Ett oberoende forskarteam ser att glaciärsmältningen på Grönland går snabbare än befarat.
Ett oberoende forskarteam ser att glaciärsmältningen på Grönland går snabbare än befarat.

Grönlands glaciär smälter

Publicerad
Uppdaterad
Glaciärsmältningen på Grönland går snabbare än befarat.
På fyra år har stora Kangerdlugssuaq-glaciären dragit sig tillbaka fem kilometer, enligt ett oberoende forskarlag.
- Det här är värre än vi befarade, säger Martina Kreuger på Greenpeace, som leder laget. Upptäckten gjordes på onsdagen av amerikanska forskare ombord på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise. Mätningar på Grönlands östkust visar att den stora Kangerdlugssuaq-glaciären drar sig tillbaka med högre hastighet än vad forskarna hade förväntat sig. Tre gånger fortare Glaciären rör sig med en hastighet på 14 kilometer per år, jämfört med 5 kilometer 1988. Det gör glaciären till den snabbaste i världen. Mätningen som utfördes under veckan visar alltså att avsmältningen i dag sker tre gånger snabbare än för 17 år sedan. - Vi blev chockade. Det är ju inte ofta vetenskapsmän ser något som påverkar en emotionellt. Det här visar att isen är mer känslig för klimatförändringar än vi trott, säger Martina Kreuger på Arctic Sunrise till TT. - Vi har filmat glaciären och spelat upp filmen i hög hastighet. Man kan faktiskt se den röra sig, fortsätter hon.

Stigande havsnivåer

Den stora faran med avsmältningen på Grönland är i förlängningen att havsytan kommer att stiga dramatiskt. Att glaciärer i sig smälter av bidrar inte till att havsytan stiger, men i takt med att de lämnar i från sig stora vattenmassor hämtar de ny energi från inlandsisen. Det betyder i praktiken att glaciärernas avsmältning dränerar inlandsisen. Med tanke på att 70 procent av världens befolkning lever i kustländer kan även en liten höjning av havsytan få katastrofala följder. Enligt forskare kommer den att stiga med sjuåtta meter om den grönländska inlandsisen smälter helt.

Signal till USA

Grönlands glaciärer är mycket känsliga för klimatförändringar. Endast ett fåtal grader varmare temperatur har betydelse för den hastighet med vilken glaciärerna smälter. Hur lång tid det kan ta innan hela ismassan är borta vill forskarna inte spekulera i. Det kan röra sig om tusentals år, men Kreuger menar att det är viktigt att reagera mot uppvärmningen redan nu. Om 20 år kan det vara för sent. - Vi hoppas att den här upptäckten ger en signal, framför allt till USA som hittills ignorerat alla varningar. Utan amerikanerna är det svårt att lösa det här problemet, säger Kreuger.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag