Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grov rasism i SD-vänliga forum: ”Skjut en flykting”

Expo har i sin granskning tittat närmare på elva av de största grupperna på Facebook som är uttalat SD-vänliga. David Baas vet mer.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Mikael Damberg.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

”Skjut en flykting”, ”rensa ut ohyran från vårt Sverige” och ”Jävla negrer dom är fan inte människor”.

Här är hatet i SD-vänliga Facebookgrupper, enligt en granskning av den antirasistiska tidskriften Expo.

Inrikesminister Mikael Damberg, S, anser att polisen bör granska de som på nätet uppmanar till våld - och har tillgång till vapen:

– Säkerhetspolisen har varnat för den här typen av allt råare språkbruk, den här glorifieringen av våld och uppmaningar att angripa det demokratiska systemet, säger Damberg.

Expo har i sin granskning tittat närmare på elva av de största grupperna på Facebook som är uttalat SD-vänliga. Tio av grupperna är slutna, medan en är öppen. Totalt samlar grupperna cirka 44000 personer. Enligt granskningen deltar också förtroendevalda SD-politiker i diskussioner i grupperna.

Granskningen visar att rasism och grova våldsuppmaningar är vanligt förekommande. I gruppen Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna skriver en person: ”Skjut en flykting gör världen en tjänst”. I gruppen SD Forum skriver en annan: ”Sätt in militär i Malmö, skjut för att döda.”

Återkommande i grupperna är att likna invandrare, mörkhyade och muslimer vid skadedjur: ”Afghaner är parasiter”, ”Förbannade jävla parasiter och kamelskitsohyra som förstör vårt land”, ”Bidragsmigranterna är som råttor på ett fartyg” och ”Råttor ska vara under jorden”.

Våldsuppmaningar i Facebookgrupperna

Gång på gång uppmanas till våld: ”När skall vi få skjuta afrikaner! Jag längtar”, ”Häng dem i schalarna”, ”Avrätta fanskapet” och ”Dags att skjuta av lite löss”.

I anslutning till en video med bedjande muslimer i Malmö skriver en person: ”Nu skulle vi varit några runt omkring med var sin kulspruta och rensat.”

Mycket ilska och hat riktas mot politiker: 

”Annie Lööf är en landsförrädare som skulle få dödsstraff”, skriver en person i gruppen SD 2019-2022.

Den mest hatade politikern i de granskade SD-vänliga grupperna är Stefan Löfven. Ofta med direkta hot om våld mot statsministern:

”Kan ingen skjuta Löfven?”, ”Avrätta Löfven på fläcken” och ”Dags att ta till vapen för att få bort Sveriges farligaste person, Löfven”.

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Inrikesminister Mikael Damberg, S, reagerar starkt på hatet i Facebookgrupperna:

– Det måste bli känt hur en del grupperingar på Facebook används för att sprida väldigt grov rasism, rena dödshot. Jag ser allvarligt på det och blir förbannad. Det blir inte mindre allvarligt att flera av de här Facebookgrupperna verkar ha som uttryckligt mål att stödja Sverigedemokraterna.

Ministern anser att det kan finnas skäl för polisen att titta närmare på det grövsta hatet:

– Jag läste flera av de inlägg som finns citerade och där fanns också antydningar att de som själva skrev det här hade egna vapenlicenser eller tillgång till vapen. Jag vet att polisen tidigare har återkallat vapenlicenser ur högerextrema grupper. Det är möjligt att polisen måste granska såna här inlägg och personer som uttrycker sig på det här sättet för att se om det är lämpligt att de har vapenlicenser, säger Damberg till Expressen.

Sverigedemokraterna: ”Helt förkastliga tongångar”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger i en kommentar till Expressen:

– Den här typen av tongångar är helt förkastliga, och bidrar bara till att ytterligare öka den polarisering som finns. Vill man åstadkomma förändring tror vi på konstruktiva samtal, och i det avseendet är detta inget annat än kontraproduktivt. 

Han fortsätter:

– Jag känner inte igen den här jargongen hos våra väljare eller de som hittills röstat på oss, och förutsätter att människor i allmänhet kan skilja på partiets sympatisörer från extrema haverister som sprider hat och hot på sociala medier. Det finns en betydande skillnad på grupper som tillhör partiets officiella kanaler, och grupper utanför vår kontroll. Det är jag övertygad om att allmänheten också vet samt förstår.

Expressen har i flera tidigare granskningar kunnat avslöja hur förtroendevalda politiker eller kandidater i allmänna val anonymt uttryckt sig rasistiskt eller på andra sätt hatiskt, inte sällan med våldsuppmaningar, i kommentarsfält på hatsajter. En överväldigande majoritet av de avslöjade politikerna har tillhört Sverigedemokraterna.

Fler näthatare i SD

Exempelvis kunde vi i valrörelsen 2018 avslöja sammanlagt 25 politiker - 24 från Sverigedemokraterna och en från Moderaterna - som antingen hade ett förflutet inom nazism, uttryckt sig antisemitiskt eller uppskattande om nazism, eller spridit annan form av rasism anonymt på hatsajter. Bland dem fanns dåvarande SD-politikern Bo Hofvander som önskade att förra S-toppen Veronica Palm skulle dö i ett terrordåd.

Förra hösten kunde vi också avslöja att den nyvalde SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson från Linköping på hatsajter beskrivit asylsökande som ”parasiter” och skrivit att ”Låg IQ är en förutsättning för islam”. Andersson är fortfarande SD-riksdagsledamot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.