Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta mannen i Lycksele har erkänt

Anhållne mannen vårdades på psykiatrisk klinik senast i fjol.
En man i 50-årsåldern är anhållen misstänkt för tre mordförsök i Lycksele kommun.
De skadade är två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern.
Foto: Patrick Trägårdh
Polisens tekniker har varit på plats.
Foto: Patrick Trägårdh
Polisen har gjort beslag på brottsplatsen men vill inte gå in på vad.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Mannen i 50-årsåldern ska vara pappa till barnen.
Foto: Patrick Trägårdh

En man i 50-årsåldern är anhållen misstänkt för tre mordförsök i Lycksele kommun.

Han har enligt åklagaren en nära relation till de två små barn och den kvinna i 75-årsåldern som fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Ett av barnens skador beskrivs som livshotande.

Mannen erkänner att han skadat barnen och kvinnan, uppger hans försvarare för TT.

Vid halv åtta på måndagsmorgonen kom det första larmet till polisen.

Tre personer, två små barn och en kvinna i 75-årsåldern, fick föras till sjukhus. De har en nära relation till den man i 50-årsåldern som nu sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för tre mordförsök.

Under dagen har mannen förhörts. Han erkänner brott, säger hans advokat Kristian Shumkov till TT.

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador, säger han.

Bakgrunden till det inträffade vill Kristian Shumkov inte gå in på.

– Inte heller hur man ska rubricera den här gärningen. Men han medger att han har tillfogat skadorna, säger han.

Allvarliga skador

Ett av barnen ska ha fått livshotande skador, enligt Västerbottens-Kuriren. TV4 rapporterar att barnet, som ska vara i treårsåldern, blivit slaget med en kofot och fått skallskador.

Den vuxna personen ska ha blivit huggen med en yxa och enligt TV4:s uppgifter har pappan i familjen gripits.

Skadorna för de tre drabbade är allvarliga, uppger polisen på tisdagsmorgonen.

– Den information jag har är att alla anses allvarligt skadade. Vi hade fört avsikt att höra kvinnan under gårdagen men det var inte möjligt, säger David Helgesson, chef för avdelningen för grova brott i Västerbotten, till Folkbladet.

Åklagaren: Sannolikt att tillhygge använts

Åklagare Andreas Nyberg har inga närmare uppgifter om skadorna hos de tre personerna, men påpekar samtidigt att han bedömer skadorna som så allvarliga att han ser det som sannolikt att uppsåtet var att döda. 

– De är så pass allvarliga att jag menar att det finns stöd för rubriceringen försök till mord. Det jag vet är att alla tre målsäganden vårdas på sjukhus, säger han.

Han vill inte heller gå in på hur skadorna har uppkommit. Enligt Nyberg finns tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts, även om detta ännu inte har bekräftats.

– Utifrån skadebilden så kan man anta eller hålla för sannolikt att det har varit någon form av tillhygge inblandat. Men vad det har varit för tillhygge kan jag inte svara på i nuläget, säger Andreas Nyberg. 

Under eftermiddagen har misstänkta brottsplatsen varit avspärrad.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Tekniker har varit på plats och undersökt.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Tekniker har varit på plats och undersökt.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Blev av med vapnen

Den nu anhållne mannen har inte tidigare dömts för något brott. I början av året fick han däremot sitt tillstånd att ha jaktvapen indraget, eftersom han inte bedömdes lämplig av polisen.

Bakgrunden var att han två gånger behövt vårdas på en sluten psykiatrisk avdelning, senast i fjol. Polisen ansåg att det handlade om en bestående eller återkommande psykisk ohälsa och hade tagit hand om hans vapen. Han hade också, enligt polisen, haft vapen och ammunition i ett olåst garage vilket inte är tillåtet.

Mannen överklagade beslutet och hävdade att han mådde bättre, att han tog hand om sig själv och tog emot den vård han fick. Han beskrev jakt och natur som ett stort intresse och menade att han tagit till sig anmärkningen om förvaring av ammunitionen och framåt skulle hantera det korrekt.

Förvaltningsrätten gick dock på polisens linje och mannen fick inte tillbaka sina vapen. Tolv dagar efter beskedet anhölls han för tre mordförsök. 

”Chockartat”

I samhället pågick under måndagen ett stort polispådrag. En boende såg på förmiddagen flera polisbilar vid en fastighet. Också polishundar fanns på plats för att söka i området.

Händelsen väcker oro.

– Det var chockartat, säger den boende.

Utanför en fastighet i samhället stod tre ambulanser och fyra polisbilar, berättar ett vittne för Västerbottens-Kuriren.

– Sedan kom även helikoptern som landade på rastplatsen och stängde av motorn. Den stod där ett tag innan den lyfte igen, säger vittnet till tidningen.

Polisens tekniker var senare under dagen på plats och genomförde en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen.

– Det har gjorts beslag på platsen, men vad det är för typ av beslag kan jag inte gå in på i nuläget, säger åklagare Andreas Nyberg.

Krisgrupp aktiverad

Med anledning av det inträffade har Lycksele kommun aktiverat sin krisgrupp.

– Det är en djupt tragisk händelse och det är många som är oroliga. Vi kommer att gå ut under eftermiddagen med information till personalen om vad vi vet just nu, säger Kerstin Olla Grahn, tillförordnad kommunchef, till Folkbladet.

På kvällen höll ett kriscenter öppet i Svenska kyrkans församlingshem och personal fanns på plats för att ge stöd till den som behövde.

– Det blir en klump i magen och extra känslomässigt när barn drabbas av våld, sa David Isaksson, Posom-samordnare och enhetschef inom individ- och familjeomsorgen, till Folkbladet.


VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

Skolchefen i Lycksele: ”En ren chocksituation”

Skolpersonalen i chock efter det grova våldsbrottet i Lycksele.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.