Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grönt ljus för nöjesparker – kan öppna redan i vår

Nya attraktionen Monster redo – nu längtar vd:n efter att få öppna.
Gröna Lunds nya berg- och dalbana, ”Monster”.
Foto: Gröna Lund / Gröna Lund
I april slår Gröna Lund upp portarna på nytt.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Gröna Lunds vd Magnus Widell.
Foto: Gröna Lund

I ett remissvar till regeringen gör Folkhälsomyndigheten tummen upp till att låta nöjesfält och djurparker öppna upp på ett smittsäkert sätt. 

Gröna Lund är redo att slå upp portarna för tivoliälskare den 24 april. 

– Det är superpositivt att de vill hjälpa nöjesparker, temaparker och djurparker att kunna öppna i april, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell. 

Gröna Lund har inte haft öppet för besökare sedan Halloweenfirandet 2019 på grund av den skärpta ordningslagen under pandemin. 

Regeringen vill att tivolit, liksom andra nöjesfält och djurparker under kontrollerade former ska kunna öppna från den 11 april genom den nya pandemilagen.  

Gröna Lunds premiär närmar sig

Under måndagen togs ytterligare ett viktigt steg då Folkhälsomyndigheten ställde sig positiva till förslaget i ett remissyttrande. 

Och Gröna Lund hoppas kunna öppna den 24 april. 

– Det är fortfarande vårt mål att göra det. Sedan beror det på hur smittläget är i samhället, det är så klart det som styr, säger Magnus Widell. 

Det som återstår nu är ett slutgiltigt beslut i frågan. 

– Nu ska regeringen fatta ett beslut utifrån Folkhälsomyndighetens arbete med att ta fram ett regelverk för hur vi ska kunna öppna med begränsningar för besökare. Eftersom regeringen har lyssnat på Folkhälsomyndigheten i tidigare fall hoppas vi att de gör det även nu, säger Magnus Widell. 

Parks and Resorts rekryterar omkring 3 000

Redan för ett år sedan började Gröna Lund planera för hur tivolit skulle kunna öppna på ett smittsäkert sätt. 

– Vi har mätt upp hela parken så vi vet hur stora köfållor vi har och hur mycket folk som kan vara i ett attraktionsområde samtidigt och hur många besökare vi kan ha i våra restauranger och matenheter. Vi säljer bara digitala biljetter och är en kontantfri park från och med nu. Vi har även tagit fram digitala beställningsverktyg för mat, så du slipper stå i en fysisk kö och vänta. 

Parks and Resorts, som driver Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, berättade i januari att de påbörjat rekryteringen av 3 350 anställda inför säsongen. 

För Gröna Lunds del handlar det om cirka 1500 tjänster. 

– Får vi öppna den 24 april så är vi där någonstans. Men hur många anställda vi behöver beror på hur lång säsongen blir. Men intresset har varit stort. Vi har slagit lite rekord med personer som tidigare varit säsongsanställda och nu söker igen, säger Magnus Widell. 

Nya berg- och dalbanan: ”På väg att åka in i en husvägg”

Det självklara dragplåster när Gröna Lund öppnar på nytt är den specialbyggda berg- och dalbanan ”Monster”. 

– Det är det största bygget vi gjort på Gröna Lund någonsin. Det är en berg- och dalbana i absolut världsklass som är byggd av ett schweiziskt företag som bygger något av berg- och dalbanornas Rolls-Royce. 

Banan är inverterad, vilket betyder att man åker i stolar som hänger under den. 

– Du kommer kunna vara viktlös och samtidigt känna enorma G-krafter. Och i och med att Gröna Lund har en ganska begränsad yta så har vi byggt in banan i själva parken, så man åker väldigt nära fastigheters väggar och tak och ganska nära marken på vissa ställen. Så du kommer få en härlig, intensiv känsla av att du är på väg att åka in i en husvägg, säger Magnus Widell. 

Liseberg, som är betydligt större än Gröna Lund, har en längre startstäcka för att öppna. Man hoppas kunna slå upp portarna den 1 maj och har nu börjat söka efter personal inför säsongen.

– Vi har påbörjat rekryteringsprocessen och hoppas nu kunna ge slutgiltiga besked till alla som är intresserade av att jobba på Liseberg, säger Andreas Andersén vd för Lisberg till P4 Göteborg.

Efter nya restriktionerna: Går det att hålla avstånd?

Håller folk avstånd? Vi kollade trängseln i några butiker i Göteborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.