Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grönt för klimatdeklaration på nordiskt toppmöte

Under fredagen skrevs klimatdeklarationen under av alla fem nordiska länder under ett toppmöte i Helsingfors. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och vice statsminister. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är de fem nordiska ländernas klimatdeklaration underskriven. 

Det gjordes klart under det nordiska toppmötet i Helsingfors under fredagen.

– Det här är början på ett arbete, och jag tror att vi kan dra mycket nytta av varandra, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) uppger Sveriges Radio.

Under fredagen undertecknades den så kallade klimatdeklarationen av de fem nordiska länderna under toppmötet i Helsingfors. Deklarationen innebär att de nordiska länderna tillsammans lovar att jobba för koldioxidneutralitet. Det ska göras inom olika områden, bland annat genom att vidareutveckla och installera så kallad CCS-teknik. CCS-teknik fångar in och lagrar koldioxid från stora industrier, skriver SR.

– Danmark, till exempel, fokuserar just nu väldigt mycket på jordbruket, inte minst djur- och köttindustrin och hur man ska minska utsläppen från det. Där kan vi utbyta erfarenheter, säger Isabella Lövin som var den svenska regeringens representant på plats i Helsingfors enligt SR.

Inga nya mål nu

Däremot finns det inga konkreta nya åtaganden eller nya mätbara mål i den tvåsidiga deklarationen. Vid ett annat toppmöte i New York senare i år kommer de nordiska länderna tillsammans att meddela en höjning av klimatambitionerna. Länderna i Norden är tillsammans världens elfte största ekonomi, enligt Lövin.

– Världen tittar på oss och ser att vi är växande ekonomier som samtidigt har lyckats att, de senaste årtiondena, minska utsläppen. Vi har också väldigt ambitiös klimatpolitik, säger Isabella Lövin.

Miljö- och klimatministern säger även att de nordiska länderna ska ta fram en gemensam rapport för olika scenarier om hur länderna tillsammans ska kunna uppnå koldioxidneutralitet. Även vad det betyder för olika sektorer. 

Rapporten ska vara klar 2020.