Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grundaren lämnar Soldiers of Odin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu lämnar grundaren Mikael Johansson Soldiers of Odin.
Foto: Expo
Daniel Eriksson har också lämnat Soldiers of Odin.
Foto: Privat
Nu riktar Daniel Eriksson kritik mot grundaren Mikael Johansson.
Foto: Privat

Svenska Soldiers of Odin slits av maktkamper och inre splittring och nu hoppar grundaren av, kan Expressen avslöja. 

Ledaren Mikael Johansson lämnar organisationen efter anklagelser om att ha tagit pengar från bland annat donationer och stoppat i egen ficka. 

Samtidigt säger hans tidigare högra hand, Daniel Eriksson, 32:

– Jag hoppas folk polisanmäler honom och att han får ett straff.

32-årige Daniel Eriksson var med från starten. Tillsammans med grundaren Mikael Johansson byggde han upp det högerextrema nätverket Soldiers of Odin i Sverige. Daniel kallades "sergeant at arms", säkerhetsansvarig, när han var medlem i organisationen.

Nu har han – liksom Mikael Johansson – lämnat Soldiers of Odin bakom sig.

– Jag vill inte vara med mer, om det ska vara så här, säger Daniel.

Daniel Eriksson berättar att han lämnar organisationen på grund av grundarens beteende under de senaste månaderna. Mikael Johansson ska, enligt Daniel, ha tagit pengar från donationer, medlemsavgifter och klädbeställningar – för att sedan gå under jorden.

Expressen har varit i kontakt med flera medlemmar som har samma bild av situationen.

– Alla pengar har gått till hans privata bankkonto. Sen har han inte levererat saker folk har beställt, säger Daniel Eriksson.

Uppmanar till att polisanmäla Mikael Johansson

Uppskattningsvis handlar det om mellan 60 och 70 000 kronor som kan ha gått till Mikael Johanssons egen vinning, enligt Daniel Eriksson. 

– Han sa att posten har strulat, att han inte hade internet och att hans dator var trasig. Han vägrade skicka kläder som folk hade beställt och redovisade ingen information. Jag har försökt ringa honom, men han svarar ingenstans.

Daniel Eriksson fick under fredagskvällen ett samtal från Soldiers of Odin i Finland, och fick reda på att Mikael Johansson ska ha tvingats lämna organisationen.

– Folk ska ha sina pengar tillbaka. Han har förstört för hela organisationen. Det är dåligt för vårt rykte.

Daniel Eriksson vill inte framträda med ansikte på grund av hot, säger han.
Foto: Privat

"Lite som en diktatur"

När Mikael Johansson konfronterades visade han ett aggressivt beteende och kunde hota medlemmar med uteslutning, menar Daniel Eriksson.

– Jag har jobbat nära honom och vet precis hur han är. Man fick inte säga emot. Han spelade firman lite som en diktatur. Man skulle inte ifrågasätta och vara tyst.

Hur kunde han reagera annars?

– "Om ni ska hålla på att tjafsa slänger jag ut er". Det var hans väg eller ingen väg, han kan inte ta kritik. Flera har stängts av för att de kritiserat honom. Det är många fler än jag som har lämnat på grund av honom. 

Daniel Eriksson planerar att gå samman med andra ledare i Soldiers of Odin och polisanmäla Mikael Johansson nästa vecka.

– Jag kan tänka mig att fler högt uppsatta personer hoppar av. Har man en sådan person som ansikte utåt, som begår brott, ja … det ser ju inte så bra ut.

Mikael Johansson: "Bara anklagelser"

När Expressen når Mikael Johansson svarar han i ett sms att han valt att lämna Soldiers of Odin självmant.

"Flera ledare har svårt att respektera folket som står över dem i organisationen", skriver han.

"Så nej, jag har inte tvingats till det utan det var ett eget beslut då jag inte längre orkar med allt krångel som vissa av ledarna ställer till med."

Flera medlemmar anklagar dig för att ha tagit pengar från donationer, medlemsavgifter och klädbeställningar. Hur ställer du dig till det?

"Anklagelserna om att jag har tagit pengar från organisationen är bara anklagelser. Det kommer att skickas en redovisning på detta till huvudavdelningen i Kemi då jag inte litar på någon av ledarna i Sverige längre efter att de har försökt kuppa mot Soldiers of Odin."

Mikael Johansson skriver att han hoppas att hans efterträdare "slipper få stå ut med samma skit och smutskastning" som han menar att han själv utsatts för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.