Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
 Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Gröna vågen

Publicerad
Uppdaterad
Striden har aldrig varit hårdare inom den tidigare rödgröna alliansen.
Nya siffror från Demoskop visar att S fortsätter backa till förmån för V och MP.
När de rödgröna slåss om samma väljare kan den politiska kartan ritas om helt.
- Det är en ny politisk struktur mot den vi är vana vid, säger Anders Lindholm, vd på demoskop.
Socialdemokraternas historiskt låga siffror i kombination med framgångar för både Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan innebära att svensk politik möbleras om rejält framöver.
- Det är nog bara att vänja sig vid att S inte längre har samma stora plattform. Väljarbasen har smalnat betänkligt och det är tydligt att MP plockar väljare från dem, säger Anders Lindholm på Demoskop.

"Ett stort engagemang"

I den senaste väljarbarometern från Demoskop, där 1 000 personer tillfrågats mellan den 27 december och den 4 januari, tappar S ytterligare 2,2 procentenheter sedan förra månaden och hamnar nu på 23,9 procent.
Den största ökningen i mätningen står i stället Miljöpartiet för - med 3,1 procentenheter. De hamnar nu på 14,6 procent.
- Vi märker av ett stort engagemang. Det kommer folk från fackföreningar som vill förändra saker, pendlare som stått på perrongen och frusit som vill se till att tågen går i tid och personer som bor i miljonprogram som vill förbättra, säger språkröret Gustav Fridolin.

Vänstern hoppas på Sjöstedt

Samtidigt som MP får rekordsiffror har V fått nytt hopp. Förväntningarna på nya partiledaren Jonas Sjöstedt är höga.
- Det finns en tydlig förväntan att vi ska gå framåt i opinionen. Jonas Sjöstedt är tydlig med att V långsiktigt ska ligga på 10 procent, säger Hans Linde, vänsterns gruppledare i riksdagen.

Ökar med 1,7 procent

I väljarbarometern ökar V med 1,7 procentenheter och hamnar på 5,9 procent. Men Anders Lindholm på Demoskop tror inte att 10 procent, orimligt framöver.
- Jonas Sjöstedt öppnar upp för helt nya väljargrupper. Jämfört med Ohly är han en helt annan typ av politiker. Lite mer pragmatisk och ekonomiskt rationell, det är egenskaper som kan attrahera väljare från S.
Krisen inom S ger de andra partierna en chans, menar han.
- Det är en helt ny politisk karta. Just nu är MP de stora vinnarna. Samtidigt är den plattform som finns kvar inom S mer vänsterorienterad och därför blir V ett hot.

"Sjöstedt har en aura"

Statsvetaren Jenny Madestam är inne på samma spår.
- Lyckas Jonas Sjöstedt vara tydlig och driva på finns möjligheten att han plockar mer vänsterinriktade väljare från Socialdemokraterna.
- Han har en aura kring sig att vara en förnyare och är inte på samma sätt befläckad av sitt förflutna som Ohly. Det är sannolikt att han lockar över socialdemokratiska väljare till partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag