Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Grundat på svek och självbedrägeri"

Kabinettsministern Yuval Steinitz ord om överenskommelsen är hårda: "Avtalet är grundat på svek och självbedrägeri."
Foto: AP

Israel riktar skarp kritik mot avtalet med Iran.

I ett uttalande beskriver premiärminister Benjamin Netanyahu överenskommelsen som ett "dåligt avtal" som "ger Iran exakt vad det vill".

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kallar avtalet en seger för Iran, i en intervju med israelisk radio.

- Det här avtalet är den största diplomatiska segern för Iran, som har fått erkännande för sin så kallade legitima rätt att anrika uran, säger han.

I dag öppnade diplomatin en väg till en säkrare värld, sa USA:s president Obama när överenskommelsen om Irans kärnvapenprogram stod klar.

Men avtalet i morse togs inte emot väl av alla.

– Avtalet är grundat på svek och självbedrägeri, säger Israels kabinettsminister Yuval Steinitz.

Barack Obama talade om en historisk uppgörelse när USA och stormakterna kom överens med Iran om att stoppa Irans kärnvapenprogram.

– Det första steg vi tagit i dag är det mest påtagliga och betydelsefulla sedan jag blev president. Nu måste vi använda kommande månader för att lösa en fråga som hotat vår och våra allierades säkerhet i decennier, sa president Obama.

"Israel har rätt att försvara sig själv"

Men han nämnde samtidigt Israels situation, och sa att han förstår Israels och Gulfstaternas skepsis mot avtalet.

– Iran är inte bundet till avtalet som skrevs i Geneve. Iran hotar Israel och Israel har rätt att försvara sig själv, sa Israels finansminister Naftali Bennet.

Även kabinettsministern Yuval Steinitz använde hårda ordalag efter avtalet. Israel har länge anklagat Iran för att utveckla kärnvapen, och de tror inte att avtalet kommer att få Iran att sluta med det.

– Den här överenskommelsen är fortfarande dålig och kommer att göra det svårt att komma fram till en lösning i framtiden. Det här kan snarare leda Iran närmare att bygga en bomb, sa han enligt AP.

"Kan inte delta i hejaropen"

Han sa också att Israel "inte kan delta i hejaropen."

– Avtalet är grundat på svek och självbedrägeri. Men trots vår besvikelse kommer vi stå fast och arbeta med våra vänner och allierade i USA.

Netanyahu väntas senare i dag samla sin regering.

Så ser överenskommelsen ut

Iran och länderna i 5+1-gruppen har nått en första överenskommelse om Irans kärnprogram. Avtalet innebär enligt ett uttalande från Vita huset, i en första sex månader lång fas, att:
Iran bland annat förbinder sig att stoppa anrikning av uran över 5 procent, att neutralisera uran som anrikats till närmare 20 procent, att inte bygga nya centrifuger och att öppna sina anläggningar för inspektioner.
I utbyte lättas de internationella sanktionerna mot Iran på flera punkter och 5+1-länderna förbinder sig att inte införa nya sanktioner under det kommande halvåret.
Avtalet har, trots viss försiktighet, välkomnats av de förhandlande parterna medan främst Israel har kritiserat det.
5+1-gruppen är USA, Kina, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Ryssland. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.