Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grundarens svar på kritiken mot p-appen

Elina Berglund, grundare till Natural Cycles. Foto: / NATURAL CYCLES
Appen Natural Cycles.

Södersjukhuset har anmält appen Natural Cycles efter att 37 kvinnor blivit oönskat gravida. 

– Det är så klart tråkigt att höra om kvinnor som gjort abort när de använt mitt preventivmedel, men precis som med alla andra preventivmedel är det inte 100 procent säkert, svarar grundaren Elina Berglund. 

Bolaget fick under under 2017 en kvarts miljard i riskkapital.

På torsdagen anmälde Södersjukhuset preventivmedelappen Natural Cycles till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor under de senaste fyra månaderna blivit oönskat gravida när de använt metoden

Grundaren till Natural Cycles, Elina Berglund, menar däremot att det är naturligt att fler fall av oönskade graviditeter uppmärksammas i takt med att fler och fler kvinnor använder appen.

– Det är så klart tråkigt att höra om kvinnor som gjort abort när de använt mitt preventivmedel, men precis som med alla andra preventivmedel är det inte 100 procent säkert. Vi har växt rejält och fler kvinnor använder vår metod, och det innebär att de oönskade graviditeterna ökar, säger hon och fortsätter:

– Vi litar på att Läkemedelsverket kommer att göra en korrekt utredning nu. 

LÄS MER: Blondinbella bryter tystnaden efter kritiken  

Barnmorskan: "Nästintill omöjligt"

Metoden går ut på att kvinnan mäter sin temperatur varje morgon och appens algoritm räknar på så sätt ut vilka dagar som kvinnan är fertil. Röda dagar betyder att extra skydd behövs, gröna är säkra.

Appen har i dag 600 000 användare och har hyllats av flera kändisar. Men en barnmorska på Södersjukhuset säger att metoden kräver att användaren är "exceptionellt ordentlig och försiktig".

– Med den mänskliga faktorn i åtanke är det nästintill en omöjlighet. Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till nyhetsbyrån Siren.

"Är effektiv"

Elina Berglund på Natural cycles menar att appen är lika säker som andra preventivmedel, men precis som p-piller påverkas effektiviteten av den mänskliga faktorn. Hon vänder sig mot bilden att appen kräver att man har en regelbunden livsstil och menscykel.

 

Isabella Löwengrip är en av Natural cycles delägare. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Er delägare Isabella Löwengrip menar att de kvinnor som blivit gravida har slarvat. Hur noga måste man vara?

– Vi rekommenderar att man mäter sin temperatur inom en spann på fyra timmar varje dag, gör man inte det får man fler röda dagar. Vid röda dagar uppmanar vi våra användare att använda kondom, säger Elina Berglund.

Under 2017 fick bolaget in en kvarts miljard i riskkapital, men Elina Berglund vill inte diskutera hur pass hög omsättningen varit eller när bolaget kan förväntas gå med vinst. 

– Jag vill inte spekulera i hur många användare som behövs för att vi ska gå med vinst. Vi räknar med att nå fler marknader i Europa och på innovation. En sak vi tittar på är om vi kan göra vår termometer till en bluetoothtermometer som själv skickar informationen till appen. Det innebär också att vi kan se vilken tid kvinnan mäter varje dag, information som algoritmen sedan kommer att använda sig av.

 

LÄS MER: Omstridd gravid-app får viktig certifiering 

 

Forskare kritisk till Natural Cycles

Emma Frans, doktor i medicinsk vetenskap, är kritisk till att appen får kallas preventivmedel. Foto: NIKLAS NYMAN / VOLANTE

Emma Frans, doktor i medicinsk vetenskap, är kritisk till att Natural Cycles överhuvudtaget får kalla sin produkt preventivmedel eftersom den inte ger ett skydd över hela menstruationscykeln.

– Nej, det skulle jag aldrig göra. Detta är inte ett fullgott preventivmedel. Jag tycker det är konstigt att man fått en preventivmedelstatus. Appen kan vara en fertilitetsmonitor för att lära känna sin menstruationscykel, har hon sagt till Expressen. 

 

LÄS MER: Expertens kritik mot p-appen: "Oetiskt" 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!