Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grön Ungdoms språkrör hoppar av

Semanur Taskin skriver på Aftonbladet debatt att hon som svensk muslim inte längre känner sig trygg, varken inom politiken eller i sitt förbund Grön ungdom, där hon fram tills nu varit ordförande i Stockholmsregionen.Foto: Miljöpartiet / PRESSBILD
Mehmet Kaplan lämnade regeringen på måndagen.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Nu kommer nästa smäll för MP.

Semanur Taskin, Grön ungdoms språkrör i Stockholm, hoppar av.

"Jag känner mig inte längre trygg inom politiken", skriver hon på Aftonbladet debatt.

Semanur Taskin skriver på Aftonbladet debatt att hon som svensk muslim inte längre känner sig trygg, varken inom politiken eller i sitt förbund Grön ungdom, där hon fram tills nu varit språkrör i Stockholmsregionen.

"Jag känner mig misstänkliggjord av både politiken och samhället. Jag känner att jag inte hör hemma. Jag tvivlar över hur samhället ser på mig och mitt engagemang som svensk muslim. Detta handlar inte bara om vem som fått avgå för vad, utan en känsla som grott i mig", skriver hon.

Hon sitter i styrelsen för Svenska muslimer för fred och frihet, som Mehmet Kaplan var med om att grunda, och där Yasri Kahn nu är generalsekreterare.

Har inte kommenterat

Expressen har utan framgång sökt henne för kommentarer efter beskedet. Semanur Taskin har därför inte kunnat kommentera om avhoppet har något att föra med Mehmet Kaplans och Yasri Khans uppmärksammade avgångar under veckan som gått.

Kurdiska grupper i Sverige har riktat kritik mot Semanur Taskin. Det handlade främst om att hon uttryckt stöd för Turkiets president Erdogan och att de kurdiska organisationerna känt sig diskriminerade i samband med manifestationen för flyktingar som Grön ungdom i Stockholm arrangerade på Medborgarplatsen förra året.

Spricka med partikamrater

Expressen sökte också henne för bara några dagar sedan. Hon hade fått kritik från både partikamrater och andra som hade reagerat starkt på inlägg hon skrivit på sociala medier.

"Här och nu börjar hashtaggen #islamistjavisst. Om Mehmet är islamist, då är jag #islamistjavisst alla dagar i veckan", skrev hon bland annat.

Hon jämförde också Mehmet Kaplans middag, med bland andra ledaren för den turkiska nationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna, med att pekas som rasist för att man vistats i ett rum med vita personer.

– Det är lika dumt som att säga att alla vita är rasister och därför är du också rasist, sa Semanur Taskin.

En kort stund efter samtalet var hennes Twitterkonto ändrat till privat och hennes Facebooksida gick inte längre att hitta.

Språkröret: "Det är tråkigt"

Hanna Lidström, Grön ungdoms språkrör på riksnivå, säger att det var Semanur Taskins beslut att hoppa av.

– Jag tycker att det är tråkigt så klart. Men jag respekterar hennes beslut och önskar henne lycka till i hennes fortsatta engagemang

Har hon utvecklat vad som fått henne att känna sig otrygg i förbundet?

– Jag tror att de senaste veckornas händelser visar på att vi har ett ganska stort arbete framför oss. Att både visa att vi kan stå emot all form av extremism men också se till hur alla sorters människor kan vara engagerade i Grön ungdom.

Hon har fått kritik från personer i Grön ungdom. Har det uppmärksammats internt?

– Hon har själv uttryckt med sina ord varför hon bestämt sig för att hoppa av och jag får bara respektera det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.