än i flertalet andra länder. För det andra lägger vi i Sverige på ett mycket tidigt stadium i processen ner ovanligt mycket arbete på att registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt, vilket gör att vi även räknar med fall som senare visade sig vara något annat sexualbrott, inget brott alls och så vidare", skriver han.
I Sverige registreras också alla enskilda gärningar, inte bara det senaste tillfället eller huvudbrottet. I många andra länder väntar man och sorterar bort många fall från statistiken.

Grundlösa påståenden

Det finns heller ingen grund för Åkessons påstående att muslimska män skulle vara överrepresenterade bland förövarna.
- Jag har inte sett några vetenskapliga artiklar som behandlar detta och kommer fram till den slutsatsen. Det är baserat på ett antagande, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, till TT.
En undersökning från 2005 antydde en överrepresentation bland utländska män, både bland offer och förövare när det gäller lagförda brott.
Men när Brå tittade närmare på statistiken och jämförde med svenska män i samma ålder och med samma utbildning och inkomst, så minskade i själva verket överrepresentationen.
- Vad är etnicitet? Hur mäter man det? Utgår man från namn? Språk? Eller att offret sagt att gärningsmannen var mörkhyad? Det är svårt att använda etnicitet som variabel, säger hon.
Rapporten från 2005 sade dessutom ingenting om religiös tillhörighet, bara utländsk härkomst.
- Den bekräftade ingenting om muslimer, säger Klara Hradilova Selin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.